Κρήτη | Τιμήθηκε η επέτειος των Εθνικών Αγώνων και της Εθνικής Αντίστασης κατά του ναζισμού και του φασισμού

κρήτη-τιμήθηκε-η-επέτειος-των-εθνικών-1440813

Η Περιφέρεια Κρήτης, η Αυτοδιοίκηση, Θεσμικοί εκπρόσωποι, Σώματα Ασφάλειας, φορείς, εκπρόσωποι κομμάτων και πολίτες τίμησαν σήμερα την επέτειο των Εθνικών Αγώνων και της Αντίστασης κατά του ναζισμού και του φασισμού 1941-1944 (η 9η Μαΐου έχει καθιερωθεί ως ημέρα λήξης του δεύτερου Παγκοσμίου Πολέμου).

Στο Ηράκλειο, στις εκδηλώσεις τιμής και μνήμης, με διοργανωτή την Περιφερειακή Ενότητα Ηρακλείου παρουσία Αρχών και θεσμικών εκπροσώπων, τελέστηκε Δοξολογία στο Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Μηνά χοροστατούντος του Αρχιεπισκόπου Κρήτης κ.κ. Ευγενίου, ενώ για το ιστορικό της επετείου μίλησε ο εκπαιδευτικός Χρήστος Ντρουμπογιάννης Διευθυντής του 45ου Δημοτικού Σχολείου Ηρακλείου.

Στην συνέχεια στο μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη στην πλ. Ελευθερίας τελέστηκε από τον Αρχιεπίσκοπο επιμνημόσυνη δέηση και ακολούθησε κατάθεση στεφάνων από τους εκπροσώπους της Βουλής των Ελλήνων Μάξιμο Σενετάκη, Σωκράτη Βαρδάκη, Νίκο Ηγουμενίδη, Βασίλη Κεγκέρογλου, Γιώργο Λογιάδη, τον Αντιπεριφερειάρχη Ηρακλείου Νίκο Συριγωνάκη, τον Δήμαρχο Ηρακλείου Βασίλη Λαμπρινό, τον ανώτερο Διοικητή Φρουράς Ηρακλείου Στέφανο Σίμο, τον Αστυνομικό Διευθυντή Ηρακλείου Νίκο Σπυριδάκη, τον Περιφερειακό Διοικητή Κρήτης Πυροσβεστικού Σώματος Γιώργο Τσικαλά, τον Υπολιμενάρχη Ηρακλείου, εκπροσώπους κομμάτων, ενώσεων απόστρατων αξιωματικών, κ.α.

Στις εκδηλώσεις τιμής και μνήμης συμμετείχαν επίσης οι Αντιπεριφερειάρχες Λάμπρος Βαμβακάς, Ζαχαρίας Δοξαστάκης, ο Δήμαρχος Χερσονήσου Γιάννης Σέγκος.

Στη δήλωση του ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης για την επέτειο των Εθνικών Αγώνων και της Εθνικής Αντίστασης κατά του ναζισμού και του φασισμού ανέφερε:

«Η 9η Μαΐου, ημέρα λήξης του Β’ Παγκοσμίου πολέμου, έχει καθιερωθεί ως ημέρα πανελλαδικού εορτασμού των εθνικών αγώνων και της εθνικής αντίστασης κατά του ναζισμού και του φασισμού. Είναι μια ημέρα αφιερωμένη στην ειρήνη, καθώς σηματοδοτεί την ημέρα που έληξε ο πόλεμος που αιματοκύλησε την Ευρώπη και τον κόσμο.

Η σημερινή επέτειος αφιερώνεται σε όλους τους Αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης που πάλεψαν γενναία απέναντι στο ναζισμό και το φασισμό.

Σε μια συγκυρία δύσκολη για τον πλανήτη, καθώς ο πόλεμος στην Ουκρανία συγκλονίζει την παγκόσμια κοινότητα, γίνεται αντιληπτό ότι η διασφάλιση της ειρήνης, της συνύπαρξης των λαών αποτελεί το μεγαλύτερο ζητούμενο της σημερινής εποχής.

Ως Περιφέρεια Κρήτης, τιμούμε σήμερα τα εκατομμύρια των Ηρώων που αγωνίστηκαν για το ιδανικό της Ελευθερίας και θυσιάστηκαν για έναν κόσμο ελεύθερο.»

Ο Αντιπεριφερειάρχης της Π.Ε Ηρακλείου Νίκος Συριγωνάκης σε δήλωση του στα Μ.Μ.Ε ανέφερε: «Τιμήσαμε σήμερα την επέτειο για τη λήξη του 2ου Παγκόσμιου Πολέμου.

Τιμήσαμε με σεβασμό και ταπεινότητα τα εκατομμύρια θύματα σε ολόκληρη την Ευρώπη, τα χιλιάδες θύματα στην Ελλάδα και στην Κρήτη, τους αγώνες, την αντίσταση τους, κατά του φασισμού και του ναζισμού.

Τιμήσαμε τους ήρωες προγόνους μας που αντιστάθηκαν, πολέμησαν και θυσιάστηκαν μένοντας πιστοί στα ιδανικά της ελευθερίας και της εθνικής ανεξαρτησίας. Το μήνυμα που στέλνουμε σήμερα είναι επίκαιρο, λόγω του συνεχιζόμενου πολέμου στην Ουκρανία, να πρυτανεύσει η λογική και να επέλθει η ειρήνη».

zarpanews.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook