Χανιά | «Να στελεχωθούν επιτέλους οι πολεοδομίες» – Απίστευτοι αριθμοί προκαλούν την αποχή των μηχανικών

χανιά-να-στελεχωθούν-επιτέλους-οι-πο-1561661

Μέχρι τις 13 Φεβρουαρίου δεν θα εκτελούν καμία πράξη οι μηχανικοί που υπηρετούν σε υπηρεσίες δόμησης ανά τη χώρα, διαμαρτυρόμενοι για τη μόνιμη υποστελέχωση των υπηρεσιών τους, ενώ σε αρκετούς δήμους της χώρας δεν έχουν καν δημιουργηθεί πολεοδομίες, αν και αυτό προβλέπεται ρητά βάσει νόμου, ξεκαθάρισε τη Δευτέρα στο Zarpa Radio 89.6 και τον Λεωνίδα Φιλικόζη ο πρόεδρος του παραρτήματος Δυτικής Κρήτης στην ομοσπονδία των μηχανικών του δημοσίου, Μάνος Νικολουδάκης:

«Οι μηχανικοί, οι υπομηχανικοί και οι διοικητικοί υπάλληλοι των δήμων στις πολεοδομίες και αφορά μόνο αυτές. Θα απέχουν από το πληροφοριακό σύστημα e-adeies και έτσι δεν θα εκδίδονται όροι δόμησης, δεν θα ελέγχονται μελέτες, δεν θα γίνονται αυτοψίες, προεγκρίσεις, θεωρήσεις αδειών, έκδοση δομικών, στατικών, ΠΕΚ, παρεκκλίσεων, αμοιβώμ μηχανικών και άλλα. Ούτε και πράξεις αρτιότητας, οικοδομησιμότητας, τακτοποιήσεις, εισφοράς σε χρήμα και όλα τα συναφή, ενώ θα απέχουν και από τα συμβούλια Αρχιτεκτονικής«.

«Πρακτικά καμία πράξη δεν θα εκτελείται από τις πολεοδομίες για το κοινό. Οι υπηρεσίες δεν θα είναι τελείως κλειστές, οι πολίτες θα μπορούν να έρχονται να αφήνουν έγγραφα και να παίρνουν αριθμό πρωτοκόλλου, αλλά μέχρι εκεί. Ζητάμε την κατανόηση όλων, αλλά σκοπός είναι να πιέσουμε την κεντρική κυβέρνηση να στελεχώσει επιτέλους τις υπηρεσίες».

Η κατάσταση είναι δραματική σε όλη τη χώρα και αυτό φαίνεται από τα στοιχεία που παρέθεσε ο Ρεθυμνιώτης μηχανικός:

«Με τον Καλλικράτη οι 332 δήμοι της χώρας υποχρεώνονταν να συστήσουν πολεοδομίες. Σήμερα, 13 χρόνια μετά, μόλις το 51%, οι 168, διαθέτουν υπηρεσία δόμησης, ενώ οι 164 δεν διαθέτουν. Από τις 168 πολεοδομίες, οι τέσσερις δεν διαθέτουν καθόλου προσωπικό, οι 22 δεν έχουν καθόλου μηχανικό πανεπιστημιακής εκπαίδευσης, οι 28 απασχολούν μόνο έναν μηχανικό, άλλες 28 μόνο δύο μηχανικούς και 16 έχουν τρεις μηχανικούς. Είναι πιο κάτω και από τα ελάχιστα κριτήρια του νόμου.

Ανεξαρτήτως μεγέθους του δήμου, όλες οι υπηρεσίες δόμησης πρέπει να έχουν έναν πολιτικό μηχανικό, έναν αρχιτέκτονα, έναν τοπογράφο και έναν ηλεκτρολόγο ή μηχανολόγο. Και σήμερα οι 20 δεν διαθέτουν πολιτικό μηχανικό, οι 76 δεν έχουν αρχιτέκτονα, οι 74 είναι χωρίς τοπογράφο και οι 94 δεν έχουν ηλεκτρολόγο ή μηχανολόγο μηχανικό. 

Εμείς ζητάμε να στελεχωθούν οι θέσεις για να μπορέσουμε να εξυπηρετήσουμε τον πολίτη, γιατί σήμερα αυτό ουσιαστικά δεν γίνεται. Eπίσης ζητάμε να αυξηθούν οι αποδοχές, γιατί ο εισαγωγικός μισθός είναι 751 ευρώ και νομίζω ότι μόλις τοποθετηθούν μηχανικοί σε θέσεις και δουν τη μισθοδοσία αυτή, απλά θα φύγουν, όπως είπε και ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ. Είναι πολύ πιο προσοδοφόρο να ασκείς το επάγγελμα ως ιδιώτης», τόνισε ο πρόεδρος των μηχανικών.

Νωρίτερα, ο αρμόδιος αντιδήμαρχος του δήμου Χανίων, Νίκος Χαζηράκης, είχε μιλήσει στο Zarpa Radio 89.6 και την Άννα Παπακωνσταντίνου για την υποστελέχωση:

«Μετά την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη τρίτη πόλη σε αριθμό πράξεων είναι τα Χανιά. Όμως, μπορεί ακόμα και εντός της εβδομάδας να έχουμε εξελίξεις στη στελέχωση. Μέχρι τις 15 Φεβρουαρίου θα προσληφθούν δύο μόνιμοι υπάλληλοι μέσω ΑΣΕΠ, ένας τοπογράφος και μια πολιτικός μηχανικός. Και προσπαθούμε να προσλάβουμε με τη ΔΕΠΑΝ εννέα μηχανικούς με δυνατότητα ανανέωσης κάθε δύο χρόνια και με δυνατότητα υπογραφής. Περιμένουμε να εγκριθεί η σύμβαση από το Ελεγκτικό Συνέδριο. Βέβαια, αυτό είναι μια προσωρινή λύση και οι μηχανικοί είναι κατά της λύσης αυτής, αλλά εμείς αναγκαστικά την προκρίνουμε. Σήμερα για να πάρει άδεια κανείς να χτίσει ένα καινούριο σπίτι χρειάζεται από 6 ως 10 μήνες στα Χανιά». 

Για τη δυνατότητα υπογραφής διαφώνησε ο κ Νικολουδάκης, λέγοντας ότι οι συμβασιούχοι δεν θα έχουν τέτοιο δικαίωμα. Σε κάθε περίπτωση, ο αντιδήμαρχος Δόμησης χαρακτήρισε υπερβολική τη διάρκεια των τριών εβδομάδων αποχής των υπαλλήλων. Ο πρόεδρος των μηχανικών όμως προϊδέασε ότι η αποχή μπορεί και να επιμηκυνθεί, με τη σχετική απόφαση των ομοσπονδιών να αναμένεται γύρω στις 10 Φεβρουαρίου.

zarpanews.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook