Κρήτη | Τελευταίες ημέρες για το Κτηματολόγιο – Πώς θα δηλώσετε την περιουσία σας

κρήτη-τελευταίες-ημέρες-για-το-κτηματ-1471765

Αυξημένη η προσέλευση στα γραφεία κτηματογράφησης και σε ιδιωτικά γραφεία ολοκληρωτικής εξυπηρέτησης, έπειτα από email που έλαβαν οι πολίτες των νομών Χανίων, Ηρακλείου, Ρεθύμνου, από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (Α.Α.Δ.Ε.).

Η ημερομηνία λήξης για την εμπρόθεσμη δήλωση ιδιοκτησίας που έχει οριστεί, είναι 30 Ιουνίου 2022 τόσο για τους κατοίκους εσωτερικού, όσο και για τους κατοίκους της αλλοδαπής και το Ελληνικό Δημόσιο. Σύμφωνα με πληροφορίες μάλιστα, η αποστολή ενημερωτικού email της Α.Α.Δ.Ε. πιθανόν να προμηνύει τη μη παράταση των εμπρόθεσμων δηλώσεων, γεγονός που θορύβησε τους πολίτες και αύξησαν σημαντικά τις επισκέψεις τους στα γραφεία κτηματογράφησης.

Η δήλωση ιδιοκτησίας στο κτηματολόγιο είναι από το νόμο υποχρεωτική και αποτελεί προϋπόθεση για οποιαδήποτε πράξη αφορά το ακίνητο στο μέλλον (π.χ. μεταβίβαση, γονική παροχή ή δωρεά, έκδοση οικοδομικής άδειας). Η μη δήλωση του στο χρονικό περιθώριο της προθεσμίας θα έχει ως αποτέλεσμα το χαρακτηρισμό του ακινήτου ως ‘’αγνώστου ιδιοκτήτη’’ ή εκπρόθεσμου σε περίπτωση δήλωσης του μετά το τέλος της προθεσμίας.

Σε περίπτωση που δεν υποβληθεί εμπρόθεσμα η δήλωση ιδιοκτησίας στο Εθνικό Κτηματολόγιο, υπάρχει η δυνατότητα της εκπρόθεσμη δήλωση, όπου προβλέπεται η επιβολή προστίμου ανάλογα με το είδος και την αξία των ακινήτων (κάτι το οποίο δεν θα ενεργοποιηθεί πριν τις 31/12/2022).

Σημαντική παρατήρηση είναι πως ενώ η δήλωση χαρακτηρίζεται ως μία «απλή διαδικασία», είναι μια διαδικασία που απαιτεί χρόνο και σοβαρότητα. Πιθανές παραλείψεις και προχειρότητες μπορούν να δημιουργήσουν προβλήματα στο άμεσο μέλλον. Κατά τη διάρκεια των προαναρτήσεων μπορεί να ζητηθεί προσκόμιση ελλείψεων ή διευκρίνηση ανακριβειών (πχ. ορθότερες συντεταγμένες). Μεγάλος κίνδυνος συντρέχει σε περιπτώσεις που φαίνονται τμήματα ακινήτων ότι ανήκουν σε γειτονικά ακίνητα. Σημαντικός παράγοντας της καθυστέρησης είναι και οι σοβαρές δυσλειτουργίες που παρατηρούνται στη λειτουργία του κτηματολογίου. Σε μεγάλα κτηματολογικά γραφεία ή (υπό κατάργηση) υποθηκοφυλακεία, ακόμα και για μία απλή υπόθεση όπως η μεταγραφή ενός συμβολαίου, παρατηρείται καθυστέρηση που συχνά ξεπερνά τον ένα μήνα.

Για τους παραπάνω λόγους συνιστάται άμεση επίσκεψη σε γραφεία κτηματογράφησης ή άμεσος προγραμματισμός ραντεβού με έμπειρα ιδιωτικά γραφεία ολοκληρωτικής εξυπηρέτησης όπως η ΚΤΗΜΑΤΟΕΦΑΡΜΟΓΗ ΚΡΗΤΗΣ ( Δικτύνης 2, Χανιά, 28210736510 ) η οποία μπορεί να αναλάβει τη συμπλήρωση των δηλώσεων, τον εντοπισμό του ακινήτου, τη σύνταξη τοπογραφικών, τον νομικό έλεγχο της κυριότητας του ακινήτου (συμβόλαιο, διαθήκη, ένορκη, χρησικτησία) την σύνταξη ένορκων και την κατάθεση του αιτήματος με φυσική παρουσία.

Επισκεφθείτε τα νέα γραφεία της Κτηματοεφαρμογής Κρήτης στα Χανιά, στην Δικτύνης 2 για την καλύτερη εξυπηρέτησή σας.

Για απορίες καλέστε στα τηλέφωνα 2821073651 ή στείλτε email στο [email protected]

zarpanews.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook