Κρήτη | Σεισμός: Τη Δευτέρα επιστρέφουν στα θρανία οι μαθητές – Όχι όμως στον δήμο Μινώα Πεδιάδος

κρήτη-σεισμός-τη-δευτέρα-επιστρέφουν-1291046
InTime

Για την επιστροφή τους, από την ερχόμενη Δευτέρα 4 Οκτωβρίου, στα θρανία ετοιμάζονται οι μαθητές της περιφερειακής ενότητας Ηρακλείου που, λόγω σεισμού, έμειναν εκτός σχολικού περιβάλλοντος από την περασμένη Δευτέρα.

Η απόφαση για το λουκέτο στα σχολεία, από πλευράς Περιφέρειας Κρήτης, ισχύει ως και σήμερα, Παρασκευή.

Μέχρι και χθες το βράδυ, δεν είχε αποφασιστεί τι θα γίνει από την ερχόμενη βδομάδα.

Όμως, τα μηνύματα που έρχονται από τους δήμους του Ηρακλείου, αν εξαιρέσει κανείς τον Δήμο Μινώα Πεδιάδος, είναι θετικά.

Αν ο Εγκέλαδος δεν μας εκπλήξει δυσάρεστα, τα σχολεία, στη συντριπτική τους πλειονότητα, θα ανοίξουν τις πύλες τους.

Ήδη, κάποιοι γονείς έχουν λάβει μήνυμα ότι τα σχολικά κτήρια έχουν ελεγχθεί και, εκτός απροόπτου, είναι ασφαλή για να φιλοξενήσουν και πάλι τα παιδιά. Το απρόοπτο αφορά στη σεισμική δραστηριότητα που τυχόν θα ακολουθήσει τα επόμενα 24ωρα.

Υπάρχουν περιπτώσεις σχολικών μονάδων που ενημερώνουν τους γονείς για να παραλάβουν τα αντικείμενα των μαθητών από τα σχολεία.

Όπως είναι γνωστό, τα παιδιά έφυγαν από τις τάξεις χωρίς τα πράγματά τους και κανείς δεν μπορούσε να μπει στα κτήρια, αν δεν δινόταν το «πράσινο» φως από τους αρμόδιους.

Οι έλεγχοι, τόσο από τους Δήμους όσο και από τις Κτιριακές Υποδομές, είναι συνεχείς. Υπάρχουν περιπτώσεις σχολικών μονάδων που κρίνεται σκόπιμο να ελεγχθούν ξανά, αυτό δε σημαίνει, όμως, ότι θα κριθούν ακατάλληλα.

Απλώς, σε κάποια σχολεία θα χρειαστεί να γίνουν παρεμβάσεις μικρότερης κλίμακας και ίσως δεν επιστρέψουν τα παιδιά στις τάξεις την ερχόμενη Δευτέρα αλλά κάποιες μέρες αργότερα. Όλοι τονίζουν ότι πρώτη προτεραιότητα είναι η ασφάλεια, δεν μπορεί ένα σχολείο να δεχτεί παιδιά, αν δεν είναι 100% ασφαλές και ελεγμένο.

Σχολεία στα χαλάσματα

Βομβαρδισμένο τοπίο είναι δύο λέξεις που και πάλι δεν αποδίδουν την κατάσταση που επικρατεί στο Αρκαλοχώρι αλλά και άλλες περιοχές του Δήμου Μινώα Πεδιάδος.

Κλειστά θα παραμείνουν τα 1ο και 2ο Δημοτικά Αρκαλοχωρίου, το Ειδικό Δημοτικό Αρκαλοχωρίου, το Δημοτικό Θραψανού, τα Γυμνάσιο, Λύκειο, ΕΠΑΛ Αρκαλοχωρίου, το Δημοτικό Θραψανού.

Σχολικά κτήρια στον Δήμο που δεν έχουν κριθεί ακατάλληλα είναι, μεταξύ άλλων, τα τρία Νηπιαγωγεία του Αρκαλοχωρίου και το Δημοτικό Καστελλίου.

Ωστόσο, δεδομένης της κατάστασης που επικρατεί στην περιοχή, είναι αμφίβολο αν θα γίνουν μαθήματα από Δευτέρα, ακόμα και εξ αποστάσεως. Όπως λένε χαρακτηριστικά κάτοικοι της περιοχής «δεν έχουμε σπίτι, πώς θα κάνουν τα παιδιά μας μάθημα στον υπολογιστή;», αναφέρει η εφημερίδα ΠΑΤΡΙΣ.

Ως και την Κυριακή οι αποφάσεις

Οι έλεγχοι στους υπόλοιπους Δήμους συνεχίζονται και υπάρχουν περιπτώσεις σχολικών κτηρίων που θα χρειαστούν νέα επίσκεψη από κλιμάκιο μηχανικών.

Σε επίπεδο Δήμου Ηρακλείου, έξι σχολεία προβληματίζουν τους αρμόδιους και το μεσημέρι αναμένεται να υπάρξει σχετική ενημέρωση για το τι μέλλει γενέσθαι.

Σύμφωνα με πληροφορίες, δεν υπάρχουν ιδιαίτερα προβλήματα στους Δήμους Μαλεβιζίου και Γόρτυνας, ενώ στον Δήμο Βιάννου θα ελεγχθεί ξανά το Νηπιαγωγείο στην Ψαρή Φοράδα.

Επανέλεγχος θα γίνει σε κάποια σχολεία του Δήμου Φαιστού, στον Δήμο Χερσονήσου στο μικροσκόπιο μπαίνουν τα Δημοτικό, Γυμνάσιο και Λύκειο Επισκοπής, το Νηπιαγωγείο στο Σκοτεινό και το Δημοτικό Λιμ. Χερσονήσου. Όσο

αφορά στον Δήμο Αρχανών- Αστερουσίων, προβλήματα υπάρχουν, μεταξύ άλλων, στα Γυμνάσιο και

Νηπιαγωγείο Τεφελίου, το Δημοτικό Χουδετσίου (το πέτρινο κτήριο), το Νηπιαγωγείο Μελεσών.

Μέριμνα του Δήμου είναι, σε συνεργασία με την Περιφέρεια αλλά και τις διευθύνσεις πρωτοβάθμιας

και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης Ηρακλείου, να βρεθούν χώροι ασφαλείς για να φιλοξενηθούν οι μαθητές.

Υπενθυμίζεται πως ακατάλληλα από τις ΚΤΥΠ έχουν κριθεί και τα Γυμνάσιο και Λύκειο Τζερμιάδων στο Οροπέδιο Λασιθίου.

Με τηλεκπαίδευση

Λόγω των παρεμβάσεων που γίνονται στο σχολικό κτήριο, το Γενικό Λύκειο Αγίας Βαρβάρας, αναφέρει, σε μήνυμά του προς τους μαθητές ότι σήμερα «εφόσον το επιτρέψουν τα φυσικά φαινόμενα, θα κάνουμε τηλεκπαίδευση (webex) με το υπάρχον πρόγραμμα μαθημάτων.

Οι έλεγχοι και οι εργασίες στα νέα κτήρια του σχολείου μας συνεχίζονται, λαμβάνοντας υπ’ όψιν και τα αιτήματα των μαθητών μας, ώστε να είναι ασφαλή και λειτουργικά.

Την ερχόμενη εβδομάδα 4/10/2021- 8/10/2021 οι μαθητές/μαθήτριές μας δεν θα έρθουν στο σχολείο και τα μαθήματα θα γίνουν με τηλεκπαίδευση (webex), ώστε να ολοκληρωθούν οι απαραίτητες εργασίες και παρεμβάσεις στα νέα κτήρια του σχολείου».

cretapost.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook