Kρήτη | Προσεχώς ‘’βαφτίσια” δρόμων στο Ηράκλειο – «Θεοδωράκης», «Μικρούτσικος», «Χατζιδάκις» χαρίζουν τα ονόματά τους σε οδούς

kρήτη-προσεχώς-βαφτίσια-δρόμων-σ-1242849

Τα ονόματα σπουδαίων εκπροσώπων των τεχνών, των γραμμάτων αλλά και ιστορικών προσωπικοτήτων θα πάρουν ανώνυμες οδοί σε διάφορα σημεία του Δήμου

“Θάνου Μικρούτσικου”, “Μάνου Χατζιδάκη”, “Μίκη Θεοδωράκη”, “Οδυσσέα Ελύτη”, “Γιάννη Ρίτσου”, “Μάνου Κατράκη”…

Τα παραπάνω ονόματα, προς τιμήν σπουδαίων προσωπικοτήτων των τεχνών και των γραμμάτων της χώρας μας, θα πάρουν προσεχώς ανώνυμες οδοί σε διάφορες περιοχές του Ηρακλείου, από τη Φοινικιά και τις Μεσαμπελιές μέχρι τα Σταυράκια, την Καλλιθέα και το Σκαλάνι, ενώ σε άλλους ανώνυμους δρόμους θα δοθούν ονόματα σπουδαίων προσώπων που έχουν σφραγίσει όχι μόνο το κρητικό αλλά και το παγκόσμιο καλλιτεχνικό “γίγνεσθαι”, όπως αυτά του σπουδαίου ζωγράφου Δομήνικου Θεοτοκόπουλου και του σπουδαίου ποιητή Βιτσέντζου Κορνάρου, αλλά επίσης και τα ονόματα σπουδαίων ιστορικών προσωπικοτήτων της Ελληνικής Επανάστασης του 1821, όπως είναι η Μαντώ Μαυρογένους.

Πρόκειται για την τελευταία “φουρνιά” ονοματοδοσίας που ενέκρινε ομόφωνα το Δημοτικό Συμβούλιο Ηρακλείου, με βάση τη σχετική εισήγηση-πρόταση της αρμόδιας επιτροπής και την εισήγηση της Διεύθυνσης Τεχνικών Έργων και Μελετών (Τμήμα Κυκλοφορίας και Συγκοινωνιών) του Δήμου, και πλέον επίκειται η τοποθέτηση των σχετικών πινακίδων με τα ονόματα των δρόμων.

Η απόφαση ονοματοθεσίας

Το Δημοτικό Συμβούλιο Ηρακλείου ενέκρινε ομόφωνα την εξής ονοματοθεσία οδών του Δήμου:

α. Οδοί 3ης Δημοτικής Κοινότητας:

Σε οδό στην περιοχή Φοινικιάς, πάροδο επί του κεντρικού δρόμου Μάνου Κατράκη και απέναντι από την οδό Κοσμά Πολίτη και παράλληλη της οδού Ανδρομάχου, να δοθεί το όνομα “Μαντώς Μαυρογένους”.

β. Οδοί 4ης Δημοτικής Κοινότητας:

Σε οδό στην περιοχή Μεσαμπελιών, κάθετα στην οδό Γιαννούλη Χαλεπά και Παρθενίου Περίδου, να δοθεί το όνομα “Καρδίας” (αρχαία θρακική πόλη).

Στην αδιέξοδη οδό που είναι κάθετη στην οδό Καρδίας, να δοθεί το όνομα “Λαμψάκου” (αρχαία πόλη της Μικράς Ασίας).

Στην περιοχή Κάτω Φορτέτσας η οδός που είναι κάθετη στην οδό Ετεοκλέους και Πολυνείκους να ονομαστεί σε οδό “Μικρασιατών”.

Η κάθετη στην οδό “Μικρασιατών” να ονομαστεί με το όνομα “Αττάλειας”.

Η οδός στην περιοχή Σούνια Κορακοβουνίου, που είναι παράλληλη στην οδό Ούλοφ Πάλμε, να πάρει το όνομα “Στυλιανού Κυριακίδη” (μαραθονοδρόμος).

Η πάροδος επί του κεντρικού δρόμου Ούλοφ Πάλμε, κάθετος επί της οδού Ακροπόλεως, να πάρει το όνομα “Έλλης”.

Η οδός που είναι παράλληλη της λεωφόρου Κνωσού 134, στο ύψος του σταθμού ΕΚΑΒ, να πάρει το όνομα “Θάνου Μικρούτσικου”.

γ. Οδός Κοινότητας Σταυρακίων:

Η οδός που βρίσκεται στην κεντρική πλατεία του χωριού, κάθετος στην οδό Ελευθερίου Βενιζέλου και στην οδό Ανδρέα Παπανδρέου, να λάβει το όνομα “Ιωάννη Κουβιδάκη” (οπλαρχηγός της Επανάστασης 1866-1869).

δ. Οδός Κοινότητας Καλλιθέας:

Να δοθεί σε ανώνυμο οδό της Κοινότητας Καλλιθέας, που βρίσκεται στη θέση Κορακιές, το όνομα “25ης Μαρτίου”.

ε. Οδοί Κοινότητας Σκαλανίου:

Στους δρόμους της Κοινότητας Σκαλανίου, να δοθούν τα παρακάτω ονόματα:

Στην οδό που ξεκινάει από ακίνητο ιδιοκτησίας Βαρoντζάκη Αρτέμη έως οικία Σχοιναράκη Αντώνη, στη θέση Ραζουλιά, να δοθεί το όνομα “Γιάννη Ρίτσου”.

Ο δρόμος που ξεκινάει από οικία Γκέτση Ευάγγελου έως οικία Λυραράκη Ματθαίου, στη θέση Ραζουλιά, να πάρει το όνομα “Οδυσσέα Ελύτη”.

Ο δρόμος που ξεκινάει από το Δημοτικό Σχολείο με βόρεια κατεύθυνση, συνεχίζει προς συνεργείο Κόκκινου, μετά προς οικία Σταυρακάκη Ιωάννη και καταλήγει στη θέση “Κάμινος” να πάρει το όνομα “Δομήνικου Θεοτοκόπουλου”.

Ο δρόμος κοντά στο κοιμητήριο, που ξεκινάει από οικία Συμιανάκη Κων/νου με βόρεια κατεύθυνση και καταλήγει στο μετόχι Αντωνακάκη Γεώργιου, να λάβει το όνομα “Μάνου Χατζιδάκη”.

Ο δρόμος στην ανατολική έξοδο του χωριού προς Καρτερό, που ξεκινάει από οικία Ζαχαριάδη Χρυσούλας με βόρεια κατεύθυνση και καταλήγει στον κόμβο Πρασά Καρτερού, 100 μέτρα μετά την οικία Κοκκινέλη Γεώργιου, να λάβει το όνομα “Βιτσέντζου Κορνάρου”.

Ο δρόμος που ξεκινάει από οικία Λουλακάκη Μαρίνας έως αποθήκες Αγροτικού Συνεταιρισμού (κοντά στα γραφεία του Πολιτιστικού Συλλόγου) να ονομαστεί “Μάνου Κατράκη”.

Ο δρόμος που ξεκινάει από οικία Βασιλάκη Ελεονώρας έως οικία Παναγιωτάκη Νικόλαου να ονομάζεται εφεξής “Μίκη Θεοδωράκη”.

Ο πλακόστρωτος μικρός δρόμος που ξεκινάει από οικία Μιχαήλ Μαραζάκη, στη θέση “πλατεία” και καταλήγει μερικά μέτρα μετά από οικία Καρατζή Νικόλαου, να ονομάζεται με το όνομα “Παλμετάκη Γεωργίου”.

neakriti.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook