Κρήτη | Στο εδώλιο σήμερα το κύκλωμα διακίνησης μεταναστών που είχαν εντοπιστεί στους Καλούς Λιμένες

κρήτη-στο-εδώλιο-σήμερα-το-κύκλωμα-δια-1136945
Φωτό αρχείου

Μνήμες από την υπόθεση των δεκάδων προσφύγων που είχαν εντοπιστεί τον Μάιο του 2018 στ’ ανοικτά των Καλών Λιμένων να παλεύουν με τη φουρτουνιασμένη θάλασσα, στην απέλπιδα προσπάθειά τους να ταξιδέψουν από την Κρήτη στις ακτές της Ιταλίας, αναμένεται να «ξυπνήσουν» σήμερα Τετάρτη 6 Απριλίου, στις δικαστικές αίθουσες.

Εκτός από την εν λόγω περίπτωση, στο κατηγορητήριο της υπόθεσης, η οποία εκδικάστηκε σε πρώτο βαθμό από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων το 2019, περιλαμβάνεται μία ακόμη περίπτωση μεταφοράς προσφύγων: Τον Απρίλιο του 2017, 30 Αιγύπτιοι μεταφέρθηκαν – μετά από ένα αγωνιώδες πενθήμερο ταξίδι – με ξύλινο σκάφος στην Κρήτη, και συγκεκριμένα στα Σφακιά. Από εκεί είχαν μεταφερθεί στο Ρέθυμνο και κατόπιν στο Ηράκλειο, προκειμένου να ταξιδέψουν ακτοπλοϊκώς στον Πειραιά.

Η πολύκροτη υπόθεση, η οποία είχε προκαλέσει, μεταξύ άλλων, αίσθηση για το… ύψος των ποινών που είχαν επιβληθεί σε κάποιους από τους κατηγορουμένους, αναμένεται να εκδικαστεί σήμερα Τετάρτη 6 Απριλίου, σε δεύτερο βαθμό από το Πενταμελές Εφετείο Ανατολικής Κρήτης.

Ποινές- «μαμούθ»

Το πρωτοβάθμιο δικαστήριο ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο του 2019 και ολοκληρώθηκε τον Οκτώβριο του ίδιου έτους. Το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Ανατολικής Κρήτης είχε επιβάλει τότε ποινές- «μαμούθ» σε 4 από τους 10 κατηγορούμενους. Υπενθυμίζεται ότι κατηγορούμενοι στην υπόθεση ήταν τρεις Αιγύπτιοι, ένας Ιρακινός, ένας Πακιστανός, ένας Σύριος και τέσσερις Κρητικοί.

Το δικαστήριο επέβαλε στον 42χρονο άνδρα από τη Συρία ποινή κάθειρξης 169 ετών, αλλά και χρηματική ποινή ύψους 2,6 εκατ. ευρώ! Εξάλλου, στους τρεις συγκατηγορούμενούς του από την Αίγυπτο επιβλήθηκε ποινή κάθειρξης 104 ετών! Αξίζει να σημειωθεί, πάντως, πως και για τους τέσσερις εν λόγω καταδικασθέντες εκτιτέα ποινή κάθειρξης ήταν τα 20 έτη.

Από εκεί και πέρα, η Έδρα επέβαλε κάθειρξη 12 ετών σε έναν 33χρονο άνδρα από το Πακιστάν, σε έναν 40χρονο Ιρακινό και σε έναν 33χρονο Ηρακλειώτη. Ωστόσο, μόνο ο Πακιστανός είχε οδηγηθεί στη φυλακή, καθώς στους άλλους δύο δόθηκε αναστέλλουσα δύναμη στην έφεσή τους.

Τέλος, σε δύο νεαρούς από την ευρύτερη περιοχή των Σφακίων είχαν επιβληθεί ποινές κάθειρξης 6 ετών. Σημειώνεται ότι και στους εν λόγω καταδικασθέντες δόθηκε αναστέλλουσα δύναμη στην έφεσή τους και δεν οδηγήθηκαν στη φυλακή. Εξάλλου, ο τέταρτος Έλληνας κατηγορούμενος αθωώθηκε. Συνολικά, από τους 9 καταδικασθέντες στη φυλακή είχαν οδηγηθεί οι 5.

Χρονικό

Στο κατηγορητήριο της υπόθεσης περιλαμβάνονται δύο περιπτώσεις. Η πρώτη μεταφορά μεταναστών από το κύκλωμα φέρεται να έλαβε χώρα τον Απρίλιο του 2017. Στις 16 εκείνου του μηνός, 30 Αιγύπτιοι επιβιβάστηκαν από τις ακτές της χώρας τους σε ξύλινο σκάφος με προορισμό τις νότιες ακτές της Κρήτης. Μετά από ταξίδι 5 ημερών, έφτασαν τα ξημερώματα της 21ης Απριλίου σε ακτή των Σφακίων.

Εκεί κατέλυσαν σε μάντρα της περιοχής και, αφού οι συγγενείς τους φέρονται να κατέβαλαν το χρηματικό αντίτιμο για τη μεταφορά τους – το οποίο ανερχόταν στα 2.500 ευρώ για κάθε μεταφερόμενο – μεταφέρθηκαν τμηματικά με Ι.Χ. στο ΚΤΕΛ Ρεθύμνου. Από εκεί, οι μετανάστες μετέβησαν στο Ηράκλειο, προκειμένου να ταξιδέψουν ακτοπλοϊκώς στον Πειραιά.

Η δεύτερη περίπτωση που περιλαμβάνεται στο κατηγορητήριο είναι αυτή η οποία οδήγησε ουσιαστικά στην εξάρθρωση του φερόμενου κυκλώματος, τον Μάιο του 2018. Οι 50 μετανάστες έφτασαν στην Κρήτη ακτοπλοϊκώς από τον Πειραιά. Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, στην περιοχή του λιμανιού του Ηρακλείου παραλήφθηκαν τμηματικά από οχήματα μελών του κυκλώματος και στη συνέχεια μεταφέρθηκαν σε χώρους όπου κατέλυσαν προσωρινά.

Κατόπιν, φέρονται να προωθήθηκαν σε οίκημα με μάντρα, σε περιοχή στα νότια της ενδοχώρας του νομού Ηρακλείου. Από εκεί, οι μετανάστες επιβιβάστηκαν σε σκάφος με προορισμό την Ιταλία. Εντούτοις, λόγω της ακαταλληλότητας του πλοιαρίου, αλλά και των ισχυρών δυτικών ανέμων που έπνεαν τότε με ένταση 7 έως 8 μποφόρ, οι αλλοδαποί κάλεσαν έντρομοι για βοήθεια στον ευρωπαϊκό αριθμό έκτακτης ανάγκης “112”. Λίγες ώρες μετά, το Λιμενικό εντόπισε το πλοιάριο και διέσωσε τους δεκάδες μετανάστες μεταφέροντάς τους στις κρητικές ακτές.

Σε Κρήτη, Αίγυπτο και Ιταλία

Οι τρεις πυρήνες του κυκλώματος

Σύμφωνα με τις Αρχές, το κύκλωμα δραστηριοποιείτο σε Κρήτη, Αίγυπτο και Ιταλία. Η οργάνωση φέρεται να μετέφερε παράνομα αλλοδαπούς από την Αίγυπτο στη χώρα μας, μέσω Κρήτης. Εξάλλου, φέρεται να γινόταν και μεταφορά μεταναστών από την ηπειρωτική Ελλάδα στην Κρήτη και από το νησί μας να προωθούνταν στην Ιταλία.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο του πρωτοβάθμιου δικαστηρίου, η οργάνωση φέρεται να διέθετε συνολικά τρεις «πυρήνες», οι οποίοι συνεργάζονταν μεταξύ τους: έναν σε Αίγυπτο, έναν στην Κρήτη κι έναν τρίτο στην Ιταλία. Ας σημειωθεί ότι η είσπραξη του αντιτίμου μεταφοράς που καταβαλλόταν από οικείους των μεταναστών γινόταν μέσω του περιβόητου εξωτραπεζικού συστήματος Hawala.

Πηγή: neakriti.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook