Κρήτη | Σήμα κινδύνου εκπέμπει το νοσοκομείο Σητείας: Συνταξιοδοτήσεις και μεταθέσεις εντείνουν την υποστελέχωση – Στα όριά της η Παθολική

κρήτη-σήμα-κινδύνου-εκπέμπει-το-νοσοκ-1698065

SΟS εκπέμπει το Γενικό Νοσοκομείο Σητείας. Η υποστελέχωση αποτελεί μείζον πρόβλημα, το οποίο αναμένεται να γίνει πιο έντονο τους επόμενους μήνες, καθώς μέλη του ιατρικού προσωπικού ετοιμάζονται να βγουν στη σύνταξη. Την ίδια στιγμή, σημαντικό μέρος των εργαζομένων του Νοσοκομείου Σητείας βρίσκεται σε καθεστώς επικουρικής σύμβασης, με το Σωματείο Εργαζομένων του Νοσοκομείου Σητείας να υποστηρίζει πως πρέπει να ληφθούν άμεσα αποφάσεις. Είναι αξιοσημείωτο, μεταξύ άλλων, πως τόσο οι προκηρύξεις που κατά καιρούς βλέπουν το φως της δημοσιότητας όσο και οι συνθήκες εργασίας δε συνιστούν ελκυστικά κίνητρα.

Ειδικότερα, το Νοσοκομείο Σητείας καλύπτει τις ανάγκες του δήμου Σητείας εκτάσεως 633,22 τ. χλμ. και ενός πληθυσμού, βάσει της απογραφής του 2021, 20.268 μόνιμων κάτοικων. Είναι ένα νοσοκομείο ωστόσο που αντιμετωπίζει αρκετά προβλήματα, σύμφωνα με αποκλειστική επιστολή που έστειλε το Σωματείο Εργαζομένων του Νοσοκομείου Σητείας.

Όπως τονίζεται, «ένα από τα ουσιαστικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει το ΓΝΚΥ Σητείας, όπως και η πλειοψηφία των νοσοκομείων πανελλαδικά, είναι αυτό της υποστελέχωσης κυρίως από ιατρικό και μόνιμο προσωπικό όλων των ειδικοτήτων. Αναλυτικότερα, δεν μπορούμε να μιλάμε για την παροχή ολοκληρωμένης υγειονομικής φροντίδας και περίθαλψης από τη στιγμή που δεν καλύπτονται οι εφημερίες τουλάχιστον στις βασικές ειδικότητες κάθε μήνα, όπως εφημερίες παιδιάτρων, αναισθησιολόγων, καρδιολόγων, ορθοπεδικών, ακτινολόγων και προσεχώς παθολόγων, με την επικινδυνότητα και την ταλαιπωρία που αυτό συνεπάγεται για τους ασθενείς και κυρίως για τα επείγοντα περιστατικά, τα οποία θα πρέπει να διακομιστούν».

Το συγκεκριμένο νοσοκομείο σε επίπεδο υγειονομικής κάλυψης λειτουργεί με:

– 2 καρδιολόγους

– 2 αναισθησιολόγους (εκ των οποίων η 1 ετοιμάζεται για συνταξιοδότηση)

– 2 ορθοπεδικούς σε εφημερίες και τον συντονιστή διευθυντή ένα βήμα πριν τη συνταξιοδότηση

– 3 παιδιάτρους (εκ των οποίων η 1 επίσης ετοιμάζεται για συνταξιοδότηση)

– 1 ακτινολόγο (γεγονός που δυσχεραίνει σημαντικά το διαγνωστικό έργο των λοιπών ιατρικών ειδικοτήτων και αποτελεί πηγή ταλαιπωρίας για τους ασθενείς που μετακινούνται σε άλλο νοσοκομείο του νομού ή ακόμα και στο Ηράκλειο για μία αξονική ή υπέρηχο, καθώς οι εφημερίες μένουν ακάλυπτες τα 2/3 του μήνα).

Το Σωματείο Εργαζομένων Νοσοκομείου Σητείας, μεταξύ άλλων, υποστήριξε στην επιστολή του πως σε εύλογο χρονικό διάστημα αναμένεται να συνταξιοδοτηθεί ένας ικανός αριθμός γιατρών. Χαρακτηριστικό παράδειγμα οι παθολόγοι που από 4 θα γίνουν 2.

«Επιπροσθέτως, μέσα στο 2023 πρόκειται να ζητήσουν ή έχουν ήδη ζητήσει μετάθεση λόγω συμπλήρωσης πραγματικής υπηρεσίας 5 ετών (καθώς το νοσοκομείο ανήκει σε Α’ Άγονη και Προβληματική Περιοχή) και, όπως προαναφέρθηκε, να συνταξιοδοτηθούν υπολογίσιμος αριθμός ιατρικού προσωπικού όλων σχεδόν των ειδικοτήτων. Για παράδειγμα, οι 4 παθολόγοι στο επόμενο διάστημα με μαθηματική ακρίβεια θα γίνουν 2 (1 μετάθεση και 1 συνταξιοδότηση), με ό,τι συνεπάγεται αυτό για την εύρυθμη και συνεχή λειτουργία της Παθολογικής Κλινικής».

Ένα πάγιο πρόβλημα που υπάρχει στα νοσοκομεία της χώρας είναι πως πολλά περιφερειακά νοσοκομεία, αλλά και Κέντρα Υγείας χαρακτηρίζονται άγονα. Αυτό σημαίνει ότι δεν υπάρχει η απαιτούμενη ζήτηση από ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό και μάλιστα συναντάται σε περιοχές και δήμους που είναι ημιαστικές ή αγροτικές ή τέλος πάντων δεν έχουν τόσο μεγάλο αστικό πληθυσμό. Ένα τέτοιο πρόβλημα υπάρχει και στο Νοσοκομείο της Σητείας, με τις συνθήκες εργασίας και τις μισθολογικές απολαβές να μην είναι τόσο ελκυστικές για όποιον επιθυμεί να εργαστεί στον χώρο της Υγείας.

«Προκηρύξεις κατά καιρούς πραγματοποιούνται, αλλά καθώς οι συνθήκες εργασίας και οι μισθολογικές απολαβές δυστυχώς αποτελούν ανελκυστικά κριτήρια για την επιλογή τους, οι θέσεις παραμένουν ακάλυπτες», αναφέρει το Σωματείο Εργαζομένων του Νοσοκομείου Σητείας.

Καταγγελίες εργαζομένων – «Αδύνατη η εύρυθμη λειτουργία του νοσοκομείου»

Τέλος, το Σωματείο Εργαζομένων του Νοσοκομείου Σητείας καταλήγει πως πρέπει να ληφθούν άμεσες αποφάσεις για το συλλογικό καλό, ειδάλλως οι υγειονομικές υπηρεσίες του Νοσοκομείου Σητείας θα παραμείνουν ανεπαρκείς. «Αντίστοιχη είναι και η υποστελέχωση του νοσοκομείου σε μόνιμο νοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό, όπου και εκεί αναμένονται αρκετές συνταξιοδοτήσεις στο άμεσο μέλλον. Αναλυτικότερα, τη δεδομένη στιγμή στο Νοσοκομείο Σητείας εργάζονται 64 άτομα με επικουρική σύμβαση, 14 άτομα με σύμβαση μέσω ΟΑΕΔ και 13 άτομα με ΣΟΧ, εργαζόμενοι που αριθμούν ελάχιστα λιγότερο από το 1/2 επί του συνολικού νοσηλευτικού και λοιπού προσωπικού του νοσοκομείου. Πέρα από το καθεστώς της εργασιακής “ομηρίας” και την αβεβαιότητα για το εργασιακό μέλλον του πολύτιμου (λόγω εμπειρίας) αυτού προσωπικού, όπως είναι φυσικό θα καταστεί αδύνατη η εύρυθμη λειτουργία του νοσοκομείου στην περίπτωση που λυθούν οι συμβάσεις, καθώς κλινικές και τμήματα θα αναγκαστούν να κλείσουν ή να συγχωνευτούν. Παρά τους εφησυχασμούς, τις υποσχέσεις και τις ωραίες διαβεβαιώσεις ότι το Νοσοκομείο της Σητείας δεν κινδυνεύει με κλείσιμο, εάν τα αριθμητικά δεδομένα επί του προσωπικού του δεν αλλάξουν άμεσα, οι παρεχόμενες υγειονομικές υπηρεσίες προς τους πολίτες θα παραμένουν ελλιπείς, παρά τις όποιες φιλότιμες προσπάθειες καταβάλλονται», κατέληξε το Σωματείο Εργαζομένων του Νοσοκομείου Σητείας.

neakriti.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook