Κρήτη | Στη Βουλή η ασφαλής στέγαση των σεισμόπληκτων – Επίκαιρη ερώτηση Μανώλη Συντυχάκη

κρήτη-στη-βουλή-η-ασφαλής-στέγαση-των-1197522

Επίκαιρη ερώτηση προς τον υπουργό Εσωτερικών για την στέγαση των σεισμόπληκτων του Ηρακλείου κατέθεσε ο βουλευτής του ΚΚΕ, Μανώλης Συντυχάκης. Ο κ. Συντυχάκης επισημαίνει ότι η σκληρή πραγματικότητα δεν γίνεται λιγότερο σκληρή με εξαγγελίες και ρωτάει ποιες ενέργειες και με ποιο χρονοδιάγραμμα θα κάνει το υπουργείο:

«Τεράστιο είναι το μέγεθος της καταστροφής από τον πρόσφατο σεισμό στην Κρήτη. Χιλιάδες κτίρια έχουν κριθεί ακατάλληλα, ενώ ολόκληρα χωριά έχουν μετατραπεί σε χαλάσματα. Οι χιλιάδες κάτοικοι που είναι άστεγοι στις σεισμόπληκτες περιοχές αγανακτούν απέναντι στην έλλειψη οργανωμένης κρατικής μέριμνας.

Ειδικότερα, ο διαθέσιμος αριθμός οικίσκων είναι σε πλήρη αναντιστοιχία με τον απαιτούμενο, όπως έχει καταδειχθεί από τις προτάσεις των δήμων, βάσει των πραγματικών αναγκών στέγασης. Επιπλέον, οι κάτοικοι, που θέλουν -όπως είναι αναγκαίο- να παραμείνουν στον τόπο τους, καταγγέλλουν ότι υπάρχει σχεδιασμός να μην εγκατασταθούν οι οικίσκοι ανά χωριό, με την πρόφαση της έλλειψης των αναγκαίων υποδομών πχ αποχέτευση.

Προβληματική χαρακτηρίζουν οι κάτοικοι και την επιλογή μετακίνησής τους σε διαμερίσματα στο Ηράκλειο, μέσω του προγράμματος «Εστία», πάνω από 30 χιλιόμετρα από την εργασία τους και τα σχολεία των παιδιών τους. Οξυμένο είναι και πρόβλημα των ενοικιαστών, που δεν δικαιούνται στέγαση σε οικίσκους.

Η σκληρή πραγματικότητα για τους πληγέντες δεν «απαλύνεται» με τις κυβερνητικές εξαγγελίες περί «ανοικοδόμησης του Αρκαλοχωρίου», ενταγμένης στην ανάπτυξη για τους λίγους, γύρω από το νέο αεροδρόμιο Καστελλίου, στον αντίποδα των μέτρων στήριξης που έχει ανάγκη ο λαός της περιοχής. Επιπλέον, το 1.000.000 ευρώ άμεση ενίσχυση στους δύο δήμους (800.000 ευρώ στον Μινώα Πεδιάδας και 200.000 ευρώ στον Αρχανών Αστερουσίων) δεν συνιστούν σε καμία περίπτωση ουσιαστική ενίσχυση για το σύνολο των επειγουσών αναγκών (κατεδαφίσεις ετοιμόρροπων κτισμάτων, αποκατάσταση ζημιών το οδικό δίκτυο, δίκτυα ύδρευσης, κ.λπ.).

Για όλα τα παραπάνω, ερωτάται ο κ. Υπουργός σε ποιες επείγουσες ενέργειες και με χρονοδιάγραμμα θα προβεί η κυβέρνηση:

• Για την ανάγκη άμεσης κάλυψης των στεγαστικών αναγκών όλων των σεισμόπληκτων χωρίς αποκλεισμούς, ιδιοκτητών και ενοικιαστών, με τοποθέτηση οικίσκων με ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης, με όλα τα συνοδά έργα που απαιτούνται, ως προσωρινή λύση, ανά χωριό, και όχι με συγκέντρωσή τους σε λίγα σημεία.»

zarpanews.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook