Κρήτη | Συγκλονίζουν οι καταθέσεις στη δίκη του προπονητή ταεκβοντό – «Αποφάσισα να μιλήσω γιατί έγινα μητέρα»

κρήτη-συγκλονίζουν-οι-καταθέσεις-στη-1461394

Τι κατέθεσαν πρώην αθλητές, οι αντικρουόμενες καταθέσεις και οι συστάσεις της προέδρου στον κατηγορούμενο

Έχουμε να κάνουμε με ένα σάτυρο προπονητή του Taekwodo που με «βιτρίνα» την ιδιότητα του και τις κορυφαίες διακρίσεις του εκμεταλλευόταν, κεκαλυμμένα, ανήλικους αθλητές του, απαιτώντας να του κάνουν …μασάζ ακόμα και στα οπίσθια ή πρόκειται για έναν κατηγορούμενο-θύμα κατευθυνόμενων και εκδικητικών καταγγελιών;

Απάντηση σε αυτό καλείται να δώσει με την απόφαση του το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Ηρακλείου ενώπιον του οποίου ξεκίνησε την Τρίτη η εκδίκαση της υπόθεσης με κατηγορούμενο τον 47χρονο δάσκαλο Taekwodo από το Λασίθι, ιδιαίτερα γνωστό στον χώρο του, ο οποίος προπονούσε ευρύ κύκλο παιδιών στην ανατολική Κρήτη. Το βέβαιο είναι, και αυτό προκύπτει μέχρι στιγμής από πλήθος καταθέσεων, ότι ο προπονητής με τα χρυσά μετάλλια, ήθελε να του κάνουν μασάζ τα παιδιά στα ταξίδια με τα πλοία διότι ήταν …πιασμένος.

Πρώτη μέρα της ακροαματικής διαδικασίας υπήρξαν καταθέσεις άκρως επιβαρυντικές για τον διακεκριμένο προπονητή, υπήρξαν και καταθέσεις που υποστηρίζουν ότι όλα όσα έχουν καταγγελθεί σε βάρος του είναι ανυπόστατα και έχουν να κάνουν με παλιά απωθημένα και συμπεριφορές.

Η πρόεδρος του δικαστηρίου, σχεδόν από την αρχή της διαδικασίας, έσπευσε να παρατηρήσει τον κατηγορούμενο για τις έντονες αντιδράσεις του ως ενόχληση σε όσα άκουγε από το στόμα πρώην αθλητών του, οι οποίοι έχουν στραφεί εναντίον του. «Θα επιδείξετε ψυχραιμία. Είναι η ζωή σας, είναι όμως και οι ζωές άλλων. Ελέγξτε τον εαυτό σας, προπονητής είστε, ξέρετε από πειθαρχία» του είπε.

Τόσο η πρόεδρος όσο και η εισαγγελέας της έδρας ξεκαθάρισαν πολλές φορές ότι δεν δικάζεται ο χαρακτήρας του κατηγορούμενου και το αν ήταν βάναυσος και σκληρός στις τακτικές του ως προπονητής. Αυτό που ενδιαφέρει το δικαστήριο, με βάση το κατηγορητήριο, είναι να διερευνηθεί αν 47χρονος είχε ξεφύγει από τα επιτρεπόμενα όρια και είχε διαπράξει ποινικό παράπτωμα με κίνητρο την άντληση σεξουαλικής ηδονής, όπως του αποδίδεται μέσα από τις καταγγελίες περί ..μασάζ στα οπίσθια αλλά και περί στύσης στη διάρκεια των προπονήσεων.

Αν δεν του έκαναν …μασάζ, είχε τιμωρία!

Μέσα από καταθέσεις πρώην αθλητών, κάποιοι σήμερα είναι ενήλικοι, προκύπτει ότι σε κάθε ακτοπλοϊκό ταξίδι της αποστολής για την συμμετοχή τους σε Πανελλήνιο πρωτάθλημα, ο προπονητής συνταξίδευε στην καμπίνα με δύο αθλητές επιλογής του, τους οποίους υποχρέωνε να του κάνουν μασάζ.

Έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον ότι στο δικαστήριο κατέθεσαν δύο πρώην αθλητές του, οι οποίοι μάλιστα είναι πρώτα ξαδέλφια. Ο ένας τάχθηκε κατά του προπονητή, ο άλλος υπέρ του. Και οι δύο επιβεβαίωσαν το μασάζ, υπό διαφορετικό όμως πρίσμα.

Ο πρώτος κατέθεσε ότι εξαναγκάστηκε να του κάνει από κοινού μασάζ με άλλο παιδί, δύο φορές, σε ταξίδια που έγιναν τον Νοέμβριο του 2015 και τον Νοέμβριο του 2016 (σε αυτό ήταν και η μητέρα του) για το πανελλήνιο πρωτάθλημα. Ενέδιδαν για να τους αφήσει να κάνουν βόλτα στο πλοίο, διαφορετικά θα τους τιμωρούσε, όπως είπε. Το μασάζ κρατούσε περίπου δύο ώρες. «Δύο ώρες τον τρίβατε;» απόρησε η πρόεδρος.

Ο 21χρονος σήμερα νεαρός κατέθεσε ακόμα ότι όσο του έκαναν μασάζ, ο δάσκαλος έβλεπε πορνό στο κινητό του, ενώ είχε το χέρι του μέσα στο εσώρουχο του. Πάντως, ανέφερε ότι τότε το αντιμετώπιζαν όλο αυτό ως πλάκα για να τους αφήσει να κάνουν τη βόλτα τους, ενώ είπε ότι απέφυγε να το συζητήσει με τρίτα πρόσωπα από φόβο για την αντίδραση τους.

Ο ξάδερφος του πάλι υποστήριξε εντελώς διαφορετικά πράγματα. Κατέθεσε ότι και εκείνος έκανε μασάζ στο δάσκαλο μέσα στην καμπίνα, όμως ήταν απόλυτα φυσιολογικό και κρατούσε περίπου 15 λεπτά. Οι αθλητές τον έτριβαν και εκείνος έπαιζε στο κινητό. «Δεν είχα πρόβλημα με τη διαδικασία… Λένε όλοι πράγματα που εγώ δεν τα έχω δει ποτέ». Ο μάρτυρας υποστήριξε ότι πρόκειται για εσκεμμένες καταγγελίες καθώς τα παιδιά είχαν διάφορα θέματα με τον προπονητή, π.χ. για την παρακράτηση των δελτίων τους.

Θείος ανήλικου αθλητή του 47χρονου κατέθεσε στο δικαστήριο ότι ενώ βρίσκονταν όλοι, μικροί-μεγάλοι της οικογενείας, σε χωράφι και έκαιγαν κλαδιά, ανέφερε αυθόρμητα στον ανιψιό του την πρόθεση να γράψει στην σχολή του και το δικό του γιο. «Όχι, θείε! Ο κύριος μας βάζει να του κάνουμε μασάζ» του είπε το παιδί με κοφτό ύφος, περιέγραψε ο μάρτυρας, ο οποίος τότε είχε σοκαριστεί καθώς αιφνιδιάστηκε. Το παιδί δεν ήθελε να πει κάτι άλλο, κατάλαβα όμως ότι ο προπονητής έκανε κάτι που δεν το ήθελε».

«Πρόσφατα έγινα μητέρα. Ήταν καιρός να αποδοθεί δικαιοσύνη»

Στο δικαστήριο κατέθεσε και μία πρώην αθλήτρια του 47χρονου, η οποία σήμερα είναι 34 ετών και η περίπτωση της δεν περιλαμβάνεται στη δικογραφία. Την κοπέλα αυτή την προπονούσε την περίοδο 2003-2005, από Β’ Γυμνασίου έως Α’ Λυκείου. Περιέγραψε ότι ως παιδί ήταν εσωστρεφές, ήπιων τόνων και έκανε focus στα μαθήματα και τον αθλητισμό.

Κατέθεσε ότι αρχές Σεπτεμβρίου του 2004, επιστρέφοντας από την κατασκήνωση του καλοκαιριού, θέλησε να κάνει διπλές προπονήσεις για να αναπληρώσει τα χαμένα μαθήματα. Περιέγραψε ότι την ημέρα εκείνη ο δάσκαλος τής έδωσε οδηγίες να κάνει ανοίγματα σε μία διπλανή αίθουσα. Η μάρτυρας κατέθεσε ότι ο προπονητής την πλησίασε από πίσω δήθεν για να την βοηθήσει στα ανοίγματα, άρχισε να τρίβεται πάνω της, ένιωσε την στύση του και τον άκουσε να βαριανασαίνει. «Δάσκαλε, πονάω» του είπε, για να τον κάνει να σταματήσει. «Μου είπε λίγο ακόμα. Ήταν ερεθισμένος, πάνω μου, βαριανάσαινε και δεν με άφηνε να φύγω».

Η 34χρονη κατέθεσε ότι το ίδιο σκηνικό επαναλήφθηκε δύο μέρες μετά οπότε δεν έχει καμία αμφιβολία ότι μπορεί να παρεξήγησε την συμπεριφορά και τις προθέσεις του. Εξακολούθησε να πηγαίνει στην Σχολή για τους επόμενους μήνες, μέχρι που σταμάτησε με πρόσχημα το διάβασμα. «Δεν ξαναπήγα ποτέ μόνη μου. Φυλαγόμουν. Είχα μιλήσει στην αδελφή και στην ξαδέλφη μου. Στη μητέρα μου το ανέφερα όταν ήμουν 23 ετών». Από την Κρήτη έφυγαν οικογενειακώς για Αθήνα το 2007. Χρειάστηκε να κάνει χρόνια ψυχοθεραπεία. Όλο αυτό της είχε κοστίσει, όπως παραδέχτηκε, σε βαθμό που χαράκωνε τα χέρια της.

Όταν «έσκασε» η υπόθεση, ένας παλιός συναθλητής της, τα στοιχεία του οποίου δεν θέλησε να αποκαλύψει, της έστειλε μήνυμα: «ήταν το λινκ της είδησης σύλληψης του 47χρονου και τη λέξη «ανακούφιση». Τότε πια αποφάσισε να καταθέσει ενώπιον της αρμόδιας ανακρίτριας Λασιθίου. «Πήρα την απόφαση γιατί είχα γίνει μητέρα πρόσφατα και γιατί επιτέλους πρέπει να αποδοθεί δικαιοσύνη» ήταν η απάντηση της στους συνηγόρους υπεράσπισης του κατηγορούμενου για την …καθυστερημένη αντίδραση της. «Πολλές φορές τα παιδιά που πέφτουν θύματα είναι αυτά που δεν μιλάνε» είπε με ένα πικρό χαμόγελο στα χείλη.

Η διαδικασία συνεχίστηκε με τις καταθέσεις μαρτύρων και τελικά διακόπηκε για τις 4 Οκτωβρίου.

cretalive.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook