Κρήτη | Το 2023 προβλέπεται να ολοκληρωθούν οι παρεμβάσεις στον ΒΟΑΚ

κρήτη-το-2023-προβλέπεται-να-ολοκληρωθού-958731

Σημαντικά αναπτυξιακά θέματα του Ρεθύμνου αποτέλεσαν το αντικείμενο σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε μεταξύ του υφυπουργού Υποδομών και Μεταφορών κ. Γιάννη Κεφαλογιάννη, του π. υπουργού Υγείας κ. Ανδρέα Ξανθού, του δημάρχου Ρεθύμνης κ. Γιώργη Χ. Μαρινάκη και του αντιδημάρχου καθημερινότητας Πόλης κ. Θωμά Κρεβετζάκη το προηγούμενο Σάββατο στην τεχνική υπηρεσία του δήμου Ρεθύμνου.

Στο πλαίσιο της σύσκεψης συζητήθηκαν οι εξελίξεις στην προώθηση του κρίσιμου ζητήματος του Βόρειου Οδικού Άξονα Κρήτης (ΒΟΑΚ), τα τοπικά χωροταξικά σχέδια, οι χρήσεις γης στην Παλιά Πόλη Ρεθύμνου και η δυνατότητα συντήρησης και αποκατάστασης ετοιμόρροπων κτισμάτων, η ανάπλαση του Φρουρίου Φορτέτζα η κατασκευή υπόγειου πάρκινγκ, η επέκταση του νοσοκομείου Ρεθύμνου, η ανέγερση νέου αστυνομικού μεγάρου, η προοπτική δημιουργίας νέων κόμβων κυκλοφορίας και η δημιουργία λειτουργικών «γειτονιών» σε περιοχές του Ρεθύμνου όπου δημιουργούνται νέες υποδομές (π.χ. η ανέγερση νέων σχολείων που προϋποθέτει και συνεπάγεται τη διασφάλιση της προσβασιμότητας με τη διαπλάτυνση δρόμων, την κατασκευή ασφαλέστερων πεζοδρομίων κ.λπ.)

Ειδικότερα, ο κ. Κεφαλογιάννης ενημέρωσε τους συμμετέχοντες θεσμικούς εκπροσώπους του δήμου Ρεθύμνης για τους άξονες στους οποίους θα επικεντρωθεί Εθνικό Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων καθώς και για τον προγραμματισμό των ενεργειών του υπουργείου για τον ΒΟΑΚ. Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα των ενεργειών, αναμένεται τέλος του προσεχούς Φεβρουαρίου η κατάθεση της σχετικής πρότασης στο υπουργείο Ενέργειας και Περιβάλλοντος για την έγκριση των περιβαλλοντικών όρων του μεγαλόπνοου αυτού έργου. Σύμφωνα με τον μέχρι σήμερα σχεδιασμό και εφόσον δεν ανακύψουν ανατροπές, προβλέπεται ότι στη λήξη του 2023 οι προβλεπόμενες εκτεταμένες παρεμβάσεις στον ΒΟΑΚ θα έχουν ολοκληρωθεί.

Σε ότι αφορά την ένταξη σημαντικών έργων του Ρεθύμνου στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (Π.Δ.Ε) ώστε να χρηματοδοτηθεί η εκτέλεσή τους, ο υφυπουργός δήλωσε πως θα δεσμευτούν τα προβλεπόμενα ποσά στο Π.Δ.Ε. του 2021 για την ανέγερση του νέου Αστυνομικού Μεγάρου, την κατασκευή κόμβου Ατσιποπούλου και την επέκταση των υποδομών του Γ.Γ.Ν.Ρ. με την κατασκευή νέας πτέρυγας.

Ο δήμαρχος Ρεθύμνης εξέφρασε την ικανοποίησή του για τις εξελίξεις, επισημαίνοντας πως θα ήταν χρήσιμο να συνδεθεί η δημιουργία του κόμβου Ατσιποπούλου με την διευκόλυνση της προσβασιμότητας των φοιτητών στις υποδομές του Πανεπιστημίου εν όψει και της ανέγερσης των νέων φοιτητικών κατοικιών.

Επιπλέον ο κ. Μαρινάκης και οι συνεργάτες του, αναφέρθηκαν στη δυνατότητα ένταξης στο Ταμείο Ανάκαμψης των Τοπικών Χωροταξικών Σχεδίων που θα δώσουν νέα αναπτυξιακή ώθηση στην πόλη του Ρεθύμνου, την περιοχή του Νικηφόρου Φωκά και του π. δήμου Αρκαδίου. Επιπροσθέτως, τέθηκε υπόψη του υφυπουργού η αναγκαιότητα δημιουργίας ενός επιπλέον σύγχρονου κυκλοφοριακού κόμβου στον Αγιοβασιλιώτικο δρόμο που θα διευκολύνει τη λειτουργία δύο σχολικών μονάδων, του 16ου δημοτικού σχολείου, το οποίο θα ανεγερθεί σε οικοπεδική έκταση που αγόρασε ο δήμος Ρεθύμνης και του 1ου Γυμνασίου, στο οποίο ολοκληρώνονται αυτή την περίοδο έργα ενεργειακής αναβάθμισης και ανάπλασης των υποδομών του, μετά τη χρηματοδότηση που εξασφάλισε ο δήμος, ύψους ενός (1) εκατ. €.

Στη διάρκεια της σύσκεψης συζητήθηκαν επίσης το θέμα της κατασκευής υπόγειου πάρκινγκ, το οποίο είναι ώριμο ως έργο για να διεκδικήσει χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης, η συντήρηση των ετοιμόρροπων κτισμάτων που βρίσκονται στην Παλιά Πόλη του Ρεθύμνου και η ανάγκη παροχής κινήτρων στους ιδιοκτήτες κατοικιών να αναστηλώσουν και να αναπλάσουν τα κτίσματά τους, ώστε να δημιουργηθούν ζώνες αμιγούς αστικής κατοικίας, συνθήκη που θα αναζωογονήσει την Παλιά Πόλη η οποία εγκαταλείπεται σταδιακά από τους μόνιμους κατοίκους της, θέμα που συνδέθηκε με την αναγκαιότητα τροποποίησης του προεδρικού διατάγματος που καθορίζει τις χρήσεις γης στο Ιστορικό Κέντρο του Ρεθύμνου.

Επιπλέον, οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι του Ρεθύμνου ενημερώθηκαν για το έργο επέκτασης του δημοτικού φωτισμού Ρεθύμνου για τη συντήρηση και την ενίσχυση του οποίου ο δήμος καταβάλλει ετησίως περί του 1,5 εκατ. € και μάλιστα ο υφυπουργός δεσμεύτηκε ότι θα προωθήσει τη συμπληρωματική χρηματοδότηση του οδοφωτισμού με το απαιτούμενο ποσό που ανέρχεται, κατά προσέγγιση, στις 800.000 €.

Σχετικά με την αξιοποίηση του κτιρίου του πρώην ΕΟΜΜΕΧ το οποίο έχει περιέλθει στη διαχείριση του ΤΑΙΠΕΔ, ο δήμαρχος και αντιδήμαρχος ζήτησαν την παραχώρηση του για χρήση διάρκειας 99 ετών στον δήμο Ρεθύμνης, δυνατότητα την οποία προσφέρει το ισχύον νομικό πλαίσιο.

Τέλος, οι κ.κ. Κεφαλογιάννης και Ξανθός ξεναγήθηκαν από τον προϊστάμενο του τμήματος προγραμματισμού βιώσιμης ανάπτυξης & ευρωπαϊκών προγραμμάτων της διεύθυνσης τεχνικών υπηρεσιών δήμου Ρεθύμνης κ. Ν. Βώβο στην αίθουσα που έχουν εγκατασταθεί οι οθόνες προβολής της κυκλοφοριακής κίνησης όπως αυτή καταγράφεται, σε ζωντανό χρόνο, μέσω θερμικών καμερών που έχει εγκαταστήσει ο δήμος Ρεθύμνης σε κομβικές οδούς με στόχο τη συλλογή κυκλοφοριακών δεδομένων, στο πλαίσιο του σχεδίου βιώσιμης κινητικότητας και ανάπτυξης που υλοποιεί μέσω του προγράμματος Civitas Destination.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο πέρας της συνεργασίας και οι δύο κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι του Ρεθύμνου, κ.κ. Κεφαλογιάννης Γιάννης και Ξανθός Ανδρέας, τόνισαν ότι θα ενώσουν τις δυνάμεις τους για την προώθηση σημαντικών αναπτυξιακών έργων του δήμου Ρεθύμνης.

Ο δήμαρχος, αφού εξήρε την εργατικότητα και τις οργανωτικές ικανότητες των στελεχών της τεχνικής υπηρεσίας του δήμου και των αντιδημάρχων, που έχουν αναλάβει την ευθύνη διαχείρισης των τεχνικών έργων και της καθημερινότητας, εξέφρασε την ευαρέσκεια του για τη γόνιμη συνεργασία του υφυπουργού κ. Κεφαλογιάννη και του βουλευτή κ. Ξανθού με τον δήμο Ρεθύμνης, οι οποίοι είναι πάντοτε παρόντες και υποστηρίζουν την ανάπτυξη του Ρεθύμνου πέρα από κομματικές και ιδεολογικές τοποθετήσεις.

Πηγή: rethnea.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook