Κρήτη | Παρουσιάζει το βιβλίο του ο Μιχάλης Δαμανάκης

κρήτη-παρουσιάζει-το-βιβλίο-του-ο-μιχά-827324

Την Τετάρτη 20 Μαρτίου 2019 και ώρα 19:00 στο Φοιτητικό Πολιτιστικό Κέντρο «Ξενία» (Σοφ. Βενιζέλου 16, Ρέθυμνο) οι εκδόσεις Gutenberg και το ΚΕΜΕ/ ΕΔΙΑΜΜΕ του Πανεπιστημίου Κρήτης πρόκειται να παρουσιάσουν το βιβλίο του Μιχάλη Δαμανάκη Παιδαγωγικός Λόγος και Ετερότητα στις Αρχές του 20ού Αιώνα.

Το βιβλίο του Μ. Δαμανάκη, Ομότιμου Καθηγητή του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης και ιδρυτή του Εργαστηρίου Διαπολιτισμικών και Μεταναστευτικών Μελετών (ΕΔΙΑΜΜΕ) του Πανεπιστημίου Κρήτης, είναι μια ιστορική-διαπολιτισμική μελέτη που προσεγγίζει τα εκπαιδευτικά πράγματα, κατά τις πρώτες τέσσερις δεκαετίες του 20ού αιώνα στην Ελλάδα, από την οπτική της ετερότητας, δηλαδή των αλλο-εθνών, αλλόγλωσσων πληθυσμών. Μέσα από αυτή την οπτική, ο συγγραφέας ανασύρει από την αφάνεια άγνωστους ή ξεχασμένους παιδαγωγούς, «γλωσσολόγους» και στελέχη της εκπαίδευσης, καθώς και παιδαγωγικές και γλωσσ(ολογ)ικές απόψεις που καταδεικνύουν ότι αυτό που σήμερα αποκαλείται «διαπολιτισμική αγωγή και εκπαίδευση» και «διδασκαλία της ελληνικής

ως δεύτερης γλώσσας» έχουν ιστορικό προηγούμενο στην Ελλάδα (από το οπισθόφυλλο του βιβλίου).

Για το βιβλίο θα μιλήσουν οι διδάσκοντες στο Πανεπιστήμιο Κρήτης Αντώνιος Χουρδάκης (Καθηγητής Ιστορίας της Εκπαίδευσης), Σοφία Χατζηστεφανίδου (Επίκουρη Καθηγήτρια Ιστορίας της Εκπαίδευσης), Διονυσία Κοντογιάννη (Επίκουρη Καθηγήτρια Διαπολιτισμικής Παιδαγωγικής) και Θεοδοσία Μιχελακάκη (ΕΔΙΠ Διαπολιτισμικής Παιδαγωγικής).

Την εκδήλωση θα συντονίσει η Διευθύντρια του ΕΔΙΑΜΜΕ Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Ασπασία Χατζηδάκη, ενώ χαιρετισμό θα απευθύνει η Διευθύντρια του Κέντρου Ερευνών και Μελετών του Πανεπιστημίου Κρήτης για τις Ανθρωπιστικές, τις Κοινωνικές και τις Επιστήμες της Αγωγής (ΚΕΜΕ-ΠΚ) Καθηγήτρια Μαρία Κούση.

zarpanews.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook