«Τιμωρείται η νομιμότητα» λένε Χανιώτες δήμαρχοι για τη ναυαγοσωστική κάλυψη – Δείτε τι ζητούν

τιμωρείται-η-νομιμότητα-λένε-χανιώ-1232430
Ναυγοσώστης σε άδεια παραλία στον Πλατανιά

Αναταράξεις έχει δημιουργήσει η πρόσφατη απόφαση του υπουργείου Εσωτερικών να δώσει παράταση τριών εβδομάδων στην έναρξη της ναυαγοσωστικής περιόδου, καθώς με αυτόν τον τρόπο δημιουργήθηκαν δύο κατηγορίες δήμων. Κάποιοι δήμοι δεν είχαν στείλει τους ναυαγοσώστες στις παραλίες, πιέζοντας για να αποσαφηνιστεί τί θα γίνει με τα χρήματα που είχε υποσχεθεί το υπουργείο Εσωτερικών, ενώ άλλοι τα είχαν όλα έτοιμα και ξεκίνησαν στη 1 Ιουνίου, όπως ήταν υποχρεωμένοι από τον νόμο. Μετά την παράταση που δόθηκε όμως ως τις 22 Ιουνίου, αποδείχθηκε ότι οι υποχρεώσεις… αλλάζουν κατά το δοκούν και τώρα, όπως λένε δήμαρχοι, βρίσκονται στην απίθανη θέση να είναι οικονομικά αδικημένοι γιατί απλά τήρησαν τον νόμο.

Όπως δήλωσε στο zarpanews.gr ο Δήμαρχος Πλατανιά, Γιάννης Μαλανδράκης, ο δήμος του πληρώνει περισσότερα χρήματα από κάθε άλλη φορά, χωρίς, όπως αποδεικνύεται, να είναι υποχρεωμένος:

«Εμείς τηρήσαμε τον νόμο, έπρεπε να έχουμε κάλυψη στη 1 Ιουνίου και την είχαμε. Αλλά μάλλον κάναμε λάθος, γιατί με την παράταση που δόθηκε μετά την έναρξη της περιόδου, βρεθήκαμε να πληρώνουμε ναυαγοσώστες σε άδειες παραλίες, ενώ άλλοι δήμοι δεν έχουν καμία υποχρέωση να το κάνουν. Προφανώς και δεν πρόκειται να διώξουμε τους ναυαγοσώστες, αλλά μαζί με άλλους πέντε δήμους στην Κρήτη, ζητάμε από το υπουργείο να μας καλύψει τα έξοδα για αυτές τις 22 μέρες.»

Στον δήμο Πλατανιά η ναυαγοσωστική κάλυψη θα κοστίσει συνολικά 501.000 ευρώ.

Ο Δήμαρχος Αποκορώνου, Χαράλαμπος Κουκιανάκης, τόνισε ότι βρίσκεται σε παρόμοια κατάσταση:

«Εμείς ήμασταν νομικά και ηθικά εντάξει απέναντι στους πολίτες και τους επισκέπτες, καλύψαμε 18 πύργους σε διάφορες παραλίες και παρέχουμε ασφάλεια σε όλους, γι’αυτό και καλώ τους πάντες να επισκεφθούν τις παραλίες μας. Καλώ δε το υπουργείο, μετά από αυτή την χρονική ανακολουθία του, να καλύψει το οικονομικό κενό που μας δημιούργησε ως τις 22 του μήνα. Γιατί βρεθήκαμε στο σημείο να τιμωρείται οικονομικά η νομιμότητα.»

Στον δήμο Αποκορώνου η ναυαγοσωστική κάλυψη θα κοστίσει 500.000 ευρώ, ενώ το προηγούμενο έτος κόστισε 202.000. Οι πύργοι αυξήθηκαν από 12 σε 18.

Και ο Δήμαρχος Κισσάμου, Γιώργος Μυλωνάκης, μιλώντας στο zarpanews.gr, επισήμανε ότι πλήττεται από αυτή την απόφαση:

«Από 1 Ιουνίου έχουμε ναυαγοσωστική κάλυψη που μας κοστίζει μάλιστα πάνω από 100.000 ευρώ περισσότερο σε σχέση με πέρσι. Ζητάμε από το υπουργείο να διορθώσει την αδικία που δημιουργήθηκε με την ετεροχρονισμένη παράταση που έδωσε.»

Οι δήμοι στην Κρήτη που είχαν ολοκληρώσει τις διαδικασίες είναι οι εξής: Αποκορώνου, Κισάμου, Μαλεβιζίου, Πλατανιά, Ρεθύμνου και Καντάνου-Σελίνου. Αναμένεται μάλιστα να στείλουν επιστολή προς το υπουργείο Εσωτερικών όπου θα ζητούν και επίσημα να καλυφθεί το κόστος που ανέλαβαν για τις 22 μέρες του Ιουνίου.

Όσο για τα χρήματα που είχε υποσχεθεί ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας, κατά τη διάρκεια επίσκεψης στην Κρήτη στις αρχές Μαΐου και τα οποία θα κάλυπταν μέρος του αυξημένου κόστους για τους ναυαγοσώστες, δεν υπάρχει προς το παρόν καμία εξέλιξη. Υπενθυμίζεται ότι τότε είχε αναφέρει ποσό ύψους 8 εκατομμυρίων ευρώ.

zarpanews.gr – Λεωνίδας Φιλικόζης

One thought on “«Τιμωρείται η νομιμότητα» λένε Χανιώτες δήμαρχοι για τη ναυαγοσωστική κάλυψη – Δείτε τι ζητούν

  1. Τα παραπονα σας σε αυτους που υπαγορευσαν αυτο το Προεδρικο Διαταγμα εκτρωμα. Ειναι πιο κοντα απο οσο φανταζεστε… μουχαχαχαχαχα
    Δημος Χανιων 2014: 240.000 προυπολογισμος ναυαγοσωστικης καλυψης
    2021 800.000 για 4 μηνες παροχη υπηρεσιων οιτοι 200 ΚΑΠΑ τον μηνα. Καθολου ασχημα, ε. διαιρωντας με καμια 30αρια ναυαγοσωστες μας κανει 6666,66 τον μηνα το ατομο. Τωρα δεν φανταζομαι να πιστευετε οτι οι ναυαγοσωστες που ξεροσταλιαζουν στα ποστα τους καθαριζουν αυτο το ποσο, ετσι??

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook