Κρήτη | Στο σκαμνί για υπεξαίρεση η «ερωτοχτυπημένη» ταμίας – «Είχε παρασυρθεί από την επιθυμία της για τον 54χρονο»

κρήτη-στο-σκαμνί-για-υπεξαίρεση-η-ερω-962692

Στις δικαστικές αίθουσες αναμένεται να αναβιώσει σήμερα, Τετάρτη η υπόθεση της υπεξαίρεσης περίπου 350.000 ευρώ από υποκατάστημα τράπεζας στον Πύργο Ηρακλείου, πριν από περίπου 10 χρόνια.

Στο εδώλιο του δευτεροβάθμιου δικαστηρίου αναμένεται να καθίσουν ένας άνδρας και μία γυναίκα, οι οποίοι φέρονται να εμπλέκονται στην επίμαχη υπόθεση.

Πρόκειται για μια 42χρονη γυναίκα και τον 54χρονο πρώην σύντροφό της.

Η 42χρονη, η οποία ήταν ταμίας του επίμαχου υποκαταστήματος, είχε πρωτόδικα καταδικαστεί σε κάθειρξη 7 ετών, ενώ ο 54χρονος σε κάθειρξη 9 ετών.

Η υπόθεση φέρεται να διαδραματίστηκε από το 2008 έως το 2009: Σύμφωνα με το παραπεμπτικό βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών Ανατολικής Κρήτης με το οποίο παραπέμφθηκαν στο πρωτοβάθμιο δικαστήριο οι δύο κατηγορούμενοι, η 42χρονη, εκμεταλλευόμενη τη θέση της ως ταμία, ιδιοποιήθηκε παράνομα χρήματα από το ταμείο της τράπεζας, τμηματικά, προχωρώντας μέσω του “τερματικού συστήματος” σε αντικανονικές εικονικές αναλήψεις από λογαριασμούς προθεσμιακών καταθέσεων πελατών της τράπεζας.

Οι τελευταίοι δε γνώριζαν το παραμικρό για τις εν λόγω πράξεις.

Σύμφωνα πάντα με το βούλευμα, η 42χρονη είχε ιδιοποιηθεί παράνομα συνολικά 351.068 ευρώ, τα οποία φέρεται να έδωσε στον 54χρονο πρώην φίλο της.

Εξάλλου, η πρώην ταμίας φέρεται να δημιουργούσε εντάλματα πληρωμής για λογαριασμό πελατών της τράπεζας, οι οποίοι ζητούσαν δήθεν να κλείσουν πρόωρα τους προθεσμιακούς τους λογαριασμούς. Στα εντάλματα φέρεται να προσδιόριζε μάλιστα τον τόκο του κεφαλαίου, αλλά και να αφαιρούσε τον φόρο εισοδήματος που αντιστοιχούσε στον τόκο.

Με αυτόν τον τρόπο, η 42χρονη φέρεται να αποσπούσε ποσά χιλιάδων ευρώ, τα οποία κατέληγαν στον… πρώην αγαπημένο της.

Εξάλλου, ο 54χρονος φέρεται να εξαργύρωσε από δύο – άλλες – τράπεζες πλαστές επιταγές χρηματικού ύψους άνω των 100.000 ευρώ, που φέρονται να προήλθαν από την τότε σύντροφό του.

Τι έγινε σε α’ βαθμό

Η υπόθεση εκδικάστηκε σε πρώτο βαθμό τον Φεβρουάριο του 2017 από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Ανατολικής Κρήτης, στο Ηράκλειο. Στην απολογία της, η 42χρονη γυναίκα υποστήριξε πως έκανε ό,τι έκανε προκειμένου να σώσει τον τότε σύντροφό της από τις οικονομικές δυσκολίες που αντιμετώπιζε. Ειδικότερα, η πρώην ταμίας είπε ότι στην αρχή ενίσχυσε με ένα μικρό ποσό τον φίλο της, ωστόσο στη συνέχεια παρασύρθηκε και συνέχισε το… έργο της.

Σύμφωνα με τα όσα είπε στους δικαστές τότε, ήλπιζε αφενός στο ότι δε θα αποκαλυπτόταν η δράση της, και αφετέρου στηρίχτηκε στην υπόσχεση που της είχε δώσει ο 54χρονος, ότι θα λάβουν δάνειο και θα τακτοποιήσουν οριστικά τις υποχρεώσεις τους.

Στον αντίποδα, ο πρώην σύντροφος της 42χρονης αρνήθηκε ότι γνώριζε για την έκνομη δράση της φίλης του. Ισχυρίστηκε ότι δεν της είχε πει ο ίδιος να προβεί ποτέ σε υπεξαίρεση, προσθέτοντας μάλιστα ότι, αν ήξερε τι συνέβαινε, δε θα την άφηνε να πράξει ούτως.

«Είχε παρασυρθεί από την επιθυμία της για τον 54χρονο»

Πάντως, το κλίμα της επίμαχης υπόθεσης είχε συνοψιστεί τον Φεβρουάριο του 2017 από έναν συγγενή της 42χρονης που κατέθεσε τότε στο δικαστήριο ως μάρτυρας υπεράσπισης. Σύμφωνα με τον εν λόγω μάρτυρα, «το γαρ πολύ του έρωτος γεννά παραφροσύνη», φράση η οποία χρησιμοποιήθηκε από τον ίδιο για να δείξει στους δικαστές ότι η πρώην ταμίας είχε παρασυρθεί τόσο πολύ από την επιθυμία της για τον 54χρονο, που ουσιαστικά δεν ήξερε τι έκανε. Εξάλλου, κατά την αγόρευσή του στο πρωτοβάθμιο δικαστήριο, και ο ίδιος ο εισαγγελέας της Έδρας κ. Νίκος Μαρκάκης είχε αναφέρει μεταξύ άλλων: «Έρως ανίκατε μάχαν».

Η πρώην ταμίας κρίθηκε τελικά ένοχη από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Ανατολικής Κρήτης τόσο για την πράξη της υπεξαίρεσης, όσο και για την πλαστογραφία. Ο συγκατηγορούμενός της, εξάλλου, κηρύχθηκε ένοχος για την ηθική αυτουργία στις δύο πράξεις που αποδόθηκαν στη 42χρονη, ενώ επιπρόσθετα καταδικάστηκε για τη χρήση «πλαστού εγγράφου», αλλά κι επειδή φέρεται να κατέθεσε πλαστές επιταγές σε δύο – άλλες – τράπεζες.

Πάντως, σε αμφότερους τους κατηγορούμενους αναγνωρίστηκαν ελαφρυντικά: Στη 42χρονη χορηγήθηκε το ελαφρυντικό της ειλικρινούς μεταμέλειας, ενώ στον 54χρονο αυτό της καλής συμπεριφοράς μετά την πράξη του.

Σημειώνεται ότι η 42χρονη είχε επιστρέψει 52.000 ευρώ από το συνολικό ποσό που υπεξαίρεσε, ενώ είχε, ακόμη, προχωρήσει σε προσημείωση ακινήτου της. Σε προσημείωση ακινήτου φέρεται να είχε προβεί, εξάλλου, και ο συγκατηγορούμενός της.

Τελικά, το δικαστήριο επέβαλε τον Φεβρουάριο του 2017 στην πρώην ταμία συνολική ποινή κάθειρξης 7 ετών και στον 52χρονο ποινή 9 ετών. Αποφάσισε μάλιστα η έφεσή τους να έχει αναστέλλουσα δύναμη, κάτι που σημαίνει ότι αμφότεροι είναι ελεύθεροι.

Η εκδίκαση της υπόθεσης σε δεύτερο βαθμό αναμένεται να διεξαχθεί σήμερα Τετάρτη από το Πενταμελές Εφετείο Ανατολικής Κρήτης, στο Ηράκλειο.

neakriti.gr 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook