ΚΡΗΤΗ

Κρήτη | Στις «ράγες» τα έργα του ΒΟΑΚ στο Λασίθι – Ποιες μελέτες εκκρεμούν

Οι αποφάσεις για την ολοκλήρωση των μελετών, την ένταξη και δημοπράτηση του νέου οδικού τμήματος του ΒΟΑΚ «Καλό Χωριό-γέφυρα Φρουζή» της Ενότητας Λασιθίου

Την ανάγκη να επιταχυνθούν οι διαδικασίες ώστε να μπουν στις «ράγες» και τα λεγόμενα «ανατολικά έργα του ΒΟΑΚ», δηλαδή τα τμήματα από το Καλό Χωριό και μετά που έχουν μείνει εκτός των τριών διαγωνισμών που είναι σε εξέλιξη από το υπουργείο Υποδομών, υπογραμμίζει σε παρέμβασή του ο πρόεδρος της ΠΕΔ Κρήτης, Γιάννης Κουράκης, “χαιρετίζοντας” το σήμα δρομολόγησης των έργων που στέλνουν οι πρόσφατες αποφάσεις του Οργανισμού Ανάπτυξης Κρήτης. Αποφάσεις οι οποίες αφορούν στην ανάδειξη τεχνικού συμβούλου και στην εκπόνηση των μελετών που εκκρεμούν, με τις οποίες ανοίγει πλέον ο δρόμος προς τη δημοπράτηση.

Αναλυτικότερα, για τις αποφάσεις που ελήφθησαν από τον ΟΑΚ Α.Ε. σχετικά με την ολοκλήρωση των μελετών, την ένταξη και δημοπράτηση του νέου οδικού τμήματος του ΒΟΑΚ “Καλό Χωριό-γέφυρα Φρουζή” της Ενότητας Λασιθίου ενημέρωσε εγγράφως τους φορείς της Τ.Α. ο πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων (ΠΕΔ) Κρήτης και μέλος της διοίκησης του ΟΑΚ Α.Ε., Γιάννης Κουράκης.

Όπως αναφέρεται στην έγγραφη ενημέρωση του κ. Κουράκη, το Δ.Σ. του ΟΑΚ, που συνεδρίασε την περασμένη Δευτέρα, συζήτησε για την ανάδειξη του αναδόχου που θα εκπονήσει τις οριστικές μελέτες για την ωρίμανση, ένταξη και δημοπράτηση του νέου οδικού τμήματος του ΒΟΑΚ “Καλό Χωριό-γέφυρα Φρουζή” στην Περιφερειακή Ενότητα Λασιθίου.

Συγκεκριμένα, ο εν λόγω τεχνικός σύμβουλος θα εκπονήσει τις υπολειπόμενες αναγκαίες οριστικές μελέτες (γεωτεχνικών, ηλεκτρομηχανολογικών, σήμανσης-ασφάλισης, έργων πρασίνου) και θα συντάξει το ΣΑΥ-ΦΑΥ και τα τεύχη δημοπράτησης του έργου του οδικού τμήματος του ΒΟΑΚ “Καλό Χωριό-γέφυρα Φρουζή”. Επίσης, θα εκπονήσει τη μελέτη οικονομικής σκοπιμότητας (κόστους-οφέλους) για το προαναφερόμενο οδικό τμήμα, όπως και για το αμέσως επόμενο οδικό τμήμα “Γέφυρα Φρουζή-παράκαμψη Παχιάς Άμμου”. Παράλληλα, όπως αναφέρει ο πρόεδρος της ΠΕΔ Κρήτης, εγκρίθηκε από το υπουργείο Υποδομών η δέσμευση του ποσού (172.360,00 ευρώ) για την ολοκλήρωση των υπολειπόμενων οριστικών μελετών, δηλαδή:

  • Της γεωτεχνική μελέτης του 2ου σταδίου της σήραγγας,
  • Της μελέτης ηλεκτροφωτισμού (οδού, γεφυρών και σήραγγας),
  • Του ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού της σήραγγας,
  • Της μελέτης σήμανσης και ασφάλισης του έργου,
  • Της μελέτης φύτευσης και έργων πρασίνου, και
  • Της σύνταξης του ΣΑΥ-ΦΑΥ, των τευχών δημοπράτησης του έργου και στη συνέχεια για την ένταξη σε συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα και τέλος για τη δημοπράτησή του.

Επίσης θα εκπονηθεί η μελέτη οικονομικής σκοπιμότητας (κόστους-οφέλους) για τα τμήματα “Καλό Χωριό-γέφυρα Φρουζή” και “Γέφυρα Φρουζή-παράκαμψη Παχιάς Άμμου”, ως ενιαίο λειτουργικό έργο.

Στο Καλό Χωριό, μετά τις έντονες αντιδράσεις των κατοίκων που ζητούσαν επιτακτικά να αλλάξει η πρώτη χάραξη, έγιναν οι απαραίτητες διορθώσεις της μελέτης και η πρόβλεψη για τη δημιουργία μιας γέφυρας 600 περίπου μέτρων, που δε θα υποβαθμίζει τις ιδιοκτησίες. Η παραπάνω αλλαγή βρίσκει πλέον ικανοποιημένους τους κατοίκους και τους επιχειρηματίες του Καλού Χωριού και συνεπώς ανοίγει ο δρόμος για τη δημοπράτηση του έργου.

Γιάννης Κουράκης – «Να επιταχυνθούν όλες οι σχετικές με τον ΒΟΑΚ διαδικασίες»

Με αφορμή την απόφαση αυτή, ο πρόεδρος της ΠΕΔ Κρήτης και μέλος του Δ.Σ. του ΟΑΚ Α.Ε., Γιάννης Κουράκης, έκανε την ακόλουθη δήλωση:« Όπως έχουμε επανειλημμένως τονίσει, η ΠΕΔ Κρήτης παρακολουθεί με αυξημένο ενδιαφέρον και προσοχή κάθε εξέλιξη στο θέμα του ΒΟΑΚ, που θεωρούμε ως κορυφαίο ζήτημα για την ανάπτυξη και το μέλλον της Κρήτης. Είναι σημαντικές όλες οι μελέτες και ιδιαίτερα η μελέτη κόστους-οφέλους για τα τμήματα “Καλό Χωριό-γέφυρα Φρουζή” και “Γέφυρα Φρουζή-παράκαμψη Παχιάς Άμμου”, που θα αποδεικνύει τα μεγάλα κοινωνικά, αναπτυξιακά και άλλα οφέλη της περιοχής, ως απαραίτητη προϋπόθεση για την ένταξή τους σε ευρωπαϊκά προγράμματα.

Είναι σημαντικό επίσης ότι έχει οριστεί ως διευθύνουσα Αρχή η Διεύθυνση Συγκοινωνιακών Έργων του ΟΑΚ Α.Ε. και ως προϊστάμενη Αρχή ο ίδιος ο ΟΑΚ, στοιχεία που θα επισπεύσουν τις διαδικασίες και πιστεύουμε ότι πολύ σύντομα θα παραδοθούν οι σχετικές μελέτες».

Πηγή: neakriti.gr

View Comments

  • Όσο πλησιάζουν οι εκλογές ο ΒΟΑΚ θα μπαίνει στις ράγες, θα ξεκινά, θα σφυρίζει, οι πολιτικοί θα πετάνε κάρβουνο στο καζάνι και ο καπνός θα βγαίνει τούφες τούφες από την τσιμινιερα, και μόλις γίνουν οι εκλογές ο συρμός με το ΒΟΑΚ θα εκτροχιαστεί θα βγει από τις αργίες και θα τους πάρει πάλι μέχρι τις επόμενες εκλογές να τον ξαναβάλουν στις ράγες για όσους ηλίθιους ψηφοφόρους θα ζουν ακόμα από την επόμενη επιδημία, την επόμενη φτώχεια, την επόμενη πείνα και τις επόμενες πλημύρες και πυρκαγιές ! Η βλακεία και το σύμπαν είναι απέραντα κατά τον Αινσταιν !

Recent Posts

Χανιά | Πού και πότε θα γίνει διακοπή ρεύματος την Κυριακή

Προγραμματισμένες διακοπές ρεύματος στο Νομό Χανίων θα πραγματοποιήσει η ΔΕΗ την Κυριακή 14 Απριλίου εξαιτίας έργων…

4 λεπτά ago

17χρονος διακινούσε γυμνές φωτογραφίες της πρώην ανήλικης φίλης του

Δεν τολμάει να βγει από το σπίτι της στην Σαντορίνη μια ανήλικη μαθήτρια, η οποία…

14 λεπτά ago

Εσπευσμένα στο νοσοκομείο ο Νίκος Βέρτης

Στο νοσοκομείο διακομίσθηκε εσπευσμένα, όπως έγινε γνωστό το Σάββατο (13/04), ο τραγουδιστής, Νίκος Βέρτης. Όπως…

45 λεπτά ago

Χανιά | Καίει ακόμα η φωτιά στο Φαράγγι της Σαμαριάς

Καίει ακόμη η φωτιά που ξέσπασε εχθές το μεσημέρι, στο φαράγγι της Σαμαριάς (δείτε ΕΔΩ).…

49 λεπτά ago

Επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ με 300 drones και πυραύλους: «Καταρρίψαμε το 99% των drones» – «Θα νικήσουμε» λέει ο Νετανιάχου

Πάνω από 300 ήταν τα drones και οι πύραυλοι τους οποίους εξαπέλυσε το Ιράν κατά…

1 ώρα ago

Ξεκίνησε ο 8ος Μαραθώνιος στα Χανιά – Δείτε ποιοι δρόμοι θα είναι κλειστοί για να μην ταλαιπωρηθείτε | Photos

Σε εξέλιξη βρίσκεται από το πρωί της Κυριακής ο 8ος Μαραθώνιος Κρήτης. Η εκκίνηση δόθηκε…

1 ώρα ago