Κρήτη | Στην πρώτη γραμμή ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός στις σεισμόπληκτες περιοχές

κρήτη-στην-πρώτη-γραμμή-ο-ελληνικός-ερ-1154692

Το δικό του «ευχαριστώ» είπε μέσα από τον Περιφερειακό Τηλεοπτικό Σταθμό CRETA και την εκπομπή Live με την Αντιγόνη, ο πρόεδρος του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού Dr. Αντώνης Αυγερινός, σε όλους τους εθελοντές της Κρήτης και ιδιαίτερα του Περιφερειακού Τμήματος Ηρακλείου.

Όπως ανέφερε ο κ. Αυγερινός, από την πρώτη στιγμή μετά τον καταστροφικό σεισμό των 5,8 Ρίχτερ ενήργησαν καταλυτικά, έχοντας τη μεγάλη εμπειρία, την τεχνογνωσία, την πλέον κατάλληλη εκπαίδευση και εξοπλισμό.

«Είναι οι αρωγοί, οι αφανείς ήρωες στο πλευρό της πολιτείας. Ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός έχει υποχρέωση να ανταποκρίνεται άμεσα και αποτελεσματικά στις κρίσιμες και επιτακτικές ανάγκες της ελληνικής πολιτείας είτε λόγω μολυσματικών πανδημιών είτε λόγω φυσικών καταστροφών. Τα παιδιά είναι πραγματικά άξια επαίνων, θαυμασμού και πραγματικά αξίζουν το χειροκρότημα μας».

Σύμφωνα με τον κ. Αυγερινό, οι εθελοντές είναι η ψυχή, η καρδιά, η κινητήριος δύναμη και ο κινητήριος μοχλός του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού.

«Γι’ αυτά τα παιδιά, εθελοντισμός σημαίνει στάση ζωής, πορεία ζωής και πάνω από όλα προσφορά χωρίς αντάλλαγμα. Εκπέμπουν ένα αριστοτελικό ύφος και ήθος και βάσει αυτού μπορούν και ανταποκρίνονται στην οποιαδήποτε ανάγκη και αν παρουσιαστεί. Πραγματικά θεωρώ ότι κάνουν τη διαφορά από όλες τις άλλες εθελοντικές ομάδες. Είμαστε υπερήφανοι για τους εθελοντές μας και θέλω να ακουστεί σε όλη την Ελλάδα, γιατί μας συγκινούν με την αυταπάρνηση τους, την ψυχή που δίνουν στο καθήκον».

Όπως διευκρίνισε ο κ. Αυγερινός, οι εθελοντές έχουν υποστεί μέχρις ότου δώσουν τον όρκο τους, μια μακροχρόνια θεωρητική και πρακτική άσκηση περίπου 500 ωρών.

«Για να κάνει ένας οποιοδήποτε εθελοντής αυτές τις ώρες, θα χρειαστεί πάνω από 1,5 χρόνο διότι θα θυσιάσει ημέρες ξεκούρασης, άδειας, θα χρειαστεί ελεύθερες ώρες που θα τις διέθετε κάποιος άλλος είτε σε οικογένεια είτε σε φίλους. Στερείται πολλά πράγματα για να μπορέσει να κάνει αυτή την εκπαίδευση που είναι επίπονη εκπαίδευση, όμως τους δίνει τη δυνατότητα, τις δεξιότητες, την αξιοσύνη που απαιτείται ώστε όπου κληθούν, όπου κληθούν να είναι αποτελεσματικοί».

Ο κ. Αυγερινός επεσήμανε πως ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός, έχει την απαραίτητη τεχνογνωσία και εμπειρία, να μπορέσει να διαχειριστεί κατά τον πλέον άριστο και διαφανέστατο τρόπο τα χρήματα που θα συλλεγούν, μετά το άνοιγμα του τραπεζικού λογαριασμού για την ενίσχυση των σεισμόπληκτων.

«Θα πάνε πραγματικά σε αυτούς τους ανθρώπους, τους σεισμόπληκτους συμπολίτες μας, που τα έχουν ανάγκη. Η υπηρεσία μας της Κοινωνικής Πρόνοιας με τους κοινωνικούς λειτουργούς, οι οποίοι είναι ιδιαίτερα εκπαιδευμένοι στο να μπορέσουμε να αξιολογήσουμε, να διερευνήσουμε, να διασταυρώσουν την πληροφορία που χρειάζονται, ώστε ούτε ένα σεντς να μην πάει χαμένο».

Αναφορικά με τη συνάντηση του κ. Αυγερινού με τον υπουργό Πολιτικής Προστασίας Χρήστο Στυλιανίδη, σημείωσε πως ο κ. Στυλιανίδης διαβεβαίωσε πως ήδη ο χώρος έχει διαμορφωθεί κοντά στο Εκθεσιακό Κέντρο και εκτός απροόπτου αύριο, θα καταφθάσουν οι πρώτοι οικίσκοι για να έχουν οι σεισμόπληκτοι τις σωστές πολιτισμένες συνθήκες διαβίωσης. «Είναι μεγάλο αυτό το καθήκον που πρέπει να επιτελέσει η πολιτεία και θεωρώ ότι θα το επιτελέσει κατά τον άριστο τρόπο. Ο κ. Στυλιανίδης υποσχέθηκε ότι θα γίνουν τα απαραίτητα ώστε οι άνθρωποι τάχιστα να έχουν όλες τις ευκολίες».

Από την πλευρά του, ο Αρχηγός Διασωστών Σαμαρειτών Ερυθρού Σταυρού Τμήματος Ηρακλείου Δημήτρης Ξηρουχάκης υπογράμμισε πως από την δεύτερη κιόλας ώρα, που σημειώθηκε ο ισχυρός σεισμός οι εθελοντές ήταν εκεί για την πρώτη αυτοψία. «Μετά, με τις πληροφορίες που είχαμε, με τις πρώτες καταγραφές και σε συνεργασία με τον κ. Αυγερινό, προχωρήσαμε στο έργο που είχαμε να κάνουμε.

Καταγραφές ζημιών και αναγκών, για να μπορέσει να έρθει το πρώτο φορτηγό με τις πρώτες προμήθειες, τροφή, κλινοσκεπάσματα, σκηνές. Σήμερα ήρθε ο κ. Αυγερινός, με το δεύτερο φορτηγό, με εφόδια, ανθρωπιστική βοήθεια. Ήμασταν εκεί από την πρώτη στιγμή, κάναμε το έργο που γνωρίζουμε καλά. Στη συνέχεια και μετά από μια εβδομάδα, επειδή ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός έχει και τα άλλα σώματα, βρίσκονται εκεί για τις ανάγκες που έχουν προκύψει, μετά από μια εβδομάδα καταστροφής».

creta24.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook