Κρήτη | «Πράσινο φως» για την ανάπλαση του παραλιακού μετώπου του Πλακιά | Photos

κρήτη-πράσινο-φως-για-την-ανάπλαση-τ-1394938

Στην τελική φάση της δημοπράτηση μπαίνει το έργο της ανάπλασης του παραλιακού μετώπου του Πλακιά καθώς και η υπογειοποίηση του δικτύου της ΔΕΔΔΗΕ μετά την έγκριση δημοπράτησης την οποία έλαβε ο Δήμος Αγίου Βασιλείου και ήταν το τελευταίο στάδιο μιας πολύ χρονοβόρας και επίπονη διαδικασίας εγκρίσεων καθώς εμπλέκεται πλήθος υπηρεσιών. Να σημειωθεί ότι το τελευταίο χρόνο χρειάστηκε η νομιμοποίηση των αυθαιρέτων εντός του αιγιαλού και η εκ νέου άδεια εκτέλεσης έργου από την Κτηματική Υπηρεσία του Δημοσίου. Για το συγκεκριμένο θέμα είχε πραγματοποιήσει επίσκεψη ο Δήμαρχος Γιάννης Ταταράκη στον Υφυπουργό Οικονομικών, Φορολογικής Πολιτικής και Δημόσιας Περιουσίας Απόστολο Βεσυρόπουλο τον περασμένο Σεπτέμβριο ώστε να εκδοθεί η άδεια εκτέλεσης του έργου στην ζώνη παραλίας και αιγιαλού η οποία ήταν σε εκκρεμότητα.

Η ανάπλαση του παραλιακού μετώπου είχε υποβληθεί από τον Δήμο Αγίου Βασιλείου στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Κρήτη» 2014-2020 και της Στρατηγικής Ολοκληρωμένης Χωρικής Επένδυσης (OXE) με προϋπολογισμό 1.780.000 ευρώ και είχε λάβει απόφαση ένταξης από την Περιφέρεια Κρήτης. Στην συνέχεια ο Δήμος Αγίου Βασιλείου αξιοποίησε το διάστημα μέχρι την έγκριση δημοπράτησης ώστε να ολοκληρωθεί η μελέτη υπογειοποίησης των καλωδίων από την ΔΕΔΔΗΕ με προϋπολογισμού 626.787,73 ευρώ εκ των οποίων το 50% θα καλυφθεί από το πρόγραμμα αισθητικής αναβάθμισης δικτύου ΔΕΔΔΗΕ και το 50% από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα της Περιφέρειας Κρήτης ανεβάζοντας τον τελικό προϋπολογισμό της έγκρισης στα 2.093.394€.

«Πρόκειται για ένα βασικό έργο του ευρύτερου σχεδιασμού μας για την περιοχή του Πλακιά στην οποία εκτελούνται και άλλα έργα -δίκτυο ύδρευσης, περιφερειακός- τα οποία θα αλλάξουν ριζικά την φυσιογνωμία του οικισμού» ανέφερε ο Δήμαρχος Γιάννης Ταταράκης και συνέχισε: «Το έργο αυτό έχει στόχο την ανάδειξη του δομημένου περιβάλλοντος με βάση την αειφόρο προσέγγιση, την σύνδεση του με την παραλία με σεβασμό στο φυσικό περιβάλλον, την αισθητική και λειτουργική αναβάθμιση του οικισμού βελτιώνοντας την καθημερινή ζωή των δημοτών αλλά και των επισκεπτών και γενικότερα συμβάλει στον πολεοδομικό, κοινωνικό και οικονομικό μετασχηματισμό της περιοχής που βρίσκεται σε εξέλιξη.

Για την αδειοδότηση του βρισκόμασταν σε εβδομαδιαία επικοινωνία με τις υπηρεσίες στην Αθήνα για τουλάχιστον ένα χρόνο. Ευτυχώς καταφέραμε να πάρουμε την έγκριση δημοπράτησης, και ευχαριστώ θερμά την Διευθύντρια της Διαχεριστικής Αρχής της Περιφέρειας Κρήτης κ. Μαρία Κασσωτάκη και τα στελέχη της Υπηρεσίας, ώστε στις 14 Μαρτίου μετά την συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου και της Οικονομικής Επιτροπής να βγει η δημοπρασία, στις 14 Απριλίου να έχουμε προσωρινό ανάδοχο και μέσα στο καλοκαίρι να υπογράψουμε την σχετική σύμβαση. Θα ήθελα να ευχαριστήσω για πολλοστή φορά, αλλά δεν θα κουραστώ να το κάνω, τον Περιφερειάρχη Σταύρο Αρναουτάκη για την έγκριση και του υποέργου που αφορά την υπογειοποίηση των καλωδίων η οποία είναι απαραίτητη υποδομή για την υλοποίηση μιας ολοκληρωμένης και σύγχρονης αισθητικής παρέμβασης».

Οι μελέτες του έργων αφορούν:

  • Κατασκευή νέου εγχάρακτου ασφαλτοτάπητα στην κεντρική οδική αρτηρία του οικισμού.
  • Κατασκευή νέων πεζοδρομίων και ποδηλατόδρομου.
  • Κατασκευή πεζόδρομου κατά μήκος της ακτογραμμής εντός οικισμού Πλακιά.
  • Ανάπλαση χώρων του παλιού λιμένα.
  • Κατασκευή θέσεων στάθμευσης οχημάτων (ΙΧ, ταξί, λεωφορεία) και στάσεις.
  • Παρεμβάσεις για την εξυπηρέτηση ατόμων με αναπηρία (όδευση τυφλών, ράμπες κλπ.)
  • Ηλεκτροφωτισμός και αναβάθμιση υποδομών ομβρίων.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook