Κρήτη | “Ξυπνούν” μνήμες από το εργατικό δυστύχημα στο οινοποιείο

Πτυχές του τραγικού περιστατικού που είχε σημειωθεί στις εγκαταστάσεις του οινοποιείου της ΕΑΣΗ, στην Αυγενική, τον Αύγουστο του 2014, αναμένεται να ξεδιπλωθούν την Πέμπτη στο ακροατήριο του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Ηρακλείου.

Στη διάρκεια εργασιών καθαρισμού δεξαμενής μούστου, καυστική σόδα περιέλουσε τέσσερις ανθρώπους, τρεις εργαζόμενους και έναν οδηγό βυτιοφόρου, με αποτέλεσμα να υποστούν σοβαρά εγκαύματα.

Ο ένας εξ αυτών δεν κατάφερε τελικά να επιζήσει. Υπέκυψε ημέρες αργότερα στο ΚΑΤ. Στο εδώλιο με τις κατηγορίες της ανθρωποκτονίας εξ αμελείας δια παραλείψεως και της σωματικής βλάβης εξ αμελείας, δια παραλείψεως παρ’ υποχρέου κατά συρροή, παραπέμπονται πέντε πρόσωπα με τις εξής ιδιότητες: γενικός διευθυντής της ΕΑΣΗ, προϊστάμενος Βιομηχανίας και Παραγωγής της ΕΑΣΗ, προϊστάμενος της Υπηρεσίας Διοίκησης Προσωπικού, υπεύθυνος εγκατάστασης-χημικός ΕΑΣΗ και τεχνικός ασφαλείας-μηχανολόγος μηχανικός.

Στο κατηγορητήριο αναφέρεται μεταξύ άλλων ότι παρέλειψαν να εκπαιδεύσουν επαρκώς τους εμπλεκόμενους εργαζόμενους για την ασφαλή διαδικασία διάλυσης της καυστικής σόδας. Επισημαίνεται ότι μέσα σε ένα πλαστικό βαρέλι 180-200 λίτρων νερού, έριξαν μαζεμένα 110 κιλά καυστικής σόδας με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί ένα εκρηκτικό μείγμα, με τη θερμοκρασία να φθάσει τους 185 βαθμούς! Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να διαρραγεί ακαριαία ο σωλήνας που διοχέτευε το εν λόγω διάλυμα από την αντλία στη δεξαμενή και να εκτοξευτεί το καυστικό υγρό σε μεγάλη ακτίνα. Αναφέρεται ακόμα, ανάμεσα σε άλλα, ότι οι εργαζόμενοι αλλά και όσοι διέρχονταν από το χώρο, δεν ήταν εξοπλισμένοι με αδιάβροχες φόρμες εργασίας και με αναπνευστικές μάσκες.

Πηγή:cretalive.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ