Κρήτη | Ξεκίνησε το συνέδριο «Οι επιπτώσεις της πανδημίας covid-19 στην ελληνική κοινωνία» | Video + Photos

Ξεκίνησε το μεσημέρι της Παρασκευής και ολοκληρώνεται το Σάββατο στο Πολιτιστικό Κέντρο Ηρακλείου, το διήμερο Επιστημονικό Συνέδριο με θέμα: «Οι Επιπτώσεις της Πανδημίας COVID-19 στην Ελληνική Κοινωνία».

Το συνέδριο οργάνωσαν η Περιφέρεια Κρήτης-Γενική Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας, με την υποστήριξη του Δήμου Ηρακλείου και σε συνεργασία με τους Κοινωνικούς και Επιστημονικούς Φορείς του νησιού.

Το συνέδριο, αποτελεί μια πρωτοβουλία που ανταποκρίνεται στην κοινωνική πραγματικότητα της εποχής, όπως είπε ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης. Της εποχής που ρηγματώθηκε από το βαθύ κοινωνικό, οικονομικό και βεβαίως υγειονομικό τραύμα που δημιούργησε η πανδημία της COVID-19.Στην Περιφέρεια Κρήτης, είπε ο Περιφερειάρχης, «η μάχη δόθηκε σε συλλογικό και ατομικό επίπεδο. Οι πολίτες επέδειξαν ιδιαίτερη υπευθυνότητα, στηρίζοντας τον αγώνα του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, και η Περιφέρεια αναπροσάρμοσε τις προτεραιότητές της».

«Γίναμε ασπίδα του πολίτη»

«Γίναμε ασπίδα του πολίτη», υπογράμμισε ο Περιφερειάρχης, υπενθυμίζοντας πως «σε συνεργασία με τους φορείς της Κυβέρνησης, τους Δήμους, τους υγειονομικούς μας, προσπαθήσαμε να γίνουμε ο θεματοφύλακας της κοινωνικής συνοχής. Αναλάβαμε άμεσες πρωτοβουλίες και αντιμετωπίσαμε τις έκτακτες και αυξημένες ανάγκες σε υγειονομικό υλικό, ιδιαίτερα κατά τους πρώτους μήνες της πανδημίας. Αναβαθμίσαμε, παράλληλα, τις υποδομές και τον ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό των νοσοκομείων και των ιατρικών εργαστηρίων. Εκσυγχρονίσαμε το στόλο των ασθενοφόρων. Χρηματοδοτήσαμε με 23 εκατομμύρια ευρώ την πρόσληψη έκτακτου προσωπικού στα νοσοκομεία. Επεκτείναμε τις δαπάνες μας για την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής, απλώνοντας ένα δίχτυ προστασίας σε όλους όσοι πλήττονται από αυτή την κρίση. Και βεβαίως επιμορφώσαμε χιλιάδες συμπολίτες μας και επαγγελματίες σε όλους τους τομείς του τουρισμού για τα μέτρα πρόληψης», ανέφερε ο Σταύρος Αρναουτάκης για τις δράσεις στην πανδημία.

Ο Δήμαρχος Ηρακλείου Βασίλης Λαμπρινός, χαιρετίζοντας είπε πως το Επιστημονικό Συνέδριο, που πραγματοποιείται από την Περιφέρεια Κρήτης-Γενική Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας, με την υποστήριξη του Δήμου Ηρακλείου και σε συνεργασία με τους Κοινωνικούς και Επιστημονικούς Φορείς του νησιού, αποτιμώντας τις πολυμέτωπες επιπτώσεις της πανδημίας, θα συμβάλλει στην συγκρότηση σταθερών προτάσεων και στην υπόδειξη χρήσιμων διαδικασιών, που θα καταστούν αναγκαίες στο άμεσο μέλλον. «Χρειάζεται να επισημαίνουμε διαρκώς ότι: ο εμβολιασμός του πληθυσμού είναι το μόνο όπλο που διαθέτουμε απέναντι στην πανδημία, Η διαδικασία εκείνη, που θα δώσει το αναγκαίο «τείχος ανοσίας» στην κοινωνία», τόνισε χαρακτηριστικά.

Η πρώτη μέρα

Η εναρκτήρια ομιλία έγινε από τον καθηγητή Σωτήρη Τσιόρδα, ο οποίος αναφέρθηκε στις επιστημονικές αβεβαιότητες και τις προκλήσεις που προκύπτουν από την πανδημία, υπογραμμίζοντας πως «η πανδημία ακόμα δεν έχει τελειώσει. Αυτό πρέπει κανείς με απλά λόγια να επικοινωνήσει στους σκεπτικούς ανθρώπους για να τους βοηθήσει να περάσουν την οδό προς την κανονικότητα που όλοι θέλουμε και επιθυμούμε».

Στο πλαίσιο της πρώτης ημέρας έγιναν ομιλίες για την κλινική, εργαστηριακή και επιδημιολογική αντιμετώπιση της πανδημίας κατά το πρώτο τραπέζι με προεδρείο τον ομότιμο καθηγητή Αχιλλέα Γκίκα και τον Περιφερειακό Σύμβουλο και επεμβατικό καρδιολόγο Ευάγγελο Ζάχαρη, ενώ το δεύτερο τραπέζι της πρώτης ημέρας είχε θέμα την εκπαίδευση, την οικογένεια και τις ευάλωτες ομάδες σε συνθήκες πανδημίας. και συντονίστηκε από τον ακτινολόγο Γιώργο Πιτσούλη Περιφερειακό Σύμβουλο και την οδοντίατρο Σοφία Μαλανδράκη, Περιφερειακή Σύμβουλο.

Σε τρεις άξονες το συνέδριο

«Η δομή του συνεδρίου διαρθρώνεται γύρω από τρεις άξονες που αφορούν στις επιπτώσεις της πανδημίας στην υγεία, την κοινωνία και την οικονομία, με τη συμμετοχή επιστημόνων, καθηγητών πανεπιστημίου, ερευνητών και επαγγελματιών υγείας που βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή για τη διαχείριση περιστατικών COVID-19, την ενίσχυση της επιστημονικής γνώσης σχετικά με τον κορωνοϊό και την αποτελεσματική αντιμετώπιση των δραματικών ψυχοκοινωνικών κινδύνων και επιπτώσεών του στην ελληνική κοινωνία», τόνισε ο Αντιπεριφερειάρχης Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Πολιτικής Λάμπρος Βαμβακάς.

Κατά την έναρξη του συνεδρίου, χαιρετισμό δια ζώσης απεύθυναν εκπρόσωπος της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κρήτης, ο βουλευτής του Σύριζα Νίκος Ηγουμενίδης, η Διοικήτρια της 7ης ΥΠΕ Κρήτης Λένα Μπορμπουδάκη. Με βίντεο – μήνυμα χαιρέτισε τη διοργάνωση ο Υφυπουργός Αθλητισμού και Πολιτισμού Λευτέρης Αυγενάκης και μέσω τηλεδιάσκεψης χαιρέτισε ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Υγείας Παναγιώτης Πρεζεράκος. Τέλος, γραπτό μήνυμα απέστειλε ο βουλευτής Σύριζα Ηρακλείου Χάρης Μαμουλάκης.

Να σημειωθεί τέλος πως το συνέδριο πραγματοποιείται με υβριδικό τρόπο, με δυνατότητα φυσικής παρουσίας και δια ζώσης παρακολούθησης (μόνο για πλήρως εμβολιασμένους ή νοσήσαντες το τελευταίο εξάμηνο) και ταυτόχρονη διαδικτυακή αναμετάδοση (live streaming), μέσω του καναλιού YouTube της Περιφέρειας Κρήτης.

Το πρόγραμμα ΕΔΩ.

zarpanews.gr

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ
Προηγούμενο άρθροΚανείς δεν χάνεται… Ειδικός Σύμβουλος στο ΕΛΙΑΜΕΠ ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδη
Επόμενο άρθροΚομάντα και Δράκοι: Ανατριχιαστική ανακάλυψη στο νεκροταφείο του Άη – Γιώργη

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ