Κρήτη | Το σπήλαιο που προκαλεί δέος – Υποβλητικό σκηνικό σε έναν αρχαίο τόπο λατρείας και μαρτυρίου | Photos

κρήτη-το-σπήλαιο-που-προκαλεί-δέος-υ-1331750

Το σπήλαιο του Μελιδονίου (Γεροντόσπηλιος), βρίσκεται σε μία περιοχή ιδιαίτερου φυσικού κάλλους, 1800μ βορειοδυτικά του χωριού Μελιδόνι Μυλοπόταμου, σε υψόμετρο 220μ. Πρόκειται για ένα σπήλαιο με πλούσιο γεωλογικό διάκοσμο γεμάτο εντυπωσιακούς σε μέγεθος και σχηματισμούς σταλακτίτες και σταλαγμίτες και με μεγάλο αρχαιολογικό και ιστορικό ενδιαφέρον.

Αποτέλεσε έναν από τους σημαντικότερους αρχαίους τόπους λατρείας. Στο σπήλαιο αυτό λατρευόταν, κατά τη μινωική περίοδο, ο μυθικός χάλκινος γίγαντας και προστάτης της Κρήτης, Τάλως. Το 1824, στον τόπο αυτό έχασαν τη ζωή τους από ασφυξία 370 γυναικόπαιδα και 30 πολεμιστές, όταν οι Οθωμανοί, με επικεφαλής τον Χουσεϊν Μπέη, τοποθέτησαν εύφλεκτες ύλες στο άνοιγμα της οροφής και έβαλαν φωτιά. Τα οστά όσων βρήκαν μαρτυρικό θάνατο φυλάσσονται σε οστεοφυλάκιο στην κεντρική αίθουσα του σπηλαίου.

Ο σημερινός επισκέπτης αισθάνεται δέος αντικρίζοντας το υποβλητικό σκηνικό αυτού του γεωλογικού θησαυρού. Η κατάβαση σε αυτό είναι μία κατάδυση στην ιστορία, στη συλλογική μνήμη και στην ελληνική ψυχή- παγανιστική και ορθόδοξη.

Το σπήλαιο, το οποίο αποτυπώνει με τον φωτογραφικό της φακό η Άννα Παρασκευαϊδη, θα είναι ανοικτό και επισκέψιμο όλα τα Σαββατοκύριακα του χειμώνα από τις 10.00 έως τις 16.00.

zarpanews.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook