Κρήτη | Τα πολυπληθή μνημόσυνα και τα κόλλυβα… ευνοούν τον κορονοϊό

κρήτη-τα-πολυπληθή-μνημόσυνα-και-τα-κό-1177625

Με τα… κόλλυβα και τον συνωστισμό σε σπίτια και μικρούς ναούς όπου τελούνται κηδείες και μνημόσυνα φαίνεται να συνδέονται τα πολλά κρούσματα κορoνοϊού που καταγράφονται το τελευταίο διάστημα σε διάφορες περιοχές της Κρήτης με αρκετούς μάλιστα από τους συμμετέχοντες αλλά και τους ιερωμένους να βρίσκονται θετικοί στο ιό.

Πρόκειται για τελετές, ειδικά αυτές που γίνονται σε χωριά της ενδοχώρας, όπου δεν λαμβάνονται μέτρα, δεν υπάρχουν περιορισμοί, οι άνθρωποι δεν τηρούν τις βασικές οδηγίες, ενώ εμφανίζεται και μετακίνηση μονάδων από την πόλη προς το χωριό που επίσης βοηθά στη μετάδοση!

Το φαινόμενο, όπως έγινε γνωστό, εντείνεται το τελευταίο διάστημα σε διάφορες αγροτοκτηνοτροφικές περιοχές της Κρήτης όπου καταγράφονται κατά συρροή κρούσματα κυρίως ύστερα από τέλεση μνημοσύνων, κηδειών ή άλλων κοινωνικών εκδηλώσεων. Τελευταία προστέθηκε μια ακόμη νέα εστία που “έσκασε” σε ημιορεινό χωριό του Δήμου Μινώα μετά από μνημόσυνο και τη γιορτή του πολιούχου του χωριού.

Ωστόσο χαρακτηριστική είναι η περίπτωση τοπικής κοινότητας κοντά στο Καστέλλι όπου τελέστηκε κηδεία και από τη διανομή εδεσμάτων-γλυκισμάτων ως μακαρία «κόλλησαν» – όπως λέγεται – πολλοί κάτοικοι του χωριού, ο ιερέας, η πρεσβυτέρα, τα δυο παιδιά τους, η ίδια η γυναίκα που έφτιαξε και μοίραζε τα εδέσματα κ.α. Μάλιστα πέντε από τα άτομα που βρέθηκαν θετικά στον κορονοϊό νοσηλεύονται στην κλινική Covid του Νοσοκομείου ενώ όλοι οι κάτοικοι χωριού βρίσκονται ανήσυχοι, σε αυτοπεριορισμό και ζητούν από τους αρμόδιους φορείς να επισκεφτεί το χωριό τους κλιμάκιο για την διενέργεια rapid tests.

Το αίτημα που συνοδεύεται από ονόματα πολιτών του χωριού έχει προωθηθεί από τον κοινοτάρχη και τους τοπικούς φορείς στους αρμόδιους και στα Κέντρα Υγείας της περιοχής, ζητώντας να διενεργηθούν άμεσα γρήγορα τεστ. Σύμφωνα με τους τοπικούς φορείς η ανησυχία στο χωριό είναι πολύ μεγάλη γιατί αυτή την περίοδο το χωριό δοκιμάζεται από ένα δεύτερο μεγάλο κύμα κορωνοϊού με πολλούς νοσούντες ενώ πριν από λίγο καιρό υπήρξε το πρώτο κύμα με μία γυναίκα να χάνει τη μάχη με το φονικό ιό.

Για την έξαρση του φαινομένου κυρίως σε δήμους της ενδοχώρας της Κρήτης από την χαλάρωση που υπάρχει, στελέχη της πολιτικής προστασίας και των υγειονομικών υπηρεσιών ζητούν από όλους την αυστηρή τήρηση των μέτρων προστασίας και ασφάλειας. Οι ίδιοι δηλώνουν ότι θα πρέπει να αποφεύγονται οι μεγάλες συνάξεις σε σπίτια και σε ναούς Επίσης σημειώνουν ότι η πλειοψηφία των ιερέων-εφημερίων των Ναών και των Μοναστηριών εφαρμόζουν τα μέτρα όμως υπάρχουν και εκείνοι που δεν τα τηρούν και επιτρέπουν τον συνωστισμό των πιστών στις τελετές ενώ παράλληλα και από τους προσερχόμενους δεν υπάρχει η συνείδηση της ατομικής ευθύνης.

Ζητούν δε ότι «οι οικογένειες που έχουν κηδεία ή μνημόσυνο να μην δημοσιοποιούν ως προσκλητήριο το νεκρόσημο-μνημόσυνο καλώντας κόσμο» αλλά να το δημοσιοποιούν μετά την τέλεσή του ώστε έτσι να αποφεύγεται η παρουσία κόσμου, πλην των πολύ στενών συγγενών. Και προσθέτουν: «Στις πόλεις, αλλά ιδιαίτερα στα χωριά είναι επιτακτική ανάγκη αυτή την δύσκολη περίοδο της πανδημίας να υπάρχει προσοχή παντού, απ’ όλους και στην περίπτωση των μνημοσύνων να γίνεται επιμνημόσυνη δέηση-τρισάγιο στον ανοιχτό χώρο του νεκροταφείου μόνο με την παρουσία πολύ στενών συγγενών και όχι διανομή κολλύβων και άλλων εδεσμάτων».

Αναφέρθηκε επίσης ως τραγελαφικό και οξύμωρο γεγονός, ότι πριν από λίγες ημέρες στο 40ημερο μνημόσυνο σε χωριό (νότια του Αρκαλοχωρίου) ενός άντρα που είχε πεθάνει από κορωνοϊο, οι συγγενείς καλούσαν δημόσια να παραβρεθούν όσοι ήθελαν να τιμήσουν τη μνήμη του στον σχετικά μικρό ιερό ναό και χωρίς μάλιστα να αναγράφεται στην ανακοίνωση η τήρηση μέτρων Covid.

Ο αείμνηστος που διατηρούσε καφενείο στο χωριό, όπως έγινε γνωστό από κατοίκους της περιοχής ήταν αγαπητός απ´όλους ενώ στο ίδιο χωριό την ίδια περίοδο υπήρξε μεγάλη διασπορά του κορoνοϊού.

cretalive.gr 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook