Κρήτη | Όταν το ολόγιομο φεγγάρι σημαίνει… ζωοκλοπές

κρήτη-όταν-το-ολόγιομο-φεγγάρι-σημαίν-777432

Μπορεί η πανσέληνος του Αυγούστου να είναι μαγική για τον περισσότερο κόσμο, υπάρχουν και εκείνοι όμως που δεν την αντιμετωπίζουν τόσο …ρομαντικά. Για την ΕΛΑΣ το ολόγιομο φεγγάρι σημαίνει …ζωοκλοπές και όταν αυτό είναι του Αυγούστου με τα εκατοντάδες γλέντια, σημαίνει …πολλές ζωοκλοπές. Και η αλήθεια είναι ότι δεν περνάει ημέρα να μην καταγράφονται τρεις με τέσσερις ζωοκλοπές στην ενδοχώρα του νομού Ηρακλείου, από μεγάλα κοπάδια έως και μερικά αιγοπρόβατα που διατηρούν ως οικόσιτα γιαγιάδες και παππούδες στα χωριά.

Η ζωοκλοπή διαχρονικά παραμένει «πληγή» για την Κρήτη και διαχρονικά έχουν δοκιμαστεί πολλοί και διαφορετικοί σχεδιασμοί για την αποτροπή τέτοιων περιστατικών, ιδιαίτερα σε περιόδους «έξαρσης» όπως είναι η τρέχουσα. Πληροφορίες αναφέρουν ότι τα τελευταία 24ωρα υπήρξε ανασχεδιασμός των επιχειρήσεων που διεξάγονται τον τελευταίο καιρό στην ύπαιθρο από τις δυνάμεις ειδικών υπηρεσιών (ΟΕΑ, ΟΠΚΕ, ΤΑΕ) και πλέον η ΕΛΑΣ …παίζει φουλ επίθεση, αν και στα συστήματα τακτικής επιλέγει να επιστρέψει στην δοκιμασμένη συνταγή των ενεδρών και του αιφνιδιασμού.

Αν για τα πλοία και τα αεροσκάφη το Τρίγωνο των Βερμούδων, κατά τους αστικούς μύθους, είναι στο δυτικό τμήμα του κεντρικού Ατλαντικού, για τα …χαμένα κοπάδια αιγοπροβάτων το …κρητικό «Τρίγωνο των Βερμούδων» φέρεται να εκτείνεται σε μία γεωγραφική ακτίνα που «πιάνει» από Αρκαλοχώρι έως Καστέλι και λίγο πιο βόρεια.

Εκεί «χτυπά» η καρδιά της ζωοκλοπής και αυτήν την …καρδιά έχουν βάλει στοίχημα να «ξεριζώσουν» οι επιτελείς της ΕΛΑΣ σε στενή συνεργασία με τις ομάδες των ειδικών δυνάμεων αλλά και αστυνομικούς από τα κατά τόπους Τμήματα.

Αυτό δεν σημαίνει φυσικά ότι δεν καταγράφονται κρούσματα και σε άλλες περιοχές του νομού Ηρακλείου. Υπάρχει σχετική παραβατικότητα και σε άλλες περιοχές, όμως η προαναφερόμενη θα μπορούσε να χαρακτηριστεί το …βασίλειο της ζωοκλοπής.

Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι η περιοχή αυτή έχει απασχολήσει εκτενώς τις ειδικές δυνάμεις και στο παρελθόν, υποχρεώνοντας την ΕΛΑΣ να προχωρήσει σε «καταδρομικού τύπου» εξορμήσεις …σκληρού ροκ αφού υπήρξαν περίοδοι που η κατάσταση τέθηκε εκτός ελέγχου με εμπρησμούς, «γαζώματα» αυτοκινήτων και σπιτιών, ζωοκτονίες, ακόμα και πολύωρες αρπαγές ως αντεκδίκηση. Μαφιόζικες πρακτικές και ξεκαθαρίσματα μεταξύ ανταγωνιστών κτηνοτρόφων.

Οι Αρχές δεν προχωρούν στα «τυφλά». Υπάρχει λίστα στην οποία «φιγουράρουν» συγκεκριμένα πρόσωπα, κατά κύριο λόγο κτηνοτρόφοι (με εμπλοκή σε έκνομες δραστηριότητες) που απασχολούν συστηματικά. Στον πυρήνα βρίσκονται συγκεκριμένες οικογένειες με ονοματεπώνυμα και παρατσούκλια και ποινικό μητρώο …πλούσιο, ενώ από κοντά παρακολουθούνται και περιφερειακοί θύλακες ανομίας αλλά και νέα «φυντάνια».

Η εμφανής αστυνόμευση με μπλόκα εξυπηρετεί συγκεκριμένους σκοπούς, όμως δεν διασφαλίζει και σίγουρα αποτελέσματα. Οι ζωοκλέφτες έχουν την δική τους μεθοδολογία, τις δικές τους διαδρομές και σίγουρα αυτές δεν διέρχονται από κεντρικούς και περιφερειακούς δρόμους. Κινούνται πονηρά και εξίσου πονηρά θα πρέπει να κινηθούν και οι ομάδες των ειδικών δυνάμεων.

Βεβαίως όσο υπάρχουν διαμοιρασμένες περιπολίες στις ζώνες ελέγχου που οριοθετούνται σε κάθε εξόρμηση, τόσο αυξάνονται οι πιθανότητες (και με την βοήθεια της τύχης) να πέσουν πάνω σε κάποια ζωοκλοπή ή έστω να την αποτρέψουν. Έχει συμβεί αρκετές φορές στο παρελθόν, συνέβη και πρόσφατα στην περιοχή της Μιαμού. Οι ζωοκλέφτες υποχρεώθηκαν να εγκαταλείψουν τα ζώα μόλις αντιλήφθηκαν ότι υπήρχε περίπολος κοντά. Οι δράστες πρόλαβαν να εξαφανιστούν, τουλάχιστον ο ιδιοκτήτης γλίτωσε τα αιγοπρόβατα του.

Το τρίτο σκέλος των επιχειρήσεων αφορά στο ψυχολογικό κομμάτι των υπόπτων. Θα μπορούσε να χαρακτηριστεί επιχειρησιακά και ως «πόλεμος νεύρων». Είναι γνωστή τακτική της Αστυνομίας να «μαρκάρει στενά» τους υπόπτους και να τους το δείχνει καταπρόσωπο. Να βρίσκονται σε ένα καφενείο με δεκάδες άλλα άτομα, και να ελέγχονται αποκλειστικά μόνο εκείνοι με τρόπο επιδεικτικό. Να σταματούν κάθε λίγο και λιγάκι το αυτοκίνητο τους για έλεγχο και να τους «ξεσκονίζουν». Να τους δείχνουν ότι βρίσκονται υπό ασφυκτικό κλοιό.

Οι ημέρες αυτές μέχρι και τα τέλη Αυγούστου θεωρούνται «υψηλού κινδύνου» για την διάπραξη ζωοκλοπών. Μόνο τυχαία δεν μπορεί να θεωρηθεί και η κλοπή κάποιων αγροτικών οχημάτων τις τελευταίες εβδομάδες. Κάθε κλοπή τέτοιου οχήματος είναι και «καμπανάκι». Γι’ αυτό και από πλευράς της ΕΛΑΣ υπάρχει ανάλογη κορύφωση των ειδικών σχεδίων με καθημερινές νυκτερινές εξορμήσεις στην ύπαιθρο, σε έναν συνδυασμό τακτικών.

Και αν το φως της πανσελήνου λειτουργεί ως φυσικός προβολέας για τους ζωοκλέφτες, γιατί όχι και για τους αστυνομικούς. Στο τέλος αυτού του ιδιότυπου «πολέμου», θα φανεί ποιος θα βρεθεί στην σκοτεινή πλευρά της σελήνης.

Πηγή: cretalive.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook