Κρήτη | «Θηλιά» τα χρέη για τους κτηνοτρόφους

κρήτη-θηλιά-τα-χρέη-για-τους-κτηνοτρ-657188

«Εμείς δε θα παραδώσουμε ούτε τα μαντριά μας, ούτε τα σπίτια μας», τονίζει με ιδιαίτερα κατηγορηματικό τρόπο στην εφημερίδα “Νέα Κρήτη” ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας Τάκης Πεβερέτος, αναφορικά με την ειδική ρύθμιση χρεών για 110.000 κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις σε ολόκληρη τη χώρα, που προτείνει η διοίκηση του συνδικαλιστικού οργάνου και προσωπικά ο ίδιος, για να τους δοθεί η δυνατότητα να βάλουν σε ένα πρόγραμμα την αποπληρωμή των υπέρογκων χρεών τους.

Πρόκειται κυρίως για αιγοπροβατοτρόφους, αλλά και για άλλους κλάδους, που χρωστούν σε όλες τις τράπεζες και δεν μπορούν να πληρώσουν. Μάλιστα, ο ΣΕΚ, μέσω αυτής της πρότασης, κάνει ιδιαίτερη αναφορά στην Κρήτη, επισημαίνοντας πως καλεί την κυβέρνηση να προχωρήσει άμεσα σε ουσιαστική στήριξη και ανακούφιση των πληγέντων από την πρόσφατη κακοκαιρία κτηνοτρόφων!

Ήδη το υπόμνημα αυτό ο ΣΕΚ το έχει στείλει τόσο στην κυβέρνηση, όσο και στα κόμματα της αντιπολίτευσης και περιμένει άμεσα να λάβει απαντήσεις ή να προσκληθεί στα συναρμόδια υπουργεία, για να καθίσουν όλοι από κοινού στο τραπέζι του διαλόγου και να καταλήξουν σε αποφάσεις για συγκεκριμένα και όχι αόριστα μέτρα.

«Εμείς ζητάμε έναν ειδικό νόμο. Στο πλαίσιο του εξωδικαστικού; Δε μας ενδιαφέρει. Να γίνει ένας ειδικός νόμος, λοιπόν, που θα απαλλάσσει την πρώτη κατοικία και τους στάβλους από οποιαδήποτε κατάσχεση και εκποίηση. Αν μας πάρουν τα μαντριά ή αν μας πάρουν τα σπίτια, τελειώνει η παραγωγή μας. Μια παραγωγή που βάζει συνεχώς τα θεμέλια για την ανάπτυξη της χώρας. Αυτό δεν κάνουμε όταν παράγουμε 750.000 τόνους αιγοπρόβειο γάλα; Όταν παράγουμε 600.000 τόνους αγελαδινό; Αποτρέπουμε τις εισαγωγές και κάνουμε εξαγωγές από την άλλη. Μόνο τα τυριά και το γιαούρτι μαζί φέρνουν πάνω από 500 εκατομμύρια ευρώ συνάλλαγμα στη χώρα»…

«Πολιτική εξόντωσης»

Ο Τάκης Πεβερέτος συνέχισε λέγοντας ότι «με την πολιτική που ακολούθησαν στα δάνεια και την πολιτική της φορολογίας και οτιδήποτε μας έχουν βάλει στην πλάτη μας, μας εξοντώνουν. Όπως είναι και η αύξηση του κόστους, που η Κρήτη βιώνει πολύ περισσότερο. Δε βγαίνουμε για να μπορέσουμε να πληρώνουμε τα χρέη μας. Και όπως γίνεται για περίπου 20 με 30 χρόνια, διαγράφονται τα χρέη των κτηνοτρόφων. Γιατί πάντα αυτά πέρναγε η κτηνοτροφία. Ας κάνουν και σήμερα, λοιπόν, μια ευνοϊκή ρύθμιση. Αυτή είναι η θέση μας», είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας.

«Να μην εκποιηθεί κανένας στάβλος»

Αναλυτικότερα, η διοίκηση του ΣΕΚ προτείνει:

Ειδικό νόμο ρύθμισης των δανείων των κτηνοτρόφων (αφορά 110.000 εκμεταλλεύσεις) σε όλες τις τράπεζες, γιατί δεν μπορούν πλέον να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους.

Κανένας στάβλος ή κτηνοτροφική εκμετάλλευση και κανένα σπίτι κτηνοτρόφου να μην μπορεί να εκποιηθεί.

Επιπλέον, κάνει γνωστό ότι προτίθεται να ετοιμάσει συγκεκριμένη και ολοκληρωμένη πρόταση για ίδρυση Διεπαγγελματικής ή άλλων φορέων στήριξης και προώθησης και για τα υπόλοιπα τυριά, όπως για τη γραβιέρα Κρήτης. Διαγραφή όλων των τόκων και μέρους του κεφαλαίου και το υπόλοιπο να αποπληρωθεί σε 20 χρόνια με χαμηλό επιτόκιο, έτσι ώστε να συνεχιστεί η παραγωγή των πολύτιμων για τη χώρα κτηνοτροφικών προϊόντων (κρέας, γάλα κ.ά.).

Παράλληλα, ο πρόεδρος του ΣΕΚ Παναγιώτης Πεβερέτος παρουσίασε στα μέλη του Συνδέσμου την κρίσιμη κατάσταση στην οποία βρίσκεται σήμερα η αιγοπροβατοτροφία, με την απαράδεκτη μείωση των τιμών παραγωγού στο αιγοπρόβειο γάλα αλλά και την τακτική πολλών τυροκόμων να μην πληρώνουν τους παραγωγούς.

«Αυτό έχει ως αποτέλεσμα πολλοί κτηνοτρόφοι, βρισκόμενοι σε απόγνωση, να ξεπουλάνε τα κοπάδια τους. Η ίδια κατάσταση τείνει να επικρατήσει και στην αγελαδοτροφία, λόγω της συμπίεσης των τιμών στο αγελαδινό γάλα και κάτω από τα 35 λεπτά το κιλό, ενώ στην Ε.Ε. οι τιμές βρίσκονται σε άνοδο», τονίζεται σε ανακοίνωση του ΣΕΚ.

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Συνδέσμου χαρακτήρισε θετικό το μέτρο που πήρε η κυβέρνηση για το ακατάσχετο των αγροτικών επιδοτήσεων, όμως απαιτούνται μέτρα μείωσης του υψηλού κόστους παραγωγής και δραστική αντιμετώπιση των παράνομων “ελληνοποιήσεων” εισαγόμενων προϊόντων ζωικής προέλευσης (π.χ. γάλα, γαλακτοκομικά, κρέας, μέλι) και της τεράστιας οικονομικής ζημιάς που υφίστανται οι αιγοπροβατοτρόφοι από τις “ελληνοποιήσεις” εισαγόμενου, κύρια πρόβειου, γάλακτος, και μέτρα για την αντιμετώπισή τους.

Τέλος, ο ΣΕΚ καλεί την κυβέρνηση να αντιμετωπίσει «άμεσα τις ζημιές στο ζωικό κεφάλαιο, τις υποδομές και τις ζωοτροφές στην Κρήτη, λόγω της πρόσφατης κακοκαιρίας, καθώς και το υψηλό κόστος μεταφοράς εφοδίων κ.ά. προϊόντων στο νησί».

Πηγή: neakriti.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook