Κρήτη | Συνάντηση Αρναουτάκη – Εργατικών Κέντρων – Δείτε τι συζήτησαν

κρήτη-συνάντηση-αρναουτάκη-εργατικ-305116

Με αφορμή την πρόσκληση για κατάθεση προτάσεων και τη συμμετοχή σε διαβούλευση σχετικά με την διαδικασία εκτίμησης των αναγκών, σε εργάτες από τρίτες χώρες με την διαδικασία της μετάκλησης, τα Εργατικά Κέντρα Κρήτης συναντήθηκαν με τον Περιφερειάρχη Κρήτης κ. Σταύρο Αρναουτάκη, τον Αντιπεριφερειάρχη Νίκο Συριγωνάκη, και την αρμόδια Αντιπεριφερειάρχη κ. Έφη Κουτεντάκη.

Τα Εργατικά Κέντρα έθεσαν την αναγκαιότητα αρχικά καταπολέμησης των κυκλωμάτων εκμετάλλευσης των ατόμων από τρίτες χώρες από ομοεθνείς τους, καθώς και την διασφάλιση των μέτρων Υγιεινής και Ασφάλειας στους χώρους εργασίας  και διαβίωσης τους.

Τονίστηκε η αναγκαιότητα για πολιτικές στήριξης της απασχόλησης σε όλους τους τομείς ακόμη και στον πρωτογενή τομέα των ημεδαπών ανέργων. Δυστυχώς, μέχρι τώρα υπάρχουν πολιτικές στήριξης της ανεργίας και όχι της απασχόλησης, παρά το γεγονός ότι υπάρχουν εργατικά χέρια για εργασία και στον πρωτογενή τομέα όπου αυτή την περίοδο υπάρχει και ζήτηση. Εντούτοις δεν υπάρχει ανταπόκριση, αφού η πολιτεία τούς στερεί το δικαίωμα αυτό τιμωρώντας τους κόβοντας  είτε το επίδομα ανεργίας είτε το πρόγραμμα πρόσληψη και αναστολή, είτε την κάρτα ανεργίας.

Σε καμία περίπτωση δεν μπορούν τα Εργατικά Κέντρα να συμφωνήσουν για απασχόληση από τρίτες χώρες στον δευτερογενή και τριτογενή τομέα και ιδιαίτερα σε κλάδους όπου η ανεργία φτάνει το 50% π.χ (Μάγειρες, ζαχαροπλάστες, β.μαγείρων, μπουφετζήδες, μασέρ, λαντζέρηδες, βοηθοί προσωπικού Ξενοδοχειακών μονάδων, ψυχαγωγοί κ.α). Θα μπορούσαμε να συμφωνήσουμε μόνο σε ειδικές περιπτώσεις στους αγροτικούς και κτηνοτροφικούς τομείς αφού όμως εξαντληθούν οι προσπάθειες στήριξης τής απασχόλησης των ημεδαπών.

Στο πλαίσιο αυτό συμφωνούμε με την περιφέρεια ότι θα ασκηθούν κοινές ενέργειες προς τα Υπουργεία Αγροτικής Ανάπτυξης και προς το Υπουργείο Εργασίαςγια ενίσχυση της απασχόλησης, ενώ οι θέσεις που θα ζητηθούν από το Υπουργείο Εργασίας για μετακλητούς, θα είναι στοχευμένες και θα αφορούν μόνο τον πρωτογενή τομέα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook