Κρήτη | Σοβαρό πρόβλημα με αδέσποτα στο… νεκροταφείο

Σε καλό επίπεδο βρίσκονται τα Κοιμητήρια του Ηρακλείου, με τη Δημοτική Αρχή σε συνεργασία με την αρμόδια Υπηρεσία να έχουν πετύχει την ομαλή λειτουργία τους.

Σύμφωνα με όσα είχε δηλώσει στο Ράδιο Κρήτη ο αντιδήμαρχος Γιώργος Καραντινός, αλλά και η Υπεύθυνη των Κοιμητηρίων Άννα Σκαλάκη, μέσα σε δύσκολες οικονομικές συγκυρίες, έχουν πετύχει την επίλυση πολλών προβλημάτων προς όφελος της κοινωνίας.

Την εύρυθμη λειτουργία όμως των νεκροταφείων και ειδικά του Νέου Κοιμητηρίου, επισκιάζει ένα σοβαρό πρόβλημα που έχει να κάνει με την παρουσία αδέσποτων εντός των χώρων που επιτείνεται με την ενέργεια πολιτών να ταΐζουν τα σκυλιά μέσα στο χώρο του Νέου Κοιμητηρίου.

Μια κίνηση, η οποία δεν είναι κατακριτέα σε γενικές γραμμές. Το αντίθετο μάλιστα, επικροτείται από όλους. Εντός του χώρου του Κοιμητηρίου όμως, υπάρχει μια άλλη συνθήκη. Όταν τελούνται 650 τελετές ετησίως μόνο εντός του Νέου Κοιμητηρίου, όταν δεκάδες συμπολίτες μας πάνε καθημερινά στους τάφους των δικών τους ανθρώπων, δεν μπορούν να έρχονται αντιμέτωποι με τους σκύλους που κάποιες φορές είναι επιθετικοί. Ενώ έχουν υπάρξει και πολλές φορές, που οι πολίτες βλέπουν τους τάφους των συγγενών τους γεμάτους ακαθαρσίες από τους σκύλους.

Το θέμα είναι ευαίσθητο καθώς από τη μια έχουμε την πρόθεση των πολιτών να ταΐζουν και να φροντίζουν τα σκυλιά, από την άλλη όμως η παρουσία των αδέσποτων δημιουργεί προβλήματα σε έναν χώρο ευαίσθητο, όπως το Νέο Κοιμητήριο.

Για να αντιληφθεί κανείς το πρόβλημα και το πόσο σοβαρό είναι αρκεί να επισημάνουμε ότι υπάρχει φόβος για την εισβολή των σκύλων στον ειδικό χώρο όπου πλένονται τα οστά και όπου φυλάσσονται!
«Εγώ η ίδια έχω σκύλους και αγαπώ τα ζώα. Όμως δεν μπορεί να συνεχιστεί αυτή η κατάσταση. Έχουν γίνει και επιθέσεις σκύλων μέσα στο Νέο Κοιμητήριο. Και επειδή έβαλα δύο πινακίδες με τις οποίες παρακαλούσα τον κόσμο να μην ταΐζει τα αδέσποτα, δέχτηκα επιθέσεις πολιτών που θεωρούν ότι δεν είμαστε ζωόφιλοι», λέει χαρακτηριστικά η κ. Σκαλάκη που τονίζει πως η Υπηρεσία της είναι σε συνεργασία με το Κυνοκομείο Ηρακλείου για το θέμα αυτό.

Οι τιμές

Σε ότι αφορά τις τιμές στο Νέο Κοιμητήριο, αξίζει να σημειωθεί πως με το νέο έτος, στα πλαίσια των οικονομικών ελαφρύνσεων που επιχειρούνται, αναμένεται και η μείωση της τιμής των οικογενειακών τάφων από 10.500 ευρώ σε 9500 ευρώ. Μιλάμε για μια κίνηση, η οποία θα ωφελήσει συμπολίτες μας, που ενδιαφέρονται για την αγορά οικογενειακού τάφου.

Ταυτόχρονα αυτό που έχει αποφασιστεί είναι από την 1η Γενάρη να πέσει και η τιμή στην ταφή και την παραμονή των εκλιπόντων εντός των τάφων. Έτσι η τριετής παραμονή, από 450 ή 700 ευρώ (όταν μιλάμε για τάφο με βότσαλο ή μάρμαρο) θα μειωθεί ως κόστος στα 400 και 600 ευρώ αντίστοιχα

Όποιος επιθυμεί την παραμονή του οικείου του για έναν ακόμη χρόνο, αυτή θα γίνεται δωρεάν, αρκεί να κατατεθεί η σχετική αίτηση. Ενώ όποιος επιθυμεί την παραμονή και για 5ο χρόνο θα πρέπει να καταβάλλει το ποσό των 220 ευρώ (55 ευρώ ανά τρίμηνο)

Παράλληλα γίνονται ενέργειες για τη δρομολόγηση του αποτεφρωτηρίου, παρά τις δυσκολίες που έχουν παρουσιαστεί.
Μέσα από το ekriti.gr η κ. Σκαλάκη σημειώνει πως όποιος επιθυμεί οποιαδήποτε πληροφορία, μπορεί να επικοινωνεί με την αρμόδια Υπηρεσία, προκειμένου να αποφεύγονται οποιεσδήποτε παρεξηγήσεις.

Πηγή: ekriti.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ