Κρήτη | Τα δικαστήρια «υποκλίθηκαν» στον μικρό πρόσφυγα – Μάθημα ζωής από 9χρονο

κρήτη-τα-δικαστήρια-υποκλίθηκαν-στ-881309

O πόλεμος, η προσφυγιά, ο αφανισμός της μητέρας και του αδερφού του στους βομβαρδισμούς ωρίμασαν πρόωρα τον 9χρονο Al Raii, από τη Συρία, ο οποίος φιλοξενείται μαζί με τον πατέρα του στο Ηράκλειο.

Δεν μπορεί να εξηγηθεί διαφορετικά πώς ένα τόσο δα μικρό παιδάκι αποφάσισε να πάρει την τύχη των ζωών τους στα χέρια του και να ζητήσει βοήθεια από την Ελληνική Δικαιοσύνη, ώστε να γίνουν όλες οι απαραίτητες νομικές διαδικασίες που θα επιτρέψουν στον πατέρα του να αναλάβει επίσημα την επιμέλειά του. Με αυτόν τον τρόπο ο Al Raii και ο μπαμπάς του θα μπορέσουν να ταξιδέψουν στο εξωτερικό.

Παρά το γεγονός ότι στην Ελλάδα έχουν άσυλο και ο μικρός φοιτά σε ελληνικό σχολείο – μιλάει καλά ελληνικά – ο πατέρας του δεν βρίσκει μεροκάματο και αυτό είναι δυσβάσταχτο για τον ίδιο αλλά και για το παιδί.

Ο μπαμπάς δεν μιλάει καθόλου ελληνικά αλλά ούτε αγγλικά. Έτσι ο 9χρονος πήρε την πρωτοβουλία να αναλάβει εκείνος δράση. Πήρε τον πατέρα του από το χέρι και πήγαν στα δικαστήρια Ηρακλείου. Το παιδί ζήτησε νομική βοήθεια, το παιδί βρέθηκε ενώπιον του δικαστή, στον οποίο προσπάθησε να εξηγήσει την κατάσταση στην οποία βρίσκονται και τι ακριβώς ζητούν.

Και η προσπάθεια αυτή ήταν άκρως συγκινητική. Δεν είναι λίγο πράμα να βλέπεις ένα γλυκύτατο λιλιπούτειο πλάσμα να παλεύει με την ελληνική γραφειοκρατία και με όρους απίστευτα δύσκολους για την ηλικία του αλλά και τη μητρική του γλώσσα. Πρόκειται αναμφίβολα για μία ειδική και ταυτόχρονα αξιοθαύμαστη περίπτωση, όπως άλλωστε ομολογούν όλοι όσοι ήρθαν σε επαφή μαζί του. Σε αυτόν τον μικρό πρόσφυγα υποκλίθηκαν όλοι, δικαστές, δικαστικοί υπάλληλοι, δικηγόροι.

Μέσω του Πρωτοδικείου Ηρακλείου την υπόθεση διορίστηκε να χειριστεί ο δικηγόρος Μίνωας Αποστολάκης, ο οποίος συγκινημένος και εντυπωσιασμένος από την ωριμότητα, την εξυπνάδα αλλά κυρίως την αστείρευτη ψυχική δύναμη του 9χρονου, μοιράστηκε τις σκέψεις και τα συναισθήματά του στην προσωπική του σελίδα στο facebook, θέλοντας να στείλει ένα μήνυμα ζωής μέσα από την ιστορία του μικρού πρόσφυγα.

Μιλώντας στην «Π», ο κ. Αποστολάκης περιέγραψε με ειλικρινή θαυμασμό την ισοπεδωτική δύναμη του 9χρονου προσφυγόπουλου.

«Ήταν εκπληκτικό. Ένα τόσο μικρό παιδί και σου έδινε την αίσθηση ότι είναι καπετάνιος της ζωής, ότι έχει τη δύναμη να σύρει ολόκληρο καράβι. Είναι μάθημα ζωής για όλους μας».

Ο 9χρονος ξέρει ότι η μητέρα του έχει σκοτωθεί στους βομβαρδισμούς στην πόλη Αλ Φουά, στη βόρεια Συρία, επισήμως όμως παραμένει αγνοούμενη.

Για τον λόγο αυτό θα πρέπει να κινηθεί η διαδικασία για την ανάθεση της επιμέλειας στον πατέρα, ώστε στη συνέχεια να μπορέσει να εκδώσει διαβατήριο και να φύγουν στο εξωτερικό. Ίσως στη Γερμανία.

Όπως εξήγησε το παιδί στον δικηγόρο, ο μόνος λόγος που θέλουν να φύγουν από την Ελλάδα είναι για να βρει ο πατέρας του δουλειά. “Εδώ ο μπαμπάς δεν βρίσκει δουλειά όσο και αν ψάχνει”.

Πηγή: patris.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook