Kρήτη | «Γεγονός 100ετίας οι πλημμύρες στην Αγία Πελαγία – Τριπλάσια η ποσότητα νερού στη Σητεία»

kρήτη-γεγονός-100ετίας-οι-πλημμύρες-στη-1546427

Για τα φονικά καιρικά φαινόμενα που συγκλόνισαν την Κρήτη, μίλησε ο Καθηγητής του ΕΜΠ, Γιώργος Τσακίρης

Tην πεποίθηση ότι για τα φονικά καιρικά φαινόμενα που σημειώθηκαν πρόσφατα στην Αγία Πελαγία και τη Σητεία δεν θα μπορούσε να υπάρξει πρόβλεψη, έκανε λόγο ο ομότιμος καθηγητής του ΕΜΠ, Γιώργος Τσακίρης, μιλώντας στην ΕΡΑ Ηρακλείου.

Ο ίδιος επισήμανε ότι δεν εξεπλάγη με τις εικόνες καταστροφής στην Αγ. Πελαγία.

Έκανε λόγο για ακραίο γεγονός, ωστόσο, είπε ότι πρόγνωση και η πρόβλεψη ήταν πολύ δύσκολες, τουλάχιστον για την περιοχή της Αγ. Πελαγίας, όπου έπεσε πολλή βροχή σε μικρό χρονικό διάστημα.

Ο καθηγητής μίλησε για «γεγονός 100ετίας»… Εξήγησε ότι για κάθε διάρκεια βροχής, ο επιστημονικός κόσμος βγάζει την περίοδο επαναφοράς.

«Αυτό που συνέβη στην Αγία Πελαγία ήταν πολύ πάνω από τα 50 χρόνια. Και μιλάμε για δίκτυο μετεωρολογικών στοιχείων από το Ηράκλειο», τόνισε μεταξύ άλλων και συμπλήρωσε ότι τα αντιπλημμυρικά έργα σχεδιάζονται για 50ετία και τα όμβρια, με ορίζοντα 10ετίας, επομένως, καμία πρόβλεψη δεν θα ήταν αρκετή.

Ο κ. Τσακίρης είπε ότι μέσα σε ένα 24ωρο στην Αγία Πελαγία είχαμε 100 χιλιοστά βρόχινου νερού ενώ στη Σητεία, το αντίστοιχο ποσοστό ήταν πολλαπλάσιο, πάνω από τα 250χιλιοστά!

«Ήταν πολύ πάνω από τα 50 χρόνια αυτό το γεγονός. Δεν ήταν βέβαια όπως των Χανίων, το 2019, εκεί μίλησα για γεγονός 500 ετών», υποστήριξε ο καθηγητής.

Τέλος σημείωσε ότι χρειάζεται αλλαγή στη νοοτροπία και τον τρόπο με τον οποίο σχεδιάζουμε τα έργα, να σκεφτόμαστε όταν έχουμε παράκτιο οικισμό, πώς θα τον προστατέψουμε, για να ομαλοποιείται η ροή του νερού έξω από τον οικισμό με παρεμβάσεις εκτός αστικού ιστού

Προειδοποίησε παράλληλα για παρόμοια γεγονότα στο μέλλον, τονίζοντας ότι για το λόγο αυτό απαιτούνται συστάδες μικρών έργων που θα λειτουργήσουν ως «φρένο».. Για το Ηράκλειο, πρέπει να πάμε στη λογική των έργων εντός πόλης.

cretalive.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook