Κρήτη | Την οικονομική στήριξη της αμπελοκαλλιέργειας σταφυλιών οινοποιίας ζητάει ο Μαμουλάκης

κρήτη-την-οικονομική-στήριξη-της-αμπε-1503675

Κατάθεση Ερώτησης στη Βουλή προς τους Υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων και Οικονομικών

Την αναγκαιότητα άμεσης οικονομικής στήριξης της αμπελοκαλλιέργειας σταφυλιών οινοποιίας αναδεικνύει με Ερώτηση προς τους Υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων και Οικονομικών, ο αν. Τομεάρχης Ανάπτυξης & Επενδύσεων Κ.Ο. ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Βουλευτής Ηρακλείου Χάρης Μαμουλάκης, με την συνυπογραφή του Τομεάρχη Σταύρου Αραχωνίτη και 37 ακόμη Βουλευτών.

«Ένας κλάδος με ιστορία χιλιάδων ετών, βρίσκεται στα όρια της οικονομικής κατάρρευσης» αναφέρει σε δήλωσή του ο Χάρης Μαμουλάκης, τονίζοντας: «Με δεδομένο ότι το σύνολο των παραγωγών αντιμετωπίζει τα ίδια προβλήματα και οι μεγάλες οινοπαραγωγικές περιοχές, που έχουν υποστεί και τη μεγαλύτερη επιβάρυνση, παραμένουν εκτός μέτρων στήριξης, ζητάμε από την Κυβέρνηση να προχωρήσει στην άμεση οικονομική ενίσχυσή τους προκειμένου να ανακάμψει ο κλάδος.».

Όπως αναφέρεται στην Ερώτηση, ο τομέας της αμπελοκαλλιέργειας σταφυλιών οινοποιίας βάλλεται πανταχόθεν τα τελευταία χρόνια, τόσο από τις συνέπειες της πανδημίας, όσο και από τις αυξήσεις στην ενέργεια και στην αγορά πρώτων υλών, που εκτοξεύουν σε δυσθεώρητα ύψη το κόστος παραγωγής. Ως απόρροια των παραπάνω η αμπελοκαλλιέργεια καθίσταται ουσιαστικά μια οικονομικά επιζήμια δραστηριότητα, ενώ τα μέσα τα οποία μέχρι στιγμής έχουν ληφθεί, αφορούν την ενίσχυση μόνο μια μικρής μερίδας αμπελουργών.

Προς τους κ.κ. Υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

Και Οικονομικών

Θέμα: «Άμεση η ανάγκη οικονομικής στήριξης της αμπελοκαλλιέργειας σταφυλιών-οινοποιίας στη χώρα».

Ο τομέας της αμπελοκαλλιέργειας σταφυλιών-οινοποιίας στη χώρα βάλλεται πανταχόθεν τα τελευταία χρόνια. Η γενικευμένη οικονομική κρίση που επέφερε η πανδημία Covid 19 επέφερε με τη σειρά της την συρρίκνωση της εστίασης και του τουρισμού οδηγώντας τους αμπελοκαλλιεργητές σε απόγνωση. Επιπλέον, σύμφωνα με την Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Αμπέλου και Οίνου, το Σύνδεσμο Ελληνικού Οίνου και τον Κλαδικό Εθνικό Αγροτικό Συνεταιρισμό Αμπελοοινικών προϊόντων, η ενεργειακή κρίση και η συνακόλουθη συμπίεση εξαγοράς πρώτων υλών έχουν εκτοξεύσει σε δυσθεώρητα ύψη το κόστος παραγωγής.

Ως απόρροια των παραπάνω η αμπελοκαλλιέργεια καθίσταται ουσιαστικά μια οικονομικά επιζήμια δραστηριότητα. Τα κυβερνητικά μέσα τα οποία μέχρι στιγμής έχουν ληφθεί αφορούν την ενίσχυση μόνο μια μικρής μερίδας αμπελουργών και πιο συγκεκριμένα, τα μέλη Αναγνωρισμένων Οργανώσεων Παραγωγών που υλοποιούν επιχειρησιακά προγράμματα το έτος 2022 και εφαρμόζουν φιλικές προς το περιβάλλον πρακτικές. Ωστόσο, η εν λόγω απόφαση σε καμία περίπτωση δεν προσφέρει μια συνολική επίλυση των προβλημάτων του κλάδου.

Με δεδομένο ότι πρόκειται για ένα κλάδο με ιστορία χιλιάδων ετών στην χώρα και ο οποίος βρίσκεται στα όρια της οικονομικής κατάρρευσης.

Με δεδομένο, ότι το σύνολο των παραγωγών αντιμετωπίζει τα ίδια προβλήματα.

Με δεδομένο ότι οι μεγάλες οινοπαραγωγικές περιοχές έχουν υποστεί τη μεγαλύτερη επιβάρυνση και είναι αυτές που μένουν εκτός μέτρων.

Ερωτώνται οι αρμόδιοι κ. Υπουργοί:

Προτίθεστε να λάβετε μέτρα στήριξης για το σύνολο των αμπελουργικών εκμεταλλεύσεων της χώρας προκειμένου να ανακάμψει ο κλάδος, και αν ναι ποια είναι αυτά;

Οι Ερωτώντες Βουλευτές και Βουλεύτριες

Μαμουλάκης Χάρης

Αραχωβίτης Σταύρος

Αλεξιάδης Τρύφων

Αυγέρη Δώρα

Αυλωνίτης Αλέξανδρος

Βαρδάκης Σωκράτης

Βέττα Καλλιόπη

Γκιόλας Γιάννης

Δρίτσας Θεόδωρος

Ηγουμενίδης Νίκος

Θραψανιώτης Μανόλης

Καλαματιανός Διονύσης

Καφαντάρη Χαρά

Λάππας Σπύρος

Μάλαμα Κυριακή

Μάρκου Κώστας

Μπάρκας Κώστας

Μπουρνούς Γιάννης

Μωραΐτης Θάνος

Παναγιού Πούλου

Παπαδόπουλος Σάκης

Παπαηλιού Γιώργος

Ραγκούσης Γιάννης

Μάλαμα Κυριακή

Σαντορινιός Νεκτάριος

Σαρακιώτης Ιωάννης

Σκουρολιάκος Παναγιώτης

Σκούφα Μπέτυ

Συρμαλένιος Νίκος

Τελιγιορίδου Ολυμπία

Τζούφη Μερόπη

Τόλκας Άγγελος

Τριανταφυλλίδης Αλέξανδρος

Τσίπρας Γιώργος

Φάμελλος Σωκράτης

Φίλης Νίκος

Χατζηγιαννάκης Μίλτος

Χρηστίδου Ραλλία

Ψυχογιός Γιώργος»

zarpanews.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook