Κρήτη – Σεισμός: Νέο «καμπανάκι» από τους οικοδόμους – Παλιά κτήρια το 60% των κτισμάτων

κρήτη-σεισμός-νέο-καμπανάκι-από-το-1695755

Πάνω από το 60% της σεισμόπληκτης, πλέον, Μεσαράς είναι χτισμένη με παλιά σπίτια, όπως λένε οι οικοδόμοι του νομού Ηρακλείου, εκτιμώντας πως συνολικά μέσα στις πόλεις της νότιας Κρήτης, αλλά και σε όλες τις πόλεις του νησιού τα παλιά κτήρια, με ό,τι αυτό συνεπάγεται ως προς τις επιπτώσεις ενός μεγάλου σεισμού, είναι σίγουρα πάνω από το 50% και το ποσοστό αυξάνεται όσο “πηγαίνουμε” προς τα χωριά.

«Η έντονη σεισμική δραστηριότητα που εξελίσσεται στην Κρήτη προκαλεί, όπως είναι φυσικό, μεγάλη ανησυχία στο σύνολο των κατοίκων και των εργαζομένων της. Το “καμπανάκι” του κινδύνου χτυπάει δυνατά για τη χώρα μας», όπως αναφέρει το Συνδικάτο Οικοδόμων!

Πόσες φορές ακόμα πρέπει να προειδοποιήσουν οι οικοδόμοι του νομού Ηρακλείου για τους κινδύνους που διατρέχει ολόκληρη η κοινωνία από τη δραστηριότητα του Εγκέλαδου, σε ένα νησί με πολλά παλιά κτήρια, χωρίς το επίσημο κράτος να προχωράει σε μέτρα αντισεισμικής θωράκισης;

Μιλώντας στο neakriti.gr οι εκπρόσωποι των οικοδόμων τονίζουν ακόμη ότι ούτε στο Αρκαλοχώρι, μετά τον καταστροφικό σεισμό της 27ης Σεπτεμβρίου του 2021, έχει ληφθεί η αναγκαία μέριμνα από τη μεριά του κράτους. «Εδώ η αναγκαιότητα είναι μεγάλη. Και μάλιστα ακόμα και ενόψει των εκλογών, κανένας δε μιλάει για την αντισεισμική θωράκιση, τόσο των δημόσιων κτηρίων όσο και της λαϊκής κατοικίας. Και όχι μόνο στην Κρήτη. Η Στατιστική Υπηρεσία έχει ανακοινώσει ότι το 50% των κτηρίων ολόκληρης της χώρας είναι χτισμένο πριν το 1959. Και αυτό όταν ο αντισεισμικός κανονισμός στη χώρα μας αναθεωρήθηκε το 2003. Και τώρα έχουμε 2023. Και μάλιστα, αξίζει να πούμε ότι 17 μήνες μετά τον καταστροφικό σεισμό στο Αρκαλοχώρι δεν έχει γίνει τίποτα», σύμφωνα με όσα λένε στη “Ν.Κ.” οι συνδικαλιστές των οικοδόμων.

Στα σχολεία του νομού Ηρακλείου

Ιδιαίτερα για τα σχολεία, όπως οι οικοδόμοι καταγγέλλουν, «το 70% των σχολείων του νομού Ηρακλείου δεν έχει καν οικοδομική άδεια. Και βλέπουμε και σχολεία που στεγάζουν μικρά παιδιά σε κτήρια του 1800 και του 1900. Είναι πολλά τα προβλήματα». Η κατάσταση αυτή είναι το ίδιο άσχημη «τόσο στην πόλη όσο και στην ύπαιθρο. Και ειδικότερα στην πόλη του Ηρακλείου, που δεν είχε σχέδιο και έχει χτιστεί άναρχα, θα υπάρξουν πολλά προβλήματα, εάν τύχει κάποια καταστροφή φυσική».

Είναι ενδεικτικό ότι μέσα στην πόλη του Ηρακλείου, όπου λειτουργούν πάνω από 170 σχολεία, μόνο 1 επανακατασκευάστηκε πρόσφατα και σε 2-3 είναι σε εξέλιξη οι εργασίες επισκευών, για να είναι ασφαλή σε περίπτωση σεισμού. Από εκεί και πέρα, εκατοντάδες σχολεία στεγάζονται σε ενοικιαζόμενα κτήρια, ενώ κάποια σχολεία στεγάζονται σε πάρα πολύ παλιά κτήρια, όπως για παράδειγμα στις Βασιλειές, όπου οι γονείς είναι “στα κάγκελα”, αφού το βασικό κτήριο φτιάχτηκε κάπου στη δεκαετία του… 1930! Τόσο η Ένωση Συλλόγων Γονέων Μαθητών Δήμου Ηρακλείου όσο και το Συνδικάτο Οικοδόμων Ν. Ηρακλείου έχουν πολλές φορές κρούσει τον “κώδωνα” του κινδύνου τόσο για τη σχολική στέγη όσο και για τα παλιά σπίτια στο Ηράκλειο.

«Η εγκληματική ευθύνη όλων των κυβερνήσεων»

Σύμφωνα, εξάλλου, με τη σχετική ανακοίνωση του Συνδικάτου Οικοδόμων Ν. Ηρακλείου, «οι εργαζόμενοι στις κατασκευές ξέρουμε πολύ καλά τις τεράστιες δυνατότητες που υπάρχουν σήμερα να χτίζονται κτήρια με σύγχρονες προδιαγραφές, για να είναι ασφαλή και προσιτά στον λαό. Το ζήτημα της αντισεισμικής θωράκισης πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα, ώστε να ελαχιστοποιηθούν οι καταστροφικές συνέπειες, που δυστυχώς θα μετράμε όσο το κράτος και οι εκάστοτε κυβερνήσεις αφήνουν αυτό το βασικό ζήτημα της προστασίας του λαού στο έλεος του θεού. Είναι εγκληματική η ευθύνη όλων των κυβερνήσεων της παντελούς έλλειψης ολοκληρωμένου σχεδίου αντισεισμικής θωράκισης, που θα περιλαμβάνει την κατασκευή, τον έλεγχο και τη θωράκιση κτηρίων και υποδομών.

Όμως, όταν κριτήριο είναι το κέρδος μιας “χούφτας παρασίτων” και όχι η ασφάλεια των πολλών, όπως δηλαδή προβλέπεται από τους νόμους του καπιταλισμού, τότε θρηνούμε νεκρούς. Τα λόγια παρηγοριάς και οι συνήθεις εξαγγελίες για δήθεν μέτρα μετά το κακό είναι “κενά περιεχομένου”, όταν διαχρονικά δεν παίρνονται ουσιαστικά μέτρα.

Τα προβλήματα των πληγέντων από τον σεισμό 17 μήνες πριν στο Αρκαλοχώρι συνεχίζονται και επιδεινώνονται. Οι μεγάλες ζημιές σε σπίτια και υποδομές δεν έχουν ακόμη “επουλωθεί”, οικογένειες εξακολουθούν να διαμένουν στα κοντέινερ, που κι αυτά δεν επαρκούν, και εκατοντάδες οικογένειες αγωνιούν για το πώς θα ορθοποδήσουν, ενώ για επιδοτήσεις μεγάλων επιχειρήσεων λεφτά με το “τσουβάλι”.

Σήμερα είναι πιο αναγκαίο από ποτέ να προχωρήσουν άμεσα στο Ηράκλειο, αλλά και σε ολόκληρη τη χώρα τα απαραίτητα έργα αντισεισμικής θωράκισης και ο ουσιαστικός έλεγχος όλων των κτηρίων, με ευθύνη του κράτους, χωρίς οικονομική επιβάρυνση του λαού, με προτεραιότητα σε παιδικούς σταθμούς, σχολεία, νοσοκομεία και ιδρύματα πρόνοιας, δημόσια και δημοτικά κτήρια, μεγάλους εργασιακούς χώρους και χώρους συνάθροισης και διασκέδασης.

Να οργανωθεί τακτική και ουσιαστική ενημέρωση και προετοιμασία του κόσμου για την αντιμετώπιση κάθε είδους φυσικού φαινομένου (σχέδιο εκκένωσης, κατάλληλοι χώροι, προσωπικό για βοήθεια κ.λπ.). Η προστασία της ζωής και της περιουσίας του λαού πρέπει να είναι προτεραιότητα και όχι να αντιμετωπίζεται ως κόστος από τις κυβερνήσεις», όπως καταλήγει η σχετική ανακοίνωση.

neakriti.gr 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook