Κρήτη | Σπίτια «χαλάσματα» από το σεισμό | Η περιοχή που δεν έχει κηρυχθεί σεισμόπληκτη

κρήτη-σπίτια-χαλάσματα-από-το-σεισμ-1317921

Σε απόγνωση βρίσκονται οι κάτοικοι σε Αυγενική, Βεναράτο, Κεράσια και άλλους οικισμούς του πρώην Δήμου Παλιανής, καθώς δεκάδες σπίτια έχουν υποστεί μεγάλες ζημιές που προκάλεσε ο σεισμός της 27ης Σεπτεμβρίου, αλλά μέχρι στιγμής η περιοχή δεν έχει κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης προκειμένου να δοθούν αποζημιώσεις στους κατοίκους.

Μιλώντας στο Ράδιο Κρήτη και την εκπομπή του Λευτέρη Βαρδάκη, ο πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Αυγενικής, Γιάννης Δερμιτζάκης, εξέθεσε το μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι ιδιοκτήτες κτιρίων που αποτελούν πρώτη κατοικία για την πλειοψηφία τους.

Από τις πρώτες αυτοψίες που έγιναν από μηχανικούς, 75 κτίρια έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές και 14 από αυτά έχουν χαρακτηριστεί μη κατοικήσιμα με κίτρινο.

Τέσσερις οικογένειες είπε ο κ. Δερμιτζάκης, έχουν ήδη εγκαταλείψει το χωριό και οι υπόλοιποι φιλοξενούνται σε συγγενικά και φιλικά σπίτια και ζουν με την αγωνία των σεισμών, χωρίς να μπορούν να κάνουν τίποτα για να αποζημιωθούν και να τύχουν των ευεργετημάτων μιας σεισμόπληκτης περιοχής αλλά και ούτε να υποβάλλουν αίτηση στην πλατφόρμα ΑΡΩΓΗ.

Στην ίδια εκπομπή, μίλησε ο αντιδήμαρχος πολιτικής προστασίας Μαρίνος Πατακός, τονίζοντας ότι είναι δίκαιο το αίτημα των κατοίκων του πρώην Δήμου Παλλιανής, ωστόσο ανέφερε, εάν δεν γίνει ο δευτεροβάθμιος έλεγχος, δεν μπορεί να υποβληθεί το αίτημα για να κηρυχθεί η περιοχή σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Όμως επεσήμανε ο δήμος, θα πιέσει τη ΔΑΕΠ για να γίνουν οι έλεγχοι και μάλιστα μετά την εκπομπή απέστειλε επείγον έγγραφο προς την υπηρεσία για να επισπευθούν οι διαδικασίες.

Πηγή: ekriti.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook