Κρήτη | Βαρύτατο πλήγμα στην εστίαση του Ρεθύμνου – Πόσα καταστήματα έβαλαν λουκέτο

Τραγική είναι η εικόνα που παρουσιάζει με την έναρξη της φετινής τουριστικής σεζόν ο κλάδος της εστίασης στο Ρέθυμνο, καθώς περίπου το 25% των επιχειρηματιών -μόνο στον μητροπολιτικό δήμο- δεν άντεξε την οικονομική «αιμορραγία» και έβαλε λουκέτο.

Αυτό μεταφράζεται σε περίπου 150 καφέ και ταβέρνες, που έπειτα από το παρατεταμένο κλείσιμο λόγω covid δεν πρόκειται να ξανανοίξουν.

Την ίδια ώρα οι επιχειρηματίες του κλάδου αξιώνουν οικονομική στήριξη και από τους δήμους, ώστε να καταφέρουν να ορθοποδήσουν.

Μετρούν λίγες εβδομάδες που σήκωσαν τα ρολά τους, τα προβλήματα όμως είναι τεράστια, η καθημερινότητα βασανιστική και το μέλλον αβέβαιο. Ο λόγος για τα καταστήματα εστίασης στο Ρέθυμνο, τα οποία δέχονται πλέον την «χαριστική βολή» εξαιτίας των συνεπειών της υγειονομικής κρίσης.

Οι αριθμοί αμείλικτοι. Το 20% με 25% των καταστημάτων εστίασης μόνο στον δήμο Ρεθύμνου έβαλαν λουκέτο. Αυτό σημαίνει ότι από τα περίπου 550 με 600 καταστήματα, κατέβασαν δια παντός ρολά περίπου 150 επιχειρήσεις.

Ενδεικτικό της κατάστασης στο τουριστικό Ρέθυμνο είναι τα κλειστά ακόμα και σήμερα καταστήματα στα ανατολικά του παραλιακού μετώπου, όπου καφέ και ταβέρνες είναι συνυφασμένες με τον τουρισμό. Αυτό μεταφράζεται με ένα 30% των επιχειρήσεων που παραμένει ακόμα κλειστό.

Την ίδια ώρα οι επιχειρηματίες του κλάδου που αποτελούν ένα από τα βασικά «γρανάζια» της οικονομίας αξιώνουν όχι μόνο από το κράτος αλλά και από την αυτοδιοίκηση σειρά ανακουφιστικών μέτρων, ώστε να καταφέρουν να ορθοποδήσουν.

Σε κάθε περίπτωση οι επαγγελματίες της εστίασης αισιοδοξούν ότι φέτος θα δουλέψουν και με τον εσωτερικό τουρισμό, που πέρυσι στερήθηκαν, ωστόσο, αυτό που βλέπουν είναι μια σεζόν που θα ξεκινήσει στην πράξη από τον Ιούλιο και έπειτα.

neakriti.gr

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ
Προηγούμενο άρθροΔε σε θέλει…Τα τρία ολοφάνερα σημάδια που το μαρτυρούν
Επόμενο άρθροΦήμες για επίσκεψη Μακρόν στα Χανιά

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ