Κρήτη | Προς ολοκλήρωση ο βιολογικός καθαρισμός στον Πλακιά – Βγήκε ανάδοχος για το τελευταίο στάδιο

κρήτη-προς-ολοκλήρωση-ο-βιολογικός-κα-1095428
Η παραλία Πλακιάς

Δρομολογείται το τελικό στάδιο του μεγάλου έργου κατασκευής του βιολογικού καθαρισμού του Πλακιά, καθώς αναδείχτηκε ανάδοχος στο τελευταίο υποέργο που αφορά στο κεντρικό σύστημά του. Μετά το διαγωνισμό που έγινε αναδείχτηκε ως εργολήπτρια η εταιρεία «Θαλής», που προσέφερε ποσοστό έκπτωσης 3%. Στο διαγωνισμό συμμετείχαν ακόμα δυο εργολάβοι. Ακολουθεί η περίοδος ενστάσεων, ενώ σύμφωνα με την προϊσταμένη της Διεύθυνσης Τεχνικών Έργων της Π.Ε.Ρ., Ελένη Ρανουτσάκη εκτιμάται ότι η σύμβαση θα υπογραφεί το αργότερο το επόμενο τρίμηνο και καλώς εχόντων των πραγμάτων θα ολοκληρωθεί σε ενάμιση χρόνο από τη μέρα που θα υπογραφεί η σύμβαση με τον ανάδοχο εργολάβο.

Σημειώνεται ότι πρόκειται για το τελευταίο και σημαντικότερο υποέργο του μεγάλου έργου του βιολογικού καθαρισμού του Πλακιά, το οποίο ξεκίνησε το 2014 με ευρωπαϊκά κονδύλια του ΕΣΠΑ και στην συνέχεια πέρασε ως έργο γέφυρα στο ΣΕΣ (Σύμφωνο Εταιρικής Σχέσης, νέο ΕΣΠΑ).

Σε σχετικές δηλώσεις της στα «Ρ.Ν.» η κα Ελένη Ρανουτσάκη, προϊσταμένη της Διεύθυνσης Τεχνικών Έργων της Π.Ε.Ρ., ανέφερε: «Το κεντρικό σύστημα είναι το τελευταίο υποέργο του μεγάλου έργου, το οποίο θέλουμε να πιστεύουμε ότι σε μια διετία θα τεθεί σε πλήρη λειτουργία. Ο πρώτος ενάμισης χρόνος θα είναι στο πλαίσιο της δοκιμαστικής λειτουργίας υπό την επίβλεψη του εργολάβου, προκειμένου να γίνουν βελτιώσεις ή τροποποιήσεις σε περίπτωση που παρατηρηθούν αστοχίες» .

Σημειώνεται ότι η κατασκευή της σύγχρονης μονάδας του βιολογικού καθαρισμού του Πλακιά θα εξυπηρετήσει την ευρύτερη περιοχής της Γυαλιάς, δεδομένου ότι μέχρι σήμερα «καλύπτεται» από τον βιολογικό που διαθέτει η Αγία Γαλήνη, καθώς και από τον «μικρό» βιολογικό του Πλακιά, ο οποίος όμως εξυπηρετεί τις ανάγκες μόλις λίγων χιλιάδων κατοίκων, τη στιγμή που ο νέος θα εξυπηρετεί τις ανάγκες πάνω από δώδεκα χιλιάδων ατόμων.

Το νέο σύγχρονο έργο θα εξυπηρετήσει ένα μεγάλο μέρος των νότιων περιοχών του Ρεθύμνου, καθώς θα δώσει οριστική λύση στο πρόβλημα που ταλανίζει την ευρύτερη περιοχή. Άλλωστε, στόχος του έργου ήταν από την πρώτη στιγμή η προστασία του περιβάλλοντος, αλλά και η βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων.

Ειδικότερα, τα χωριά που θα εξυπηρετήσει ο νέος βιολογικός του Πλακιά είναι οι κατ’ εξοχήν τουριστικές περιοχές της ενδοχώρας του Ρεθύμνου και μάλιστα πρόκειται για τους οικισμούς, Ασώματος, Λευκόγεια, Μαριού, Μύρθιος και Δαμνόνι στα ανατολικά, η περιοχή της Σούδας και ο οικισμός των Σελλίων στα δυτικά, καθώς και η παραθαλάσσια οικοδομική ενότητα του Πλακιά.

Πηγή: rethnea.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook