Κρήτη | «Παραμύθι τα 1.018 εμβολιαστικά κέντρα», λέει το σωματείο εργαζομένων ΠΑΓΝΗ

κρήτη-παραμύθι-τα-1-018-εμβολιαστικά-κέν-1133283

Με το «καλημέρα» καταρρέει η φούσκα του «επιχειρησιακού σχεδιασμού» της κυβέρνησης για τον εμβολιασμό. Μετά τις καθυστερήσεις και τις αναβολές στους εμβολιασμούς των υγειονομικών, προκύπτουν πλέον τεράστια εμπόδια και στον εμβολιασμό των ηλικιωμένων, εξαιτίας της ουσιαστικής ανυπαρξίας δημόσιας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας

Υγείας.

Ήδη από την πρώτη μέρα λειτουργίας της πλατφόρμας για τα εμβόλια και την έναρξη της διαδικασίας για τα ραντεβού των ηλικιωμένων άνω των 85 ετών, αποκαλύφθηκε ότι πάρα

πολλοί άνθρωποι αυτής της ηλικίας, με σοβαρά προβλήματα μετακίνησης και επιβαρυμένη

υγεία, καλούνται να ταξιδέψουν μέχρι και δεκάδες χιλιόμετρα ή ακόμα και από νησί σε νησί

προκειμένου να μπορέσουν να εμβολιαστούν!

Αναδεικνύεται η ανυπαρξία ανεπτυγμένων και στελεχωμένων δημόσιων μονάδων ΠΦΥ που να αγκαλιάζουν όλο τον πληθυσμό και όλες τις περιοχές της χώρας και επιβεβαιώνεται αυτό που από την πρώτη στιγμή τονίζαμε, ότι αν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα ουσιαστικής ενίσχυσης του δημόσιου συστήματος Υγείας, και η πανδημία δεν θα αντιμετωπίζεται και ο εμβολιασμός θα υπονομεύεται.

Με αντίστοιχη ταχύτητα καταρρέει και το κυβερνητικό παραμύθι για τα «1.018 εμβολιαστικά κέντρα», που θα διενεργούσαν πάνω από 2 εκατομμύρια εμβολιασμούς το μήνα. Πηγές του υπουργείου Υγείας έκαναν λόγο για μόλις 144 εμβολιαστικά κέντρα σε Κέντρα Υγείας, που θα τεθούν σε λειτουργία από 20 Γενάρη και θα προστεθούν στα εμβολιαστικά κέντρα των νοσοκομείων. Αντί η κυβέρνηση να φροντίσει άμεσα για την ανάπτυξη και πραγματική στελέχωση όλων των εμβολιαστικών κέντρων, για να διευκολυνθεί ο εμβολιασμός και να αντιμετωπιστούν σε ένα βαθμό προβλήματα όπως αυτά που επισημαίνονται παραπάνω, από την ηγεσία του υπουργείου Υγείας αναφέρεται προκλητικά ότι «ο αριθμός αυτός θα αυξάνεται σταδιακά, σύμφωνα με το σχεδιασμό μας, με βάση τον διαθέσιμο αριθμό εμβολίων».

Ακόμα και στην κρίσιμη διαδικασία του εμβολιασμού η κυβέρνηση κινείται με τη λογική «κόστους – οφέλους», με τα ελάχιστα δυνατά για την κάλυψη των λαϊκών αναγκών, με την ίδια «πυξίδα» με την οποία εν μέσω πανδημίας και ενόψει μαζικού εμβολιασμού του πληθυσμού μείωσαν την κρατική χρηματοδότηση στη ρημαγμένη ΠΦΥ κατά 96 εκατ. ευρώ στον προϋπολογισμό του 2021!

Με το ίδιο κριτήριο, δεν γίνονται οι αναγκαίες προσλήψεις, οι δε υγειονομικοί, που εξακολουθούν να μετακινούνται από δομή σε δομή, αποδυναμώνοντας κι άλλο τα ήδη υποστελεχωμένα τμήματα προέλευσής τους, θα κληθούν και πάλι να γίνουν «λάστιχο» και να βγάλουν το φίδι από την τρύπα, χωρίς τις απαιτούμενες προϋποθέσεις, διαμορφώνοντας και πάλι συνθήκες συγχρωτισμού των ευπαθών ομάδων.

Η μετατροπή των νοσοκομείων σε εμβολιαστικά κέντρα είναι αποτέλεσμα της πολιτικής υποβάθμισης των δημόσιων μονάδων Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας ενώ οι ελλείψεις θα χειροτερέψουν από τη νέα μείωση -εν μέσω επιδημίας- της κρατικής χρηματοδότησης για τα Κέντρα Υγείας κατά 92 εκατ. ευρώ για το 2021».

Διεκδικούμε:

 Ενιαίο, καθολικό, αποκλειστικά Δημόσιο και Δωρεάν σύγχρονο σύστημα Υγείας – Πρόνοιας

και Επείγουσας Ιατρικής, πανελλαδικά ανεπτυγμένο, σύγχρονα εξοπλισμένο, δημόσιο – δωρεάν ΕΚΑΒ.

 Το πρωτοβάθμιο επίπεδο Υγείας , να λειτουργεί με πυρήνα το δημόσιο Κέντρο Υγείας με τα παραρτήματά του και τις κινητές μονάδες του, στο οποίο θα έχουν ενταχθεί όλες οι

εξωνοσοκομειακές υπηρεσίες Υγείας .

 Να αναπτύσσεται σε κάθε χωριό, πόλη και δήμο, με κριτήρια πληθυσμιακά, γεωγραφικά,

επιδημιολογικά κ.ά., σύμφωνα με τις λαϊκές ανάγκες.

 Η χρηματοδότηση να γίνεται αποκλειστικά από το κράτος με κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δράσης στην Υγεία – Πρόνοια.

 Να προσληφθεί στο δημόσιο – κρατικό σύστημα όλο το απαραίτητο προσωπικό με σχέση

εργασίας μόνιμη, πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης.

zarpanews.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook