Κρήτη | Πως αποφεύγουμε τη πρόκληση πυρκαγιάς – Τι κάνουμε αν εντοπίσουμε φλόγες

κρήτη-πως-αποφεύγουμε-τη-πρόκληση-πυρ-1194916

Λόγω της επικινδυνότητας των κλιματικών συνθηκών και των εκδηλώσεων αρκετών πυρκαγιών, το τελευταίο χρονικό διάστημα στον νομό Χανίων, αλλά και κατ’ επέκταση σε όλη την Κρήτη, η Πυροσβεστική υπηρεσία δημοσιεύει πως αποφεύγουμε την πρόκληση πυρκαγιάς αλλά και πως να ενεργήσουμε όταν αντιληφθούμε ένα περιστατικό.

«Η χώρα μας στο σύνολό της καλύπτεται από δασικές εκτάσεις με ποικιλία ευαίσθητων οικοσυστημάτων. Αυτό σε συνδυασμό με τις κλιματολογικές συνθήκες (υψηλές θερμοκρασίες, ισχυροί άνεμοι) που επικρατούν τους θερινούς μήνες, έχει ως αποτέλεσμα τη δημιουργία ενός πυριγενούς περιβάλλοντος.

Οι δασικές πυρκαγιές που εκδηλώνονται κάθε χρόνο στη χώρα μας οφείλονται κατά μεγάλο μέρος στην ανθρώπινη αμέλεια. Με δεδομένο ότι οι πυρκαγιές ως φυσικό φαινόμενο θα εξακολουθήσουν να υπάρχουν και στο μέλλον, αυτό που μπορούμε να κάνουμε είναι να τις περιορίσουμε λαμβάνοντας όλα τα ενδεικνυόμενα μέτρα πρόληψης.

Για να μην προκαλέσουμε πυρκαγιά από αμέλεια:

  • Δεν πετάμε ποτέ αναμμένα τσιγάρα όταν βρισκόμαστε στο δάσος.
  • Δεν καίμε σκουπίδια ή ξερά χόρτα και κλαδιά στην ύπαιθρο.

    Αποφεύγουμε τις υπαίθριες εργασίες που ενδέχεται να προκαλέσουν πυρκαγιά (οξυγονοκολλήσεις, χρήση τροχού ή άλλου εργαλείου που προκαλεί σπινθήρες).

  • Δεν ανάβουμε υπαίθριες ψησταριές κατά τους θερινούς μήνες εντός των δασών ή σε χώρους που υπάρχουν ξερά χόρτα.

    Αν είστε κυνηγός ή εκδρομέας

  • Μην κάνετε χρήση φωτιάς όταν η θερμοκρασία είναι πάνω από 30o C. Είναι προτιμότερο να πάρετε μαζί σας έτοιμα τρόφιμα.
  • Ποτέ μην πετάτε αναμμένο τσιγάρο.
  • Μην αφήνετε σκουπίδια στο δάσος. Υπάρχει κίνδυνος ανάφλεξης.
  • Σεβαστείτε τις απαγορευτικές πινακίδες πρόσβασης σε περιόδους υψηλού κινδύνου.
  • Μην κάνετε χρήση υπαίθριων ψησταριών.
  • Όταν οδηγείτε στο δάσος και ο κίνδυνος έναρξης πυρκαγιάς είναι υψηλός.
  • Ποτέ μην πετάτε αναμμένο το τσιγάρο από το παράθυρο του αυτοκινήτου.
  • Ποτέ μην σταθμεύετε το όχημά σας σε σημεία που υπάρχουν ξηρά χόρτα. Ο καταλύτης των αυτοκινήτων διατηρείται υπερθερμασμένος για αρκετό χρονικό διάστημα, με αποτέλεσμα να δημιουργείται σοβαρός κίνδυνος έναρξης πυρκαγιάς.
  • Έχετε υπόψη σας ότι οι σπινθήρες που προκαλούνται από την εξάτμιση όλων των τύπων των οχημάτων μπορούν να προξενήσουν πυρκαγιά.

    Πως πρέπει να ενεργήσετε μόλις αντιληφθείτε μια πυρκαγιά.

  • Τηλεφωνήστε ΑΜΕΣΩΣ στο αριθμό κλήσης 199 και δώστε σαφείς πληροφορίες για την τοποθεσία και το ακριβές σημείο που βρίσκεσθε, καθώς και πληροφορίες για τη συγκεκριμένη θέση που βλέπετε την πυρκαγιά.Περιγράψτε το είδος της βλάστησης που καίγεται.
  • Προσδιορίστε την κατεύθυνση της πυρκαγιάς.
  • Η κλήση στον αριθμό αυτό είναι χωρίς χρέωση τόσο από σταθερό όσο και από κινητό τηλέφωνο. Επίσης, στα καρτοτηλέφωνα δεν απαιτείται η εισαγωγή τηλεκάρτας. Σε περίπτωση που το κινητό τηλέφωνο μας δείχνει την ένδειξη «κλήσεις έκτακτης ανάγκης» ή «εκτός δικτύου» τηλεφωνείστε στο 112.

Καθοριστικό ρόλο για την αντιμετώπιση μιας δασικής πυρκαγιάς, πέραν της κινητοποίησης και τον συντονισμό των πυροσβεστικών δυνάμεων, έχει η συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων φορέων και πολιτών. Θα θέλαμε να ζητήσουμε την προσοχή και την συνεργασία όλων των πολιτών, όσον αφορά την πρόληψη και καταστολή ενδεχομένων πυρκαγιών.

Από την εμπειρία μας, η συμβολή των γεωργικών μηχανημάτων (τρακτέρ) με προσαρμοσμένα βυτία νερού, σε περιπτώσεις αγροτοδασικών πυρκαγιών, είναι μεγίστης σημασίας. Οι ιδιοκτήτες τέτοιων μηχανημάτων, καθώς και ομάδες εθελοντών και εθελοντικών οργανώσεων, παρακαλούνται να βρίσκονται σε ετοιμότητα για να συνδράμουν το πυροσβεστικό έργο σε περίπτωση που τους ζητηθεί.

Έχει υιοθετηθεί από το Πυροσβεστικό Σώμα, η τακτική της εναέριας επιτήρησης, δηλαδή οι πτήσεις μικρών πυροσβεστικών αεροπλάνων, αεροσκαφών από τις τοπικές αερολέσχες, καθώς και μη στελεχωμένων αεροσκαφών της ΕΛ.ΑΣ και του Π.Σ. (drones), καθ’ όλη την διάρκεια της αντιπυρικής περίοδου, ως εργαλείο έγκαιρου εντοπισμού δασικών πυρκαγιών και εμπρηστών, τα οποία θα κανουν πτήσεις σε όλη την Κρήτη, σε διαφορετικούς χρόνους και τόπους.

Επίσης, σας γνωρίζουμε ότι στο ΦΕΚ με αριθμό 2757, τεύχος Β’ της 28 – 06 – 2021, δημοσιεύτηκε η τροποποίηση της υπ’ αριθ. 19/2020 Πυροσβεστικής Διάταξης, αναφορικά με τις παραβάσεις και τη βάση διοικητικού προστίμου, διατάξεων για τη πρόληψη και αποφυγή εκδήλωσης πυρκαγιών σε δασικές, αγροτικές εκτάσεις και οικοπεδικούς χώρους καθ’ όλη την διάρκεια του έτους. Τα πρόστιμα καθορίζονται από 100 έως 1.000 ευρώ. Αναλόγως του ημερήσιου δείκτη επικινδυνότητας (όπως αυτός εκδίδεται από την Γ.Γ.Π.Π.), μπορεί να φθάσουν από 400 έως 4.000 €.

Επισημαίνεται ότι:

α) σε περίπτωση τέλεσης της ίδιας παράβασης εντός ενός (1) έτους, το επιβαλλόμενο πρόστιμο διπλασιάζεται και

β) με βάση τον Ημερήσιο Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδεται καθημερινά από τη Γ.Γ.Π.Π., στα προαναφερόμενα ποσά προστίμου θα υπάρχει προσαύξηση με συντελεστή βαρύτητας. Η επιβολή του προστίμου εφαρμόζεται ανεξάρτητα από άλλη τυχόν προβλεπόμενη επιβολή διοικητικών κυρώσεων ή την άσκηση ποινικής δίωξης.

Υπενθυμίζεται, ότι σύμφωνα με την ελληνική νομοθεσία, όπως ορίζουν τα άρθρα 264 και 265 του Ποινικού Κώδικα καθ’ όλη την διάρκεια του έτους, όποιος προξενεί πυρκαγιά από πρόθεση ή αμέλεια, προβλέπονται βαρύτατες κυρώσεις για τους εμπρηστές, όπως αυτόφωρη διαδικασία, ποινή φυλάκισης, χρηματική ποινή και κήρυξη καμένης δασικής έκτασης ή δάσους ως αναδασωτέας, με απότελεσμα την απαγόρευση βόσκησης.»

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook