Κρήτη | Θρήνος για τον αγιογράφο που «χάθηκε» στην φονική πυρκαγιά

κρήτη-θρήνος-για-τον-αγιογράφο-που-χά-999742

Έζησε μες στη μοναξιά και όταν χρειάστηκε βοήθεια δεν είχε δίπλα του κανέναν, φεύγοντας έτσι από τη ζωή, μόλις στα 60 του χρόνια…

Ο ευαίσθητος αγιογράφος του Θραψανού, ο Κωστής, βρέθηκε περικυκλωμένος από τις φλόγες, όταν το σπίτι του άρπαξε φωτιά το βράδυ της Κυριακής, με τραγικές συνέπειες για τον ίδιο, αφού δεν μπόρεσε να περάσει το κατώφλι του σπιτιού, όπου και τον βρήκαν σωριασμένο και λιπόθυμο οι γείτονες μόλις αντιλήφθηκαν τι είχε συμβεί. Ήδη όμως τα εγκαύματα είχαν καλύψει περισσότερο από 50% του σώματός του. Και δεν υπήρχε πλέον ελπίδα σωτηρίας.

Άριστος αγιογράφος, τα τελευταία χρόνια ζούσε απομονωμένος, μετά τον θάνατο των γονιών του, ενώ όπως λένε οι κάτοικοι δεν πρόσεχε τον εαυτό του… Μέχρι προχθές το βράδυ που από άγνωστη αιτία πήρε φωτιά ο χώρος του, με συνέπεια να γίνουν όλα στάχτη και ο ίδιος να μην μπορέσει να γλιτώσει!

Κανείς δεν ξέρει πώς ξεκίνησε η φωτιά. Ο Κωστής είχε κλειστεί στον εαυτό του εδώ και χρόνια. Δεν είχε αδέλφια. Οι γονείς ήταν οι μοναδικοί του κοντινοί συγγενείς, μέχρι που τους έχασε κι αυτούς και έτσι άρχισε να αφήνει τη δουλειά του ως ζωγράφος και αγιογράφος και να υπερβάλλει στο ποτό. Δεδομένου ότι κάπνιζε, δεν αποκλείεται η φωτιά να ξεκίνησε από τσιγάρο ή από μια ηλεκτρική σόμπα που είχε δίπλα στο κρεβάτι του.

Στο σημείο της φωτιάς έτρεξαν γρήγορα οι κάτοικοι, που τον αντίκρισαν ήδη σωριασμένο μπροστά στην είσοδο. Όταν λίγα λεπτά αργότερα έφτασε η Πυροσβεστική με δύο οχήματα και πέντε άνδρες, οι γείτονες είχαν προλάβει στο μεταξύ να ανασύρουν τον άτυχο άνδρα από το φλεγόμενο σπίτι, σε κατάσταση πάρα πολύ κακή λόγω όχι μόνο των εγκαυμάτων, αλλά και του καπνού που είχε εισπνεύσει.

Αμέσως έφτασε και το ΕΚΑΒ, που τον παρέλαβε για να τον μεταφέρει στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ηρακλείου, όπου όλο το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό έδωσε μάχη για να τον κρατήσει στη ζωή.

Μάταια όμως… Ο καλοσυνάτος και μοναχικός καλλιτέχνης δεν τα κατάφερε. Και έφυγε για πάντα βυθίζοντας το Θραψανό στη θλίψη, καθώς μόνο καλά λόγια είχαν να πουν οι κάτοικοι για τον άνθρωπο αυτό.

Η κ. Δέσποινα Καλιακάκη – εξαδέλφη του Κωστή – εμφανώς συντετριμμένη από τον άδικο αλλά και άδοξο χαμό του, είπε χαρακτηριστικά στην “ΚΡΗΤΗ ΤV” και τη Γεωργία Μακάκη: «Είδαμε τους καπνούς και τις φωτιές και τρέξαμε. Όταν ήρθαμε τον είδαμε. Είχε κάνει προσπάθεια να βγει έξω. Και ήταν στην πόρτα πεσμένος. Αλλά… Μόνος του έμενε. Δεν είχε κανένα. Δεν είχε γονείς. Δεν είχε αδέλφια. Ήταν μοναχικός άνθρωπος και δεν είχε κανέναν. Μόνο εμάς τα ξαδέλφια του είχε…».

Για την κατάσταση της υγείας του όταν τον πήραν οι διασώστες για να τον μεταφέρουν στο νοσοκομείο, η κ. Καλιακάκη δήλωσε: «Ανάσαινε, αλλά όπως και ο γιατρός του ΕΚΑΒ μάς είπε ήταν πολύ δύσκολη η κατάστασή του. Στο 55% ήταν κατεστραμμένο το σώμα του. Εμείς τον συνοδεύσαμε. Πήγαμε στο ΠΑΓΝΗ. Οι γιατροί κατέβαλαν υπεράνθρωπες προσπάθειες. Δηλαδή οι γιατροί πραγματικά τίμησαν τον όρκο του Ιπποκράτη. Στη συνέχεια τον μετέφεραν στην Εντατική του Βενιζελείου. Αλλά εκεί μία ώρα περίπου κατάφερε να κρατηθεί στη ζωή. Έπαθε και δύο φορές ανακοπή. Τον επανέφεραν, αλλά…».

Θρήνος για τον άτυχο αγιογράφο

Στο σημείο αυτό, η κ. Καλιακάκη κάνει λόγο για ένα τραγικό συμβάν: «Έμενε εντελώς μόνος του και δεν υπήρχε κανένας να τον βοηθήσει. Έκανε και κατάχρηση αλκοόλ. Είχε και μια σόμπα κοντά στο κρεβάτι του. Κάπνιζε… Τι να σας πω… Δεν ξέρουμε πώς ξεκίνησε η φωτιά. Πάντως μαζεύτηκαν όλοι γρήγορα από τη γειτονιά. Σε 5-10 λεπτά είχαν έρθει όλοι. Και το ασθενοφόρο πολύ γρήγορα και η Πυροσβεστική. Αλλά… Τον βρήκαν πεσμένο στην πόρτα. Τώρα, τι δυνάμεις είχε και προσπάθησε να βγει έξω, δεν ξέρουμε. Αλλά είχε εισπνεύσει και τους καπνούς…».

Στο μεταξύ, ό,τι είχε μέσα ο άτυχος Κωστής, όλα έχουν γίνει στάχτη. Καταλήγοντας, με θλίψη, η κ. Δέσποινα Καλιακάκη λέει: «Ήταν αγιογράφος από πολύ μικρός. Πάρα πολύ καλός. Αλλά ήτανε μόνος του. Πεθάνανε οι γονείς του. Ζούσε μόνος του. Ευαίσθητος πολύ. Απ’ το αλκοόλ εξαρτημένος. Τραγική κατάσταση…».

neakriti.gr 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook