Κρήτη | Συμβουλές για τη συγκομιδή της ελιάς από την Περιφέρεια

κρήτη-συμβουλές-για-τη-συγκομιδή-της-ε-1000810

Η Περιφέρεια Κρήτης ενημερώνει τους ελαιοπαραγωγούς ότι στις πρώιμες περιοχές του νησιού η συγκομιδή ελαιοκάρπου έχει ήδη ξεκινήσει. Ανάμεσα στα κριτήρια  που θα πρέπει να ληφθούν σοβαρά υπόψη από τους παραγωγούς για την βελτιστοποίηση της σχέσης ποσότητα/ποιότητα παραγόμενου ελαιολάδου είναι και τα παρακάτω:

  • Το επίπεδο ελαίωσης του καρπού το οποίο και καθορίζει το ύψος της παραγωγής (περίπου 20% για την ποικιλία Κορωνέικη).
  • Η επιδιωκόμενη ποιότητα ελαιολάδου. Πρώιμη συγκομιδή συνδέεται άμεσα ή έμμεσα (εξαιτίας του περιορισμού των εντομολογικών και μυκητολογικών προσβολών) με την παραγωγή ελαιολάδου άριστης ποιότητας, υψηλής διατροφικής αξίας, και ταυτόχρονα αυξάνει η διάρκεια ζωής του κατά την αποθήκευση.
  • Οι επικρατούσες καιρικές συνθήκες. Ενδεχόμενη κακοκαιρία αυξάνει τον κίνδυνο καρπόπτωσης από ισχυρούς ανέμους ή απότομη πτώση της θερμοκρασίας.
  • Η διατήρηση της παραγωγικότητας της ελιάς. Πρώιμη συγκομιδή επιτρέπει την ταχεία ανάκαμψης των δένδρων και συνδράμει στη διαφοροποίηση ανθοφόρων οφθαλμών που θα δώσουν παραγωγή την επόμενη χρονιά.
  • Οι χρονικές διαφορές που παρατηρούνται στην ολοκλήρωση της ωρίμανσης του ελαιοκάρπου μεταξύ διαφορετικών περιοχών του νησιού, ανάλογα με την ποικιλία, το υψόμετρο, την έκθεση του χωραφιού, τη σύσταση του εδάφους, το μικροκλίμα, αλλά και το υδατικό ισοζύγιο και το φορτίο καρποφορίας των δένδρων.
  • Η υπολειμματική διάρκεια των φυτοπροστατευτικών σκευασμάτων που εφαρμόστηκαν στα ελαιόδενδρα είτε από τον ίδιο τον παραγωγό είτε στο πλαίσιο του προγράμματος δακοκτονίας της Περιφέρειας.

 ΠΡΟΣΟΧΗ!

  • Οι δολωματικοί ψεκασμοί του προγράμματος δακοκτονίας της Περιφέρειας βρίσκονται σε εξέλιξη σε κάποια τμήματα, ο δε χρόνος ολοκλήρωσής τους διαφέρει από περιοχή σε περιοχή και εξαρτάται από τις ιδιαίτερες τοπικές συνθήκες.
  • Σε όψιμες περιοχές, εφόσον οι καιρικές συνθήκες είναι ευνοϊκές, ενδεχομένως να χρειαστεί η εφαρμογή εντομοκτόνων ή μυκητοκτόνων σκευασμάτων με ευθύνη των παραγωγών.

zarpanews.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook