Κρήτη | Το εντυπωσιακό κτίριο σημείο αναφοράς των ευγενών και αρχόντων επί Ενετοκρατίας | Photos

κρήτη-το-εντυπωσιακό-κτίριο-σημείο-αν-1148642

Ένα από τα πιο χαρακτηριστικά, όμορφα και εντυπωσιακά κτίρια του Ηρακλείου, αλλά και της Κρήτης γενικότερα, συναντάται στον κεντρικό πεζόδρομο της πόλης και αποτελεί ένα από τα πιο σημαντικά και επιβλητικά μνημεία της Ενετοκρατίας.

Ο λόγος για τη Λότζια, το κτίριο όπου σήμερα στεγάζεται το Δημαρχείο του Ηρακλείου, ένα από τα πιο κομψά ενετικά μνημεία όλου του νησιού. Η δημιουργία του οφείλεται στον Φραγκίσκο Μοροζίνι, τοποθετείται μεταξύ 1625- 1628 και αποτελούσε σημείο αναφοράς και συγκέντρωσης για τους Ενετούς ευγενείς και άρχοντες.

Στη Λότζια αντιπροσωπεύονται και οι δύο διάσημοι ελληνικοί ρυθμοί, με τις κολόνες του ισογείου να ανήκουν στο δωρικό και εκείνες του ορόφου στον ιωνικό. Εντύπωση προκαλεί το διάζωμα στο πάνω μέρος του ισογείου, με τις τρίγλυφες μετώπες που αναπαριστούν το λέοντα του Αγίου Μάρκου, πανοπλίες και τρόπαια.

Κατά την διάρκεια της Τουρκοκρατίας στέγασε την οικονομική υπηρεσία της Κρήτης, ενώ μετά την απελευθέρωση φιλοξένησε τον αρχαιολογικό θησαυρό που είχε συγκεντρώσει ο Φιλεκπαιδευτικός Σύλλογος Ηρακλείου.

Το 1905 στέγασε το Δημαρχείο της πόλης, με τις εργασίες αναστήλωσής του να συνεχίζονται έως και το ’40, όταν και διακόπηκαν από τον πόλεμο. Η αναστήλωση του κτιρίου ολοκληρώθηκε το 1960, ενώ το 1987 πήρε το πρώτο βραβείο EUROPA NOSTRA, ως το πιο καλά αναπαλαιωμένο και συντηρημένο Ευρωπαϊκό μνημείο της χρονιάς.

newsbeast.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ετικέτες
Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook