Κρήτη | «Τσουχτερά» πρόστιμα για τις ταμειακές μηχανές στους κρεοπώλες

κρήτη-τσουχτερά-πρόστιμα-για-τις-τα-844146

Μπορεί να έχουν προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας, αλλά δηλώνουν πρόθυμοι, αφού οφείλουν και να υπακούσουν στον νόμο, να εφαρμόσουν το μέτρο της υποχρεωτικής αναγραφής προέλευσης του κρέατος στην ταμειακή μηχανή οι κρεοπώλες της Κρήτης.

Τη διαβεβαίωση αυτή θέλησε να στείλει προς πάσα κατεύθυνση χθες, μέσω της “Ν.Κ.”, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Κρεοπωλών Ν. Ηρακλείου Μιχάλης Βερτούδος, ο οποίος παράλληλα ζητάει από τα αρμόδια όργανα του κράτους να δείξουν κατανόηση στην πασχαλινή αγορά και να μην προχωρήσουν σε επιβολή προστίμων σε βάρος κρεοπωλών που δε θα έχουν ενδεχομένως προλάβει να προσαρμοστούν στον Νόμο 4452/2017. Ένα νόμο, βέβαια, που αποτελούσε πάγιο αίτημα του κτηνοτροφικού κόσμου, προκειμένου να οπλιστεί η “φαρέτρα” του κρατικού μηχανισμού εναντίον της μάστιγας των ελληνοποιήσεων στο κρέας.

Να υπενθυμίσουμε ότι στο μεταξύ η Πανελλήνια Ομοσπονδία Καταστηματαρχών Κρεοπωλών (ΠΟΚΚ), εκτός του ότι διαμαρτύρεται για τεχνικές δυσκολίες και έξτρα κόστος που τους επιφέρει το μέτρο, έχει προσφύγει στο ΣτΕ κατά αυτού, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες της αγροτικής σελίδας agrotypos.gr, όλα θα κριθούν από το τι θα αποφασίσουν οι δικαστές στις 11 του ερχόμενου Ιουνίου, οπότε και εκδικάζεται η προσφυγή.

Στο μεταξύ, μάλιστα, η είδηση για την προσαρμογή αυτή φαίνεται να επιδρά ήδη στις τιμές των αμνοεριφίων, που πήραν έως και 1 ευρώ πάνω μέσα σε μία εβδομάδα.

Πιο συγκεκριμένα, τώρα ο φόβος των ελέγχων του ΕΛΓΟ και των προστίμων, που φτάνουν σε πρώτη φάση τα 500 ευρώ για μη εφαρμογή του μέτρου, έχει θορυβήσει τους κρεοπώλες, οι οποίοι μέσω του επίσημου οργάνου τους, της ΠΟΚΚ, σε πρόσφατη γενική συνέλευση που έγινε στη Λάρισα έδωσαν κατεύθυνση έως ότου βγει η απόφαση του ΣτΕ τουλάχιστον να υπάρξει προσαρμογή.

Στην Κρήτη

«Ο νόμος πρέπει να εφαρμοστεί. Να είμαστε με τους νόμους. Και όταν βγει η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, τότε βλέποντας και κάνοντας. Αλλά δεν παύει να είναι ένα κόστος μεγάλο για μας η αναπροσαρμογή των μηχανών», είπε στη “Νέα Κρήτη” ο πρόεδρος του Συνδέσμου Κρεοπωλών Ν. Ηρακλείου Μιχάλης Βερτούδος και συνέχισε: «Προσπαθούν οι συνάδελφοι να προσαρμοστούν σιγά-σιγά. Να βρουν μια λύση, ψάχνοντας για οικονομικούς τρόπους. Το έχουμε προχωρήσει το θέμα. Πιστεύω ότι αμέσως μετά τις γιορτές θα είναι όλοι οι κρεοπώλες εντάξει. Αλλά και μέσα στην πασχαλινή περίοδο πιστεύω ότι οι περισσότεροι θα έχουν προχωρήσει στην αντικατάσταση των ταμειακών τους μηχανών»…

Ωστόσο, σύμφωνα με τον ίδιο, «δεν είναι εύκολα τα πράγματα. Υπάρχουν κάποιες ασάφειες μέσα στον νόμο. Δεν μπορούν να υπολογιστούν οι “φύρες”. Αυτό πώς θα το δικαιολογούμε; Υπάρχουν τα παρασκευάσματα. Υπάρχουν διάφορα θέματα που θέλουμε να μας δώσουν μια απάντηση. Και αυτό που ζητάμε μέσω της προσφυγής στο Συμβούλιο της Επικρατείας είναι να βελτιωθεί τουλάχιστον ο νόμος σε μερικά σημεία του. Από τις συζητήσεις πάντως που κάνουμε, οι συνάδελφοι προχωράνε. Και δε θα πρέπει να υπάρξει επιβολή προστίμων. Διότι, από τη μια στιγμή στην άλλη που άλλαξε ο νόμος, υπάρχουν και οι διαδικασίες. Και ο καθένας δεν ξέρει τον νόμο. Μέχρι να βγει η απόφαση του ΣτΕ δε θα πρέπει να βγουν και να μας επιβάλλουν πρόστιμα. Δεν είναι σωστό να συμβεί κάτι τέτοιο»…

«Εμείς είμαστε υποχρεωμένοι να εφαρμόσουμε τον νόμο με τις ταμειακές μηχανές, αλλά απευθύνουμε έκκληση στο κράτος να μην προχωρήσει σε πρόστιμα μέσα στο Πάσχα. Υπάρχει και η προσφυγή στο ΣτΕ»

Μιχάλης Βερτούδος, πρόεδρος Συνδέσμου Κρεοπωλών Ν. Ηρακλείου

Καταλήγοντας, ο πρόεδρος των κρεοπωλών του νομού Ηρακλείου τονίζει στην εφημερίδα μας ότι οι ελληνοποιήσεις, ως λυπηρό φαινόμενο για την ελληνική επικράτεια, είναι μια πραγματικότητα, αλλά δε συμβαίνουν στον χώρο των κρεοπωλών.

«Γίνονται αλλού κι εκεί πρέπει να γίνονται και οι έλεγχοι», όπως χαρακτηριστικά τόνισε.

ΕΝΟΨΕΙ ΠΑΣΧΑ

Μπαράζ ελέγχων στην αγορά

Στο μεταξύ, εντατικοποίηση ελέγχων στην αγορά κατά την πασχαλινή περίοδο ζητάει με εγκύκλιό της από τις συναρμόδιες υπηρεσίες η Γενική Γραμματεία Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή.

Όπως αναφέρεται στην εγκύκλιο, οι αρμόδιες υπηρεσίες κατά την πασχαλινή περίοδο πρέπει να έχουν αυξημένη ελεγκτική δραστηριότητα σε σημεία διακίνησης και εμπορίας κάθε είδους αγαθών, ιδίως τροφίμων (καταστήματα, λαϊκές αγορές-υπαίθριο εμπόριο, κεντρικές και τοπικές αγορές κ.λπ.), καθώς και σε επίκαιρα σημεία του εθνικού, επαρχιακού και αστικού δικτύου, λιμάνια κ.λπ., είτε αυτοτελώς, είτε με συναρμόδιες υπηρεσίες (υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ΣΔΟΕ, υπουργείο Υγείας, κ.ά.) και στα πλαίσια συντονισμένων δράσεων με πρωτοβουλία του ΣΥΚΕΑAΠ.

Ειδικότερα, οι έλεγχοι θα πρέπει να εστιαστούν:

– Στην ανάρτηση πινακίδων με τις προβλεπόμενες ενδείξεις.

– Στην ορθή επισήμανση των τροφίμων (προσυσκευασμένων και μη).

– Στην ορθή επισήμανση βιομηχανικών προϊόντων.

– Στην αποφυγή παραπλανητικών πρακτικών.

– Στην έκδοση και κατοχή των νόμιμων παραστατικών στοιχείων σε όλα τα στάδια εμπορίας και διακίνησης.

– Στην κατοχή και χρήση τερματικών συσκευών POS.

– Στην κατοχή των απαιτούμενων αδειών.

– Στην ύπαρξη τιμοκαταλόγων και της αναγραφής επ’ αυτών των προβλεπόμενων ενδείξεων.

– Στην τήρηση των ανώτατων τιμών σε συγκεκριμένα σημεία πώλησης.

Ιδιαίτερη επομένως βαρύτητα πρέπει να δοθεί σε επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται σε όλη την αλυσίδα διανομής κρεάτων και οπωρολαχανικών και άλλων κατηγοριών τροφίμων για την κάλυψη των αναγκών των καταναλωτών. Εάν διαπιστωθούν προϊόντα με καθόλου ή ελλιπή επισήμανση, αυτά δεσμεύονται κατά την προβλεπόμενη διαδικασία, επιβάλλονται οι προβλεπόμενες κυρώσεις και, εάν απαιτείται, ενημερώνονται άμεσα άλλες αρμόδιες Αρχές.

Ενδεχόμενες περιπτώσεις παραβάσεων των κανόνων του ελεύθερου ανταγωνισμού διαβιβάζονται στην Επιτροπή Ανταγωνισμού για έλεγχο.

Πηγή: neakriti.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook