Κρήτη | Βομβαρδισμένο τοπίο το αγροτικό οδικό δίκτυο – «Γολγοθάς» για τους αγρότες

Ο μεγαλύτερος αγροτικός Δήμος του Νομού Λασιθίου, ο Δήμος Ιεράπετρας, με δεκάδες χιλιομέτρων αγροτικής οδοποιίας, έχει και τα μεγαλύτερα προβλήματα αλλά και τις μεγαλύτερες ανάγκες, ώστε αυτό το τεράστιο αγροτικό δίκτυο, να συντηρείται τακτικά και να βρίσκεται πάντα σε καλή κατάσταση ώστε να εξυπηρετεί τις ανάγκες, μεταφοράς των αγροτικών προϊόντων.

«Τα έργα της συντήρησης και της βελτίωσης των αγροτικών δρόμων δεν σταματούν ποτέ στο Δήμο Ιεράπετρας. Βρισκόμαστε στους αγροτικούς δρόμους και δουλεύουμε με όλα τα διαθέσιμα δημοτικά χωματουργικά μηχανήματα 12 μήνες το χρόνο. Δυστυχώς εφέτος είχαμε δυο μεγάλες ζημιές αρχικά στο Δημοτικό γκρέϊντερ και έπειτα στο ερπυστριοφόρο μας μηχάνημα, που μας πήγαν κάποιες εργασίες πιο πίσω, με αποτέλεσμα να μας προλάβει η μεγάλη κακοκαιρία της 15ης Οκτωβρίου με τις ραγδαίες βροχοπτώσεις, ανοίγοντας νέες πληγές στο ήδη ταλαιπωρημένο αγροτικό δίκτυο το οποίο τώρα προσπαθούμε να αποκαταστήσουμε, για να μπορούν οι αγρότες να μεταφέρουν με τα αγροτικά τους αυτοκίνητα τις ελιές τους και τα κηπευτικά τους.

Οι χειριστές μας δίνουν μεγάλη μάχη καθημερινά σε όλες τις τοπικές κοινότητες για να κρατήσουν βατό το αγροτικό δίκτυο και τους ευχαριστούμε για τη συνέπεια τους.

Από τον Ιούλιο του 2021 έχουμε περάσει με τα μηχανήματα μας από τους αγροτικούς δρόμους όλων των κοινοτήτων και τώρα έχουμε ξεκινήσει το δεύτερο κύκλο των εργασιών που δεν τελειώνουν ποτέ», μας είπε ο υπεύθυνος αντιδήμαρχος για την αγροτική οδοποιία κ Νεκτάριος Παπαδάκης.

«Υπάρχουν σε όλες τις κοινότητες δύσκολα σημεία, όπου πρέπει να κάνουμε τοπικά και τσιμεντοστρώσεις για να αντιμετωπίσουμε την κατάσταση. Έχουμε καταθέσει στο πρόγραμμα Αντώνης Τρίτσης μελέτη και ζητούμε τη σχετική χρηματοδότηση, ώστε να μπορέσουμε να τσιμεντοστρώσουμε σε κάθε κοινότητα 2,5 χλμ αγροτικών δρόμων, λύνοντας τα πιο μεγάλα προβλήματα που έχουν επισημάνει οι πρόεδροι των τοπικών κοινοτήτων. Πριν μερικές μέρες επίσης χρηματοδοτήθηκε ένα απο τα μεγαλύτερα έργα αγροτικής οδοποιίας των τελευταίων δεκαετιών στην Ιεράπετρα και συγκεκριμένα για αγροτική οδοποιία μήκους 16 χιλιομέτρων στις κοινότητες Γδοχίων, Μύρτου, Καβουσίου και στη Δ.Ε. Ιεράπετρας. Το έργο αυτό περιλαμβάνει τσιμεντοστρώσεις δύσκολων σημείων του αγροτικού δικτύου, που δυσκόλευε πάρα πολύ τους αγρότες μας κατά τους χειμερινούς μήνες», πρόσθεσε ο κ Νεκτάριος Παπαδάκης.

Ύστερα από την κατάθεση σχετικού αιτήματος στις 18 Μαρτίου 2022 προς το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων από τον Δήμο της Ιεράπετρας και μετά από διαδοχικές συναντήσεις του Δημάρχου Ιεράπετρας, κ. Θεοδόση Καλαντζάκη, με τον Υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, κ. Ιωάννη Πλακιωτάκη και με τον Γενικό Γραμματέα Ενωσιακών Πόρων και Υποδομών, κ. Δημήτρη Παπαγιαννίδη, εγκρίθηκε η χρηματοδότηση ύψους 1.000.000€ για την αγροτική οδοποιία μήκους 16.306 μέτρων στις Κοινότητες Γδοχίων, Μύρτου, Καβουσίου, καθώς και στη Δημοτική Ενότητα Ιεράπετρας (περιοχές «Βαϊνιά» και «Κρεμαστά»).

Το συγκεκριμένο έργο έχει πολύ μεγάλη σημασία για την ευρύτερη περιοχή, καθώς βελτιώνει την καθημερινότητα των κατοίκων και κυρίως των αγροτών, προσφέροντας ευκολότερη πρόσβαση στα αγροτεμάχιά τους και διευκολύνοντας τη διακίνηση των αγροτικών προϊόντων, ενώ συγχρόνως βελτιώνει τις συνθήκες οδικής ασφάλειας και στηρίζει την ανάπτυξη του ορεινού τουρισμού-αγροτουρισμού.

«Ο Δήμος της Ιεράπετρας έχει ένα εκτεταμένο δίκτυο αγροτικής οδοποιίας. Η αγροτική οδοποιία αποτελεί μία από τις βασικές μας προτεραιότητες, την οποία καθημερινά με τις Υπηρεσίες του Δήμου και σε συνεργασία με τους Προέδρους των Κοινοτήτων επιδιώκουμε με παρεμβάσεις και με έργα να συντηρούμε, να βελτιώνουμε και να επεκτείνουμε.

Για το σκοπό αυτό, καταγράφοντας τα προβλήματα που υπάρχουν καταθέσαμε ως Δημοτική Αρχή δύο ολοκληρωμένες προτάσεις:

1) στην πρόσκληση ΑΤ05 του προγράμματος «ΑΝΤΩΝΗΣ ΤΡΙΤΣΗΣ» πρόταση για έργα αγροτικής οδοποιίας προϋπολογισμού 1.445.600,00€, για την οποία περιμένουμε στο επόμενο διάστημα γνωμοδότηση του αρμόδιου Υπουργείου και

2) προς το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Ύστερα από διαδοχικές επαφές που είχα τόσο με τον κ. Πλακιωτάκη, όσο με τον κ. Παπαγιαννίδη, στους οποίους μετέφερα την αναγκαιότητα του παραπάνω έργου για τον Δήμο μας, αξιολογήθηκε και εντάχθηκε η πρόταση μας στη Δράση 4.3.4 «Βελτίωση πρόσβασης σε γεωργική γη και κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις» της Ε.Υ.Ε.Π.Α.Α.

Ευχαριστώ τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γ. Γεωργαντά και τον Γενικό Γραμματέα Ενωσιακών Πόρων και Υποδομών, κ. Δημήτρη Παπαγιαννίδη, καθώς και τον Υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής και Κυβερνητικό Βουλευτή, κ. Ιωάννη Πλακιωτάκη, για την εξαιρετική συνεργασία που οδηγεί σε άλλη μια σημαντική χρηματοδότηση για τον Δήμο μας», ανέφερε ο δήμαρχος Ιεράπετρας κ Θεοδόσης Καλαντζάκης.

neakriti.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ