Κρήτη | «Προφανώς και φοβάμαι πολύ! Η οικογένεια μου πούλησε τα πάντα» – Όλα όσα κατέθεσαν μάρτυρες στη δίκη με τις εκβιάσεις και τις τοκογλυφίες

κρήτη-προφανώς-και-φοβάμαι-πολύ-η-οι-1801264

Η πρόεδρος του δικαστηρίου χρειάστηκε να φωνάξει αρκετές φορές το όνομα του μέχρι να σταθεί τελικά ενώπιον της έδρας για να καταθέσει. Ήταν ο πρώτος μάρτυρας-παθόντας του κατηγορητηρίου στην υπόθεση με τις εκβιάσεις και τις τοκογλυφίες που δικάζεται από τη Δευτέρα στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Ανατολικής Κρήτης. Είναι ο άνθρωπος που για να αποπληρώσει τους δυσβάσταχτους τόκους και να ξεμπλέξει, έβγαλε στο «σφυρί» το ξενοδοχείο της οικογένειας του.

Κάποια στιγμή ήταν εκείνος που πλησίασε στην έδρα και ζήτησε από την πρόεδρο λίγο χρόνο ακόμα, επικαλούμενος αδιαθεσία. Ήταν εμφανώς πιεσμένος. Πηγαινοερχόταν διαρκώς στους διαδρόμους των δικαστηρίων. Και ο πατέρας του από δίπλα. Προφανώς και μία τέτοια διαδικασία δεν είναι εύκολη. Κάποιοι άλλοι μάρτυρες δεν εμφανίστηκαν καν στο δικαστήριο. Υπήρξαν και παθόντες που ενώπιον της έδρας διαφοροποίησαν αρκετά τα λεγόμενα τους σε σχέση με όσα φέρονται να είχαν καταθέσει προανακριτικά στο Τμήμα Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος.

Διόλου τυχαία το Cretalive είχε αναφερθεί σε προηγούμενο ρεπορτάζ πόσο κομβικής σημασίας είναι η στάση που θα τηρήσουν οι ίδιοι οι παθόντες, με το δικαστήριο να αξιολογεί τα πάντα.

Κατά την σημερινή ακροαματική διαδικασία κατέθεσε παθόντας, ο οποίος είχε δανειστεί χρήματα από κατηγορούμενους και είχε φθάσει σε τέτοια απόγνωση που ένα πρωινό εξαφανίστηκε από το σπίτι και τη δουλειά του, αφήνοντας να εννοηθεί ότι θα δώσει τέλος στη ζωή του.

Προανακριτικά φέρεται να είχε καταθέσει μεταξύ άλλων: «Είμαι πράγματι φοβισμένος. Ξέρετε πριν κάποιο καιρό ήθελα να αυτοκτονήσω. Φοβάμαι για τη ζωή μου αλλά περισσότερο για τη ζωή της γυναίκας μου και του παιδιού μου».

Κατά την εξέταση του την Τετάρτη στο δικαστήριο, ο ίδιος μάρτυρας κατέθεσε ότι ΔΕΝ φοβάται, υποστηρίζοντας ότι ουδέποτε τον απείλησε κάποιος από τους κατηγορούμενους. «Είχα την πίεση της δουλειάς και των οικονομικών μου προβλημάτων. Είχα στρες. Δεν έχω πει ποτέ ότι με απείλησε κάποιος. Ποτέ δεν είπα αυτές τις λέξεις» επέμεινε. Μάλιστα, με αφορμή τα λεγόμενα του μάρτυρα, συνήγοροι υπεράσπισης δεν παρέλειψαν να αφήσουν αιχμές για τον τρόπο με τον οποίο διενεργήθηκε η προανάκριση σε σχέση με τις καταθέσεις μαρτύρων.

Η στάση του μάρτυρα φέρεται να ενόχλησε την έδρα. «Γιατί το 2022 λέγατε ότι φοβάστε για τη γυναίκα σας και το παιδί σας; Πείτε μας ότι φοβάστε και θα το αξιολογήσουμε» του είπε με αυστηρό ύφος Εφέτης.

Στο δικαστήριο κατέθεσε και ένας ακόμα Ηρακλειώτης, ο οποίος κατέφυγε σε τοκογλυφικό δανεισμό επειδή χρειάζονταν χρήματα ώστε η καρκινοπαθής μητέρα του να υποβληθεί σε επέμβαση. Ο μάρτυρας υποστήριξε ότι δεχόταν πίεση χωρίς αυτό να σημαίνει ότι τον απειλούσαν και τον εκβίαζαν.

Ερωτηθείς σε σχέση με κάποιες διαφοροποιήσεις όσον αφορά στην προανακριτική του κατάθεση, ο μάρτυρας απάντησε: «Αλλιώς μιλάμε στον προφορικό λόγο, αλλιώς αποτυπώνονται στον γραπτό λόγο». Σημείωσε τέλος ότι αν επιθυμούσε την ποινική δίωξη κατηγορουμένων, θα είχε υποβάλει μήνυση. «Δεν θα περίμενα-είπε-τη διαλεύκανση της υπόθεσης».

Με συνοπτικές διαδικασίες ολοκληρώθηκε η εξέταση παθούσας, η οποία κατέφυγε σε τοκογλυφικό δανεισμό από 47χρονο κατηγορούμενο και έφθασε στο σημείο να του καταβάλλει μηνιαίως 6.500 ευρώ μόνο σε τόκους. Με βάση το κατηγορητήριο, η παθούσα για ένα συνολικό ποσό της τάξης των 60.000 ευρώ, το οποίο είχε δανειστεί σταδιακά, υποστηρίζει ότι κατέβαλε στον κατηγορούμενο μόνο σε τόκους περίπου 150.000 ευρώ, με το αρχικό κεφάλαιο να παραμείνει ανεξόφλητο.

«Δεν θέλω να τον ξαναδώ μπροστά μου. Αυτός ο άνθρωπος έχει μόνος του προδιαγράψει το μέλλον του», είπε με κοφτό ύφος.

Τελικά, ο πρώτος και βασικός μάρτυρας του κατηγορητηρίου εξετάστηκε μετά τη διακοπή του δικαστηρίου και είχε μία συνέπεια στα λεγόμενα του σε σχέση με όσα είχε καταγγείλει προανακριτικά.

Για την ακρίβεια στη δική του περίπτωση, ήταν που το βουνό πήγε στον Μωάμεθ. Στελέχη του Τμήματος Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος ήταν που πήγαν τότε και τον βρήκαν. «Ξέρουμε ότι είσαι θύμα, βοήθησε…» φέρεται να του είπαν, όπως μετέφερε στο δικαστήριο.

Ο μάρτυρας, ο οποίος ασχολείται με τον τουριστικό τομέα, ετοιμάζεται να πουλήσει ακόμα και το γραφείο της επιχείρησης του για βιοποριστικούς λόγους, όπως εκμυστηρεύθηκε στο δικαστήριο.

Παραδέχτηκε ότι αφενός προβλήματα ρευστότητας, αφετέρου ο εθισμός του από τον τζόγο τον οδήγησαν μέχρι τον 47χρονο κατηγορούμενο για να δανειστεί χρήματα. Σταδιακά δανείστηκε ένα ποσό που κυμαίνεται πάνω από 100.000 ευρώ και κάτω από 150.000 ευρώ, όπως είπε χαρακτηριστικά, και επέστρεψε τουλάχιστον τα τετραπλάσια. Η τελευταία φορά που δανείστηκε ήταν αρχές του 2019, οι τελευταίες καταβολές χρημάτων ήταν αρχές του 2022, με τον ίδιο να μην έχει ούτε τα προς τα ζην.

Παραδέχτηκε ότι είχε πάρει χρήματα απ’ όλους. «Κατέστρεψα τον κοινωνικό μου περίγυρο. Άρχισα να ζητάω λεφτά από την οικογένεια, κουνιάδους, πεθερικά, φίλους…»

Έφθασε να πιέζει τον πατέρα του να εκποιήσει όλη την περιουσία τους. Έμειναν στον άσο. Το τελευταίο περιουσιακό τους στοιχείο ήταν το ξενοδοχείο που πούλησαν.

Όπως είπε, στην αρχή επειδή ήταν συνεπής, δεν υπήρξε καμία πίεση από μέρους του κατηγορουμένου. Όταν όμως κατέρρευσε παντελώς και αδυνατούσε να πληρώσει, ο 47χρονος έγινε φορτικός. Του τηλεφωνούσε καθημερινά.

«Προφανώς και φοβάμαι πολύ» είπε στο δικαστήριο, επαναλαμβάνοντας ότι τον είχε απειλήσει ο κατηγορούμενος. Περιέγραψε ότι είχε φθάσει στο σημείο να του δείξει βίντεο με έναν ξυλοκοπημένο.

«Δεν σας απείλησε όμως ότι θα σας κόψει το κεφάλι» του ανέφερε συνήγορος υπεράσπισης. «Ναι, πράγματι δεν μου είπε για το κεφάλι αλλά με απείλησε ότι θα με «ξεκοιλιάσει» αποκρίθηκε ο παθόντας.

«Προφανώς δεν το εννοούσε, πολλά λέμε πάνω στα νεύρα μας» σχολίασε ο συνήγορος υπεράσπισης, ο οποίος επιχείρησε να υποβαθμίσει την σοβαρότητα της απειλής. «Επιτρέψτε μου να σας πω ότι έχει σημασία ποιος το λέει» απάντησε ο μάρτυρας, αποσαφηνίζοντας ωστόσο με κατηγορηματικό τρόπο ότι ουδέποτε είχε ασκηθεί σε βάρος του βία.

Η δίκη συνεχίζεται αύριο.

cretalive.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook