Κρήτη | Παρίστανε τον τεχνικό υπόλογιστών και τους απέσπασε 33.000 ευρώ – Είχε απλώσει τα “δίχτυα” του και στην υπόλοιπη Έλλάδα

Θύματα στο Ηράκλειο, την Άνδρο, τις Σπέτσες και τη Θεσσαλονίκη είχε βρει ένας 61χρονος από χωριό του δήμου Μαλεβιζίου, που κατάφερε, παριστάνοντας τον… ειδήμονα στους υπολογιστές, να αποσπάσει συνολικά πάνω από 33.000 ευρώ!

Όλα ξεκίνησαν όταν επικαλέστηκε την εγκατάσταση λογισμικού απομακρυσμένης πρόσβασης σε υπολογιστή και κατάφερε να αποσπάσει κωδικούς και 18.000 ευρώ από έναν Ηρακλειώτη. Το θύμα της απάτης κατήγγειλε το περιστατικό στο Αστυνομικό Τμήμα Μαλεβιζίου, που διερευνώντας την υπόθεση έφτασε στα ίχνη του 61χρονου.

Σε έρευνα στο σπίτι του βρέθηκαν ηλεκτρονικοί υπολογιστές και usb sticks που κατασχέθηκαν, ενώ όπως διαπιστώθηκε ο 61χρονος φέρεται να έχει εξαπατήσει με τον ίδιο τρόπο, επίσης ένα άτομο στην Άνδρο αποσπώντας 6.000 ευρώ, μια Βρετανίδα στις Σπέτσες από την οποία απέσπασε 4.500 ευρώ καθώς και ποσό 4.100 ευρώ από θύμα στη Θεσσαλονίκη. Και θα υπήρχε και 5ο θύμα, αλλά ευτυχώς η απόπειρα για απόσπαση ποσού 6.500 ευρώ δεν ολοκληρώθηκε

Σε βάρος του 61χρονου έχει σχηματιστεί δικογραφία.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της αστυνομίας αναφέρει τα εξής:

Εξιχνιάστηκαν σήμερα (20.05.2022) από αστυνομικούς του Αστυνομικού Τμήματος Μαλεβιζίου, τέσσερις υποθέσεις απάτης με υπολογιστή. Για τις υποθέσεις αυτές σχηματίστηκε σχετική δικογραφία σε βάρος ημεδαπού.

Ειδικότερα, από την εμπεριστατωμένη αστυνομική έρευνα και προανάκριση της ανωτέρω Υπηρεσίας καθώς και την κατάλληλη αξιοποίηση στοιχείων προέκυψε ότι ο ημεδαπός κατά το χρονικό διάστημα από την 10.01.2022 έως και την 24.01.2022 διέπραξε τέσσερις απάτες μέσω υπολογιστή σε διάφορες περιοχές της Επικράτειας, (Ηράκλειο, Άνδρος, Σπέτσες, Θεσσαλονίκη).

Συγκεκριμένα, άγνωστος επικοινώνησε τηλεφωνικά με τους ημεδαπούς και παρουσιάζοντας ψευδή γεγονότα ως αληθινά, τους έπεισε να εγκαταστήσουν πρόγραμμα στον υπολογιστή τους, αποκτώντας κατ΄αυτόν τον τρόπο πρόσβαση σε αυτούς και στη συνέχεια αποσπώντας τραπεζικούς κωδικούς προέβη στην αφαίρεση χρηματικών ποσών από τους τραπεζικούς λογαριασμούς των παθόντων, που ανέρχεται συνολικά στις 32.550 ευρώ.

Η προανάκριση διενεργείται από το Αστυνομικό Τμήμα Μαλεβιζίου.

Η Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Κρήτης με αφορμή περιστατικά
εξαπάτησης και με στόχο την αποφυγή εξαπάτησης των πολιτών από
επιτήδειους, συμβουλεύει:

  • να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί σε περιπτώσεις που μέσω τηλεφώνου, από
    άγνωστα άτομα (που παρουσιάζονται ως εκπρόσωποι φορέων ή υπάλληλοι
    Υπηρεσιών), σας ζητάνε την καταβολή χρηματικών ποσών ή την παροχή
    στοιχείων λογαριασμών ή κωδικών, για την πραγματοποίηση συναλλαγών.
  • να ενημερώνετε άμεσα τις αστυνομικές Αρχές σε κάθε περίπτωση που αντιλαμβάνεστε τέτοιες συμπεριφορές, ακόμα και στην περίπτωση απόπειρας απάτης σε βάρος σας.

Συμβουλές σχετικά με την αποφυγή εξαπάτησης είναι διαθέσιμες στην επίσημη ιστοσελίδα της Ελληνικής Αστυνομίας ( www.hellenicpolice.gr ) στην ενότητα Οδηγός του Πολίτη.

Πηγή: cretalive.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ