Κρήτη | Πετσοκομμένες οι επιδοτήσεις που έλαβαν οι αγρότες – Δείτε γιατί

κρήτη-πετσοκομμένες-οι-επιδοτήσεις-π-1007483

«Κόπηκαν» τα χαμόγελα των παραγωγών μπροστά στα ΑΤΜ της Τράπεζας Πειραιώς χθες το απόγευμα, εξαιτίας της αιφνιδιαστικής απόφασης της διοίκησης του ΟΠΕΚΕΠΕ, με τη σύμφωνη γνώμη, προφανώς, της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, να… «σπάσει» τη δεύτερη δόση των άμεσων ενισχύσεων αλλά και του «πρασινίσματος» σε… άλλες δύο δόσεις, περικόπτοντας οριζόντια το πολυπόθητο ποσό, κατά 100 εκατομμύρια ευρώ.

Ο λόγος που έγινε η οριζόντια περικοπή κατά 10% στη βασική ενίσχυση και κατά 5% στο «πρασίνισμα» έχει να κάνει με τον μεγάλο αριθμό των αιτήσεων για νέα δικαιώματα από το Εθνικό Απόθεμα, και τον κυβερνητικό στόχο, αντί να κόψει τις αιτήσεις, να κόψει προσωρινά τα δικαιώματα των παλιών δικαιούχων και να τους τα επιστρέψει μέχρι τον Φεβρουάριο!

Ο Βαγγέλης Αποστόλου ως υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ είχε προκαλέσει μεγάλη αναταραχή στον αγροτικό χώρο όταν το 2016, εκτός από την καθιερωμένη περικοπή του 2% για την τροφοδότηση του Εθνικού Αποθέματος (που λειτουργεί ως «κουμπαράς» για τους νέους δικαιούχους των επιδοτήσεων), είχε προχωρήσει στην παρακράτηση ενός επιπλέον 2%, για να καλύψει τις αιτήσεις των νεοεισερχόμενων γεωργών και των νέων αγροτών. Έκτοτε δεν είχαμε παρακρατήσεις πέραν του 2%, κάτι που έγινε χθες, και μάλιστα το 2% συμπληρώθηκε με ένα επιπλέον 8%…

Έτσι, αντί να εξοφληθούν οι δικαιούχοι παραγωγοί, έμεινε ένα 10% στη βασική ενίσχυση και ένα 5% στο «πρασίνισμα», που, σύμφωνα με τα στελέχη του ΟΠΕΚΕΠΕ που επικοινώνησαν με τον αντιπρόεδρο της ΕΑΣΗ Μύρωνα Χιλετζάκη, θα καταβληθούν τμηματικά.

«Την ερχόμενη Τετάρτη 23 του μήνα θα επιστρέψουν το 7% και τον Φλεβάρη θα βάλουν το 3% της βασικής. Και αντίστοιχα θα επιστρέψουν και το 5% του «πρασινίσματος», σύμφωνα με τον Μύρωνα Χιλετζάκη και όσα του ανέφεραν χθες στελέχη του ΟΠΕΚΕΠΕ. Επίσης, έχουν παρακρατήσει ένα 10% που θα επιστραφεί κι αυτό ή τον Φεβρουάριο ή τον Ιούνιο, με βάση τις δεσμεύσεις του ΟΠΕΚΕΠΕ.

Πηγή: neakriti.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook