Κρήτη | «Κάνει πάρτι» ο κορονοϊός μετά από σχολική εκδρομή – Ένα ολόκληρο τμήμα σε καραντίνα

κρήτη-κάνει-πάρτι-ο-κορονοϊός-μετά-α-869103

Ένα ολόκληρο τμήμα τελειοφοίτων μαθητών λυκείου στην ενδοχώρα του Ηρακλείου μπήκε σε καραντίνα, μετά από την εμφάνιση κρουσμάτων του κορωνοϊού στο σχολείο. Είχε προηγηθεί πολυήμερη σχολική εκδρομή στην Πράγα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, την προηγούμενη Δευτέρα (6/12) οι μαθητές ταξίδεψαν στον Πράγα, στο πλαίσιο πολυήμερης σχολικής εκδρομής που μετείχαν και την Δευτέρα (13/12), ημέρα επιστροφής στην Ελλάδα, σε σύνολο 37 παιδιών, αρχικά λίγοι μαθητές εμφάνισαν συμπτώματα και υποβλήθηκαν στα απαραίτητα τεστ για την νόσο Covid-19, με αποτέλεσμα να διαγνωστούν θετικοί.

Τα τεστ συνεχίστηκαν με τον αριθμό των θετικών να ξεπερνά τα 11, ενώ δεν είναι γνωστό εάν θετικοί διαγνώστηκαν και οι καθηγητές που συνόδευαν τα παιδιά στην εκδρομή.

Το σχολείο επέστρεψε από την εκδρομή με τουλάχιστον 12 καταγεγραμμένα κρούσματα, με αποτέλεσμα να τεθεί σε καραντίνα μέχρι την ερχόμενη Δευτέρα (20/12) όλη η τάξη.

Σημειώνεται πως όλα τα παιδιά που μολύνθηκαν από τον νέο κορωνοϊό, αναρρώνουν στις οικίες τους με ήπια συμπτώματα.

ΟΛΜΕ. «Οι σχολικές εκδρομές την περίοδο αυτή έφεραν νέα έκρηξη των κρουσμάτων

Υπενθυμίζεται η πρόσφατη ανακοίνωση της ΟΛΜΕ, με αφορμή δύο σχολεία στην Αττική. Όπως αναφέρει η Ομοσπονδία Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης, σχολείο της Γλυφάδας επέστρεψε με 40 καταγεγραμμένα κρούσματα, ενώ σχολείο του Βύρωνα αναγκάστηκε να επιστρέψει εκτάκτως τη δεύτερη μόλις ημέρα της εκδρομής, αφού νόσησαν οι 30 από τους 75 συμμετέχοντες μαθητές.

Επί της ουσίας η Ομοσπονδία επικρίνει την την ηγεσία του υπ. Παιδείας για «την αδιάφορη στάση της για την προστασία της υγείας των μαθητών και των εκπαιδευτικών, καθώς δεν πήρε κανένα μέτρο για να προφυλάξει την εκπαιδευτική κοινότητα από την πανδημία κατά τη διάρκεια των σχολικών εκδρομών».

Ακολουθεί η ανακοίνωση της ΟΛΜΕ:

«Το ΥΠΑΙΘ συνεχίζοντας την αδιάφορη στάση του για την προστασία της υγείας των μαθητών/τριών και των εκπαιδευτικών, δεν πήρε κανένα μέτρο για να προφυλάξει την εκπαιδευτική κοινότητα από την πανδημία κατά τη διάρκεια των σχολικών εκδρομών.

Οι σχολικές εκδρομές που πραγματοποιήθηκαν, όπως προβλέπεται, την περίοδο αυτή, έφεραν νέα έκρηξη των κρουσμάτων στη σχολική κοινότητα. Ενδεικτικά, σχολείο της Γλυφάδας επέστρεψε με 40 καταγεγραμμένα κρούσματα, ενώ σχολείο του Βύρωνα αναγκάστηκε να επιστρέψει εκτάκτως την δεύτερη μόλις ημέρα της εκδρομής, αφού νόσησαν 30 από τους/τις 75 συμμετέχοντες/ουσες μαθητές/τριες.

Οι ευθύνες του ΥΠΑΙΘ είναι για μία ακόμα φορά τεράστιες. Καμία οδηγία δεν εξέδωσε για την ασφαλή πραγματοποίηση των σχολικών εκδρομών, κανένα μέτρο δεν έλαβε για την προστασία της υγείας των μαθητών/τριών και των εκπαιδευτικών κατά τη διάρκειά τους.

Καλούμε το ΥΠΑΙΘ να αναλάβει επιτέλους τις ευθύνες του και να πάρει τα απαραίτητα μέτρα κατά της διασποράς του ιού σε όλες τις εκπαιδευτικές διαδικασίες.

Εκπαιδευτικοί και μαθητές/τριες δεν είμαστε αναλώσιμοι/ες!»

Τι ισχύει για τις εκδρομές και τις μετακινήσεις μαθητών

Η δυνατότητα υλοποίησης εκπαιδευτικών εκδρομών και επισκέψεων έχει, δοθεί, με την ΚΥΑ Αριθμ. Δ1α/Γ.Π.οικ. 55254/ΦΕΚ 4187 Β΄/10-9-2021, και ειδικότερα το άρθρο 4, με θέμα: «Εκπαιδευτικές εκδρομές, μετακινήσεις μαθητών, σχολικές βιβλιοθήκες, μαθητικοί διαγωνισμοί, σχολικές εκδηλώσεις και τελετές»:

«Πραγματοποιούνται, λαμβανομένων υπόψη πάντοτε και των επιδημιολογικών δεδομένων που επικρατούν κάθε φορά, εκπαιδευτικές εκδρομές, διδακτικές επισκέψεις, σχολικοί περίπατοι, εκπαιδευτικές επισκέψεις με τήρηση όλων των μέτρων απόστασης και ατομικής υγιεινής, καθώς και τη διασφάλιση τη μη ανάμειξης διαφορετικών ομάδων», όπως και ότι: «Επιτρέπεται η υλοποίηση ευρωπαϊκών προγραμμάτων ανταλλαγής/μετακίνησης/υποδοχής μαθητών και εκπαιδευτικών».

Σύμφωνα με την απόφαση του υπουργείου Παιδείας, η οποία δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης στις αρχές Σεπτεμβρίου, για τις εκδρομές, μετακινήσεις μαθητών, σχολικές βιβλιοθήκες, μαθητικοί διαγωνισμοί, σχολικές εκδηλώσεις και τελετές, θα ισχύσουν τα εξής για το νέο σχολικό έτος:

Πραγματοποιούνται, λαμβανομένων υπόψη πάντοτε και των επιδημιολογικών δεδομένων που επικρατούν κάθε φορά, εκπαιδευτικές εκδρομές, διδακτικές επισκέψεις, σχολικοί περίπατοι, εκπαιδευτικές επισκέψεις με τήρηση όλων των μέτρων απόστασης και ατομικής υγιεινής, καθώς και τη διασφάλιση τη μη ανάμειξης διαφορετικών ομάδων.

Ομοίως, επιτρέπονται μαθητικά συνέδρια, μαθητικοί διαγωνισμοί. Η συμμετοχή σε αυτά λαμβάνει χώρα με επίδειξη πιστοποιητικού εμβολιασμού ή βεβαίωσης νόσησης εντός του τελευταίου εξαμήνου ή έγχαρτης βεβαίωσης/δήλωσης αρνητικού αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (self test) έως και είκοσι τέσσερις (24) ώρες ή άλλου τύπου διαγνωστικού ελέγχου(rapid test ή PCR test) έως και σαράντα οκτώ (48) ώρες, πριν η οποία υπογράφεται από τον/την συμμετέχοντα/συμμετέχουσα, αν είναι ενήλικος/η, ή τον γονέα/κηδεμόνα του/της, αν πρόκειται για ανήλικο/η, τηρουμένων όλων των μέτρων προστασίας (υποχρεωτική χρήση προστατευτικής μάσκας, μέγιστη δυνατή απόσταση, τήρηση κανόνων υγιεινής).

Επιτρέπεται η διεξαγωγή το μάθημα της κολύμβησης, που διεξάγεται σε κολυμβητικές δεξαμενές καθώς και οι σχολικοί αγώνες, στους οποίους περιλαμβάνονται και οι πανελλήνιοι αγώνες λυκείων μέσω των οποίων μοριοδοτούνται οι μαθητές/τριες για την εισαγωγή τους στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα (Α.Ε.Ι.), σύμφωνα με τις οδηγίες της αρμόδιας υγειονομικής επιστημονικής επι- τροπής της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού, όπως εκάστοτε ισχύουν. Ομοίως, με βάση τις οδηγίες της ως άνω επιτροπής διενεργούνται και τα σχολικά πρωταθλήματα.

Επιτρέπεται η υλοποίηση ευρωπαϊκών προγραμμάτων ανταλλαγής/μετακίνησης/υποδοχής μαθητών και εκπαιδευτικών. Για τις χερσαίες και θαλάσσιες μεταφορές καθώς και για τις αεροπορικές μετακινήσεις, εσωτερικού και εξωτερικού, των ημεδαπών/αλλοδαπών μαθητών/τριών τηρούνται οι ισχύουσες διατάξεις, οι οποίες αφορούν στους όρους και τις προϋποθέσεις επιβίβασης του συνόλου των επιβατών ημεδαπών και αλλοδαπών καθώς και το θεσμικό πλαίσιο για τις προϋποθέσεις εισόδου στην Χώρα, προς περιορισμό της διασποράς του κορωνοϊού COVID-19, όπως εκάστοτε ισχύουν.

Σε κάθε περίπτωση, υπόχρεοι προσκόμισης των απαραίτητων δικαιολογητικών για την μετακίνηση είναι όλοι/ες ημεδαποί/ές και αλλοδαποί/ές μαθητές/τριες, οι οποίοι/ες συμμορφώνονται κατά την υποδοχή τους και προς τα λοιπά μέτρα πρόληψης και αντιμετώπισης κρουσμάτων κορωνοϊού COVID-19, που ισχύουν στην Χώρα υποδοχής.

Οι σχολικές βιβλιοθήκες λειτουργούν με υποχρεωτική χρήση μάσκας από όλους τους εισερχόμενους σε αυτές (μαθητές, καθηγητές, λοιπό προσωπικό) και τήρηση απόστασης ενάμισι (1,5) μέτρου μεταξύ αυτών, λόγω της ανάμειξης διαφορετικών πληθυσμιακών ομάδων.

Επιτρέπεται η διοργάνωση ενδοσχολικών εκδηλώσεων ή συναθροίσεων που συνδέονται με ευρεία προσέλευση γονεών/κηδεμόνων (π.χ. εορταστικές εκδηλώσεις, εορτές αποφοίτησης), εντός του πλαισίου που θα καθορίζεται από τις ισχύουσες κάθε φορά νομοθετικές διατάξεις και λαμβανομένου υπόψη τον διαθέσιμο χώρο, που λαμβάνουν χώρα.

Πηγή: neakriti.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook