Κρήτη | Θα επαναλειτουργήσει Αστυνομικό Τμήμα στη Νεάπολη

Το δικό της Αστυνομικό Τμήμα ετοιμάζεται να αποκτήσει ξανά προσεχώς η Νεάπολη Λασιθίου, σε μια εξέλιξη που προκαλεί ικανοποίηση, καθώς αναμένεται να συμβάλλει στη βελτίωση της αστυνόμευσης της ευρύτερης περιοχής του Επάνω Μεραμπέλου. Το βασικό “αγκάθι” για την έμπρακτη επαναλειτουργία του Α.Τ. Νεάπολης, η οποία κρίθηκε ως γνωστόν πέρυσι στις δικαστικές αίθουσες με τη δικαίωση της προσφυγής του Δήμου Αγίου Νικολάου στο Συμβούλιο Επικρατείας, ήταν η επάνδρωσή του.

Με βάση την ενημέρωση που είχε προχθές στην Αθήνα ο δήμαρχος Αγίου Νικολάου Αντώνης Ζερβός, το πρόβλημα ξεπεράστηκε. Σύντομα μάλιστα, μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου, αναμένεται η μετάθεση 10 αστυνομικών για να στελεχώσουν το Α.Τ., το οποίο, καλώς εχόντων των πραγμάτων, αναμένεται να ξαναλειτουργήσει μέχρι την εκπνοή του 2020 ή το αργότερο μέσα στον Ιανουάριο. Με τον τρόπο αυτόν θα γραφτεί οριστικά αίσιο τέλος σε έναν πολυετή αγώνα, που κατέβαλλαν η τοπική κοινωνία και ο Δήμος Αγίου Νικολάου, διεκδικώντας την παρουσία Αστυνομικού Τμήματος στην κωμόπολη.

Ο Δήμος Αγίου Νικολάου είχε προσφύγει στο ΣτΕ, προβάλλοντας τα αδιάσειστα επιχειρήματα που καθιστούσαν απαραίτητη όχι απλώς τη διατήρηση αλλά και την ουσιαστική ενίσχυσή του Α.Τ. Νεάπολης με επιπλέον αστυνομικό προσωπικό.

Η προσφυγή του Δήμου κατά του Προεδρικού Διατάγματος (7/2017 – ΦΕΚ 14/Α/9-2-2017) με τίτλο “Αναδιάταξη-αναδιοργάνωση, σύσταση και λειτουργία περιφερειακών υπηρεσιών Ελληνικής Αστυνομίας”, σύμφωνα με το οποίο το Αστυνομικό Τμήμα Νεαπόλεως συγχωνεύτηκε με το αντίστοιχο του Αγίου Νικολάου, έγινε δεκτή από το Συμβούλιο της Επικρατείας τον Αύγουστο του 2019.

Το ανώτατο δικαστήριο δέχτηκε ότι κατά τον σχεδιασμό των περιφερειακών αστυνομικών υπηρεσιών στην περιοχή δεν ελήφθησαν υπόψη οι τοπικές ιδιομορφίες της, τα εγκληματολογικά δεδομένα, η ύπαρξη καταστήματος κράτησης και η λειτουργία των Δικαστηρίων, στοιχεία που είχαν τεθεί υπόψη της Ελληνικής Αστυνομίας με έγγραφα τόσο του Δήμου Αγίου Νικολάου, όσο και της Εισαγγελίας και του προέδρου Πρωτοδικών Λασιθίου, τα οποία, άλλωστε, είχαν ζητηθεί κατά τον σχεδιασμό και απαιτούνταν για να αξιολογηθούν οι νέες δομές διάρθρωσης και λειτουργίας των αστυνομικών υπηρεσιών.

Το Συμβούλιο της Επικρατείας στάθμισε, επίσης, την παράμετρο που αφορά στον πολλαπλασιασμό του πληθυσμού στη διάρκεια της τουριστικής περιόδου, οπότε και απαιτείται αυξημένη αστυνομική δύναμη για τη δημόσια ασφάλεια.

Το προηγούμενο διάστημα παρατηρήθηκε εκ νέου κινητικότητα στην κατεύθυνση της δρομολόγησης κατάλληλης λύσης για την επάνδρωση του Α.Τ., χωρίς να επέλθει απώλεια δυναμικού για την Αστυνομική Διεύθυνση Λασιθίου, κάτι που προφανώς θα αποδυνάμωνε το έργο των υπόλοιπων αστυνομικών υπηρεσιών.

Η κινητικότητα έφερε αποτελέσματα. Απ’ ό,τι φαίνεται, “κλείδωσε” η λύση με την άμεση μετάθεση 10 αστυνομικών που θα επανδρώσουν σε πρώτη φάση το Α.Τ. στη Νεάπολη.

Τα ευχάριστα μαντάτα “έσκασαν” κατά τη συνάντηση που είχε τις προάλλες ο δήμαρχος Αγίου Νικολάου Αντώνης Ζερβός στην Αθήνα με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη κ. Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, τον γ.γ. του υπουργείου και τον αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ., αντιστράτηγο κ. Μιχάλη Καραμαλάκη.

Πηγή: neakriti.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ