Κρήτη | Το ΙΤΕ θα συνδράμει την Περιφέρεια στην παρακολούθηση των ερευνών για πετρέλαιο | Video

κρήτη-το-ιτε-θα-συνδράμει-την-περιφέρε-1283177

Προγραμματική Σύμβαση με το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας – Ινστιτούτο Πετρελαϊκής Έρευνας (ΙΤΕ-ΙΠΕ) υπέγραψε σήμερα ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης για την επιστημονική υποστήριξη της Περιφέρειας Κρήτης στην παρακολούθηση και τον έλεγχο δραστηριοτήτων έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων νότια, νοτιοδυτικά του νησιού.

Η προγραμματική σύμβαση που έχει προϋπολογισμό 100.000 ευρώ, αφορά στην παρακολούθηση, τον έλεγχο και την περιβαλλοντική θωράκιση της Κρήτης εν όψει των αναμενόμενων πάσης φύσεως δραστηριοτήτων έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων στην χωρική αρμοδιότητα της Περιφέρειας Κρήτης, στα πλαίσια των συμβάσεων για την παραχώρηση του δικαιώματος έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων στις θαλάσσιες περιοχές «Δυτικά Κρήτης» και «Νοτιοδυτικά Κρήτης» που υπεγράφησαν τον Ιούνιο του 2019.

Την σύμβαση συνυπέγραψαν ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης και ο Πρόεδρος του ΙΤΕ Νεκτάριος Ταβερναράκης παρουσία του Αντιπεριφερειάρχη επιχειρηματικότητας-καινοτομίας-έρευνας-κοινωνικής οικονομίας Αντώνη Παπαδεράκη.

Όπως ανέφερε, ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης, το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας – Ινστιτούτο Πετρελαϊκής Έρευνας (ΙΤΕ/ΙΠΕ), αποτελεί τον κατεξοχήν αρμόδιο επιστημονικά φορέα που καλύπτει το πεδίο της έρευνας, παραγωγής και περιβαλλοντικής διαχείρισης εκμεταλλεύσεων φυσικού αερίου και πετρελαίου.

«Είναι ιδιαίτερα σημαντική η συνεργασία που έχουμε με όλα τα επιστημονικά και ερευνητικά ιδρύματα της Κρήτης. Στη συγκεκριμένη σύμβαση, το ΙΤΕ με το εξειδικευμένο και έμπειρο επιστημονικό προσωπικό του θα δρα με συμβουλευτικό χαρακτήρα, όταν και όπου η Περιφέρεια θεωρήσει ότι τεχνικά, περιβαλλοντικά ή άλλα ζητήματα του χώρου δραστηριοποίησής του απαιτούν τη συνδρομή του».

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος του ΙΤΕ Νεκτάριος Ταβερναράκης, ευχαριστώντας τον Περιφερειάρχη Σταύρο Αρναουτάκη για τη συνεργασία, υπογράμμισε ότι «το ΙΤΕ-ΙΠΕ θα λειτουργήσει ως σύμβουλος της Περιφέρειας σε ό,τι αφορά θέματα προστασίας του περιβάλλοντος από έρευνες στον τομέα των υδρογονανθράκων, και θα ενημερώνει έγκαιρα την Περιφέρεια σε ό,τι αφορά πιθανές περιβαλλοντικές επιπτώσεις. Έτσι η Περιφέρεια εγκαίρως θα μπορεί να λαμβάνει τα κατάλληλα μέτρα για την προστασία του περιβάλλοντος και του ευρύτερου οικοσυστήματος, που είναι σημαντικά και για άλλους τομείς της οικονομίας του νησιού, όπως ο τουρισμός και ο αγροδιατροφικός τομέας».

Τέλος ο Αντιπεριφερειάρχης Κρήτης Αντώνης Παπαδεράκης υπογράμμισε ότι τα όποια αποτελέσματα προκύψουν από τις έρευνες να είναι όχι μόνο επωφελής για την οικονομία της χώρας, της Κρήτης, αλλά συγχρόνως να είναι συμβατά με το περιβάλλον και με τις άλλες οικονομικές δραστηριότητες στο νησί μας. Το ινστιτούτο αυτό θα αποτελέσει ένα «εργαλείο» ευρύτερα για τη Βαλκανική, τη Μεσόγειο, στο συγκεκριμένο επιστημονικό πεδίο που δραστηριοποιείται».

zarpanews.gr

One thought on “Κρήτη | Το ΙΤΕ θα συνδράμει την Περιφέρεια στην παρακολούθηση των ερευνών για πετρέλαιο | Video

  1. ΜΑΚΑΡΙ ΝΑ ΑΡΧΙΣΟΥΝ ΟΙ ΕΡΕΥΝΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗ ΤΩΝ ΚΟΙΤΑΣΜΑΤΩΝ ΣΤΗΝ ΥΠΕΡΑΚΤΙΑ ΚΡΗΤΗ.
    ΜΟΝΟ ΤΑ ΚΟΙΤΑΣΜΑΤΑ ΤΟΥ ΒΙΟΓΕΝΟΥΣ ΦΥΣΙΚΟΥ ΑΕΡΙΟΥ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΔΥΤΙΚΑ ΚΑΙ ΝΟΤΙΟΔΥΤΙΚΑ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΧΑΝΙΩΝ, 17 ΣΤΟΧΟΙ ΙΣΟΙ Η ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟΙ ΤΟΥ ΖΟΡ, ΕΧΟΥΝ ΑΞΙΑ ΠΑΝΩ ΑΠΟ $ 4 ΤΡΙΣ. 20% ΠΑΝΕ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΚΑΙ 5% ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ, ΝΟΜΟΣ 4001/2011 ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ ΜΑΝΙΑΤΗ. Η ΑΞΙΑ ΕΚΤΙΜΑΤΑΙ ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΗΝ ΤΙΜΗ ΤΟΥ ΥΓΡΟΠΟΙΗΜΕΝΟΥ ΦΥΣΙΚΟΥ ΑΕΡΙΟΥ ΠΑΡΑΔΟΤΕΟ ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΛΙΜΑΝΙΑ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ ΠΟΥ ΕΊΝΑΙ $ 21.23/1000 ΚΥΒΙΚΑ ΠΟΔΙΑ….ΤΑ ΑΠΟΘΕΜΑΤΑ ΑΝΕΡΧΟΝΤΑΙ ΚΑΤ’ ΕΛΑΧΙΣΤΟΝ ΣΕ 221 ΤΡΙΣ ΚΥΒΙΚΑ ΠΟΔΙΑ.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook