Κρήτη | Θρήνος και οργή για τους νεκρούς στην άσφαλτο – «Φονιάδες», ξεσπά ο θείος του 23χρονου Νίκου

κρήτη-θρήνος-και-οργή-για-τους-νεκρούς-1403147

Δέκα ημέρες, τρία θανατηφόρα τροχαία, έξι νεκροί στο οδικό δίκτυο του Ηρακλείου.

Τρεις συγκρούσεις αυτοκινήτων που σκόρπισαν τον θάνατο και βύθισαν στο πένθος οικογένειες, χωριά ολόκληρα.

Το τελευταίο τροχαίο δυστύχημα σημειώθηκε το πρωί του Σαββάτου στο δρόμο Ηρακλείου – Βιάννου, λίγο πριν το Αρκαλοχώρι.

Θύματα ένας 23χρονος και μια 51χρονη τα οχήματα των οποίων συγκρούστηκαν πλαγιομετωπικά με αποτέλεσμα και οι δύο να βρουν ακαριαίο θάνατο στις τσαλακωμένες λαμαρίνες (Δείτε ΕΔΩ και ΕΔΩ)

«Φονιάδες που δεν δικάζονται ποτέ»

Από το σημείο όπου έχασε τη ζωή του ο 23χρονος, με φόντο τα συντρίμμια των αυτοκινήτων, ο θείος του ξεσπά: «Θα μπορούσε να έχει σωθεί έστω ο ένας», φωνάζει μη μπορώντας να συγκρατήσει την οργή του για την κατάσταση του οδικού δικτύου.

«Τώρα πρέπει να ξεσηκωθούν όλοι να πάμε στην Περιφέρεια στο Ηράκλειο», λέει αγανακτισμένος. «10 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί από το Αλάγνι μέχρι το Αρκαλοχώρι. Τα εικονοστάσια τα βλέπετε. Και δεν δίνουν σημασία. Και κάθονται στις καρέκλες και τους ανθρώπους τους παίρνουν με τα κασόνια από το δρόμο», συνεχίζει.

Ο θείος του 23χρονου τονίζει πως αν ο δρόμος είχε διαχωριστικό στηθαίο η περιοχή δεν θα είχε θρηνήσει τόσα θύματα. «Εάν είχε έστω μεταλλικές μπάρες στη μέση, ο ένας από τους δύο θα σωνόταν 100%. Είναι φονιάδες αυτοί που δίνουν την άδεια και κάνουν τέτοιους δρόμους. Φονιάδες που δεν δικάζονται ποτέ», ξεσπά.

«Σύγχρονο οδικό δίκτυο, είναι ένα συγχωρητικό δίκτυο»

Συνηθίζουμε να λέμε πως μεγάλη ευθύνη για τα τροχαία έχουν και οι οδηγοί. 

Όπως είχε δηλώσει ο πρόεδρος του Εθελοντικού Συλλόγου Τροχαίων Ατυχημάτων Γιάννης Λιονάκης: «Σύγχρονο οδικό δίκτυο είναι ένα συγχωρητικό δίκτυο», εξηγώντας πως μπορεί η οδική συμπεριφορά των Κρητικών να απέχει πολύ από το ενδεδειγμένο ωστόσο αυτό δεν είναι σε καμία περίπτωση ο μόνος λόγος που θρηνούμε συνεχώς θύματα στην άσφαλτο του νησιού.

Γιατί ο οδηγός είναι πάντοτε πιθανό να κάνει λάθος και ένα σύγχρονο και ασφαλές οδικό δίκτυο είναι εκείνο που θα «διορθώσει» το λάθος του, προστατεύοντας εκείνον -αλλά και όσους άλλους θέσει σε κίνδυνο- από τον θάνατο.

Αυτός είναι και ο ρόλος του διαχωριστικού στηθαίου. Αποκλείει τις συγκρούσεις σώζοντας σίγουρα τους «απέναντι» οδηγούς, αλλά ταυτόχρονα προστατεύοντας και εκείνον που πιθανόν να κάνει λάθος, μετατρέποντας τη σύγκρουση σε πρόσκρουση, κάτι που σύμφωνα με την φυσική, σημαίνει πολύ περισσότερες πιθανότητες επιβίωσης από ένα σοβαρό τροχαίο.

Φτάνει πια!

Το οδικό δίκτυο του Ηρακλείου είναι δεδομένο πως δεν είναι ασφαλές. Δρόμοι χωρίς σύγχρονες προδιαγραφές, χωρίς στηθαία, χωρίς σήμανση, χωρίς φωτισμό, με επικίνδυνες κλίσεις.

Όλα τα παραπάνω είναι μερικά από τα προβλήματα που κατέγραψε σε αυτοψία της στα 6 φονικά χιλιόμετρα του τμήματος Καλλιθέα – Σκαλάνι, του δρόμου Ηρακλείου-Μοιρών η Τηλεόραση CRETA.

Δεν είναι μόνο ο δρόμος Ηρακλείου- Βιάννου. Πριν από 11 ημέρες στον δρόμο Ηράκλειο – Πύργος, στο ύψος των Αρμανωγείων ένα ζευγάρι έχασε την ζωή του όταν ένα αυτοκίνητο που κινούνταν στο αντίθετο ρεύμα πέρασε τη διαχωριστική γραμμή και έπεσε πάνω στο δικό τους.

Τα πρόσφατα απανωτά τροχαία έχουν προκαλέσει σοκ στην κοινωνία του νομού, η οποία τις τελευταίες ώρες ζητά την άμεση παρέμβαση της Περιφέρειας προκειμένου να σταματήσουν να χάνονται άνθρωποι στους δρόμους.

Άραγε οι έξι νεκροί σοκάρουν το ίδιο και τους αρμόδιους; Και αν ναι, πότε επιτέλους θα δράσουν;

creta24.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook