Κρήτη | Προσωρινή λύση για τους αποσταγματοποιούς – Όλα έτοιμα για να στηθούν τα ρακοκάζανα

κρήτη-προσωρινή-λύση-για-τους-αποσταγ-614611

Χαρμόσυνα νέα φέτος για τους αμπελουργούς και τους διήμερους αποσταγματοποιούς λίγες ημέρες πριν τα καζανέματα -που ζωντανεύουν τα παραδοσιακά μικρά αποσταγματοποιεία της κρητικής υπαίθρου και γίνονται εστίες συνάθροισης και γλεντιού για πολλές παρέες.

Και αυτό διότι ξεπεράστηκε το αδιέξοδο που είχε προκύψει από την ασυμφωνία ανάμεσα στους κοινοτικούς κανονισμούς και την εγχώρια νομοθεσία. Έτσι, οι παραδοσιακοί αποσταγματοποιοί θα μπορούν κανονικά να αποστάξουν όλην την ποσότητα που δικαιούνται.

Η υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Φωτεινή Αραμπατζή, ανέφερε σχετικά σε δήλωσή της: «Με γνώμονα την τήρηση της νομιμότητας και την αναγκαία ενσωμάτωση των Κανονισμών για την αποφυγή καταδίκης της χώρας μας, αλλά και τη στήριξη της αμπελοκαλλιέργειας, των αμπελοκαλλιεργητών και των παραδοσιακών αποσταγμάτων, διευθετήθηκε για τη φετινή χρονιά το ζήτημα της δήλωσης συγκομιδής των αμπελοκαλλιεργητών της τρέχουσας περιόδου».

Σημειώνεται ότι αυτή η ρύθμιση είναι κατ’ εξαίρεση απόφαση και θα ισχύει μονάχα για φέτος εναρμονίζοντας την κοινοτική νομοθεσία με τα όσα ισχύουν στη χώρα μας. Γι αυτό και οι διήμεροι αποσταγματοποιοί, οι οποίοι έχουν δικαίωμα απόσταξης μόνο το δίμηνο Οκτώβρη-Νοέμβρη κάθε χρονιάς, οργανώνουν ήδη τις επόμενες κινήσεις. Με το τέλος της περιόδου απόσταξης θα έχουν επαφές με τα αρμόδια υπουργεία στην Αθήνα καταθέτοντας ολοκληρωμένες προτάσεις για την οριστική επίλυση του ζητήματος και τη διαμόρφωση ενός σταθερού πλαισίου για τη δραστηριοποίησή τους.

Έτσι, όλα είναι δρομολογημένα πλέον για τη τελετουργία του ρακοκάζανου με τα στράφυλλα, για την παραγωγή της ρακής, του ποτού που συνοδεύει όλες τις κοινωνικές εκδηλώσεις των Κρητικών. Μια αφορμή γιορτής και ξεφαντώματος για τη φθινοπωρινή περίοδο!

Πηγή: ekriti.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook