Κρήτη | Ορκίστηκε το νέο δημοτικό συμβούλιο Ηρακλείου | Τι δήλωσαν οι επικεφαλής

κρήτη-ορκίστηκε-το-νέο-δημοτικό-συμβο-913203

Στην Βασιλική του Αγίου Μάρκου, πραγματοποιήθηκε το πρωί της Δευτέρας η ορκωμοσία των μελών του νέου Δημοτικού Συμβουλίου Ηρακλείου.

Εκτός από τα τακτικά μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου, ορκίστηκαν και τα μέλη των κοινοτικών συμβουλίων.

Όπως ήδη έγραψε το cretalive, την 1η Σεπτεμβρίου αναλαμβάνει επισήμως τα ηνία και πάλι βεβαίως ο Βασίλης Λαμπρινός, σε ένα όμως εντελώς διαφορετικό δημοτικό τοπίο.

Μιλώντας μετά την τελετή ορκωμοσίας, ο Δήμαρχος Βασίλης Λαμπρινός ανέφερε:

«Ξεκινάμε μια νέα πορεία. Επιδιώκουμε τη μεγαλύτερη δυνατή συναίνεση. Υποχρέωση μας να οδηγούμε το Ηράκλειο στο μέλλον που αξίζει. Γνωρίζουμε τις ανάγκες της καθημερινότητας. Βασιζόμαστε στη σχέση ειλικρίνειας μεταξύ των δημοτικών παρατάξεων. Επιθυμούμε τη γόνιμη και δημοκρατική συνεργασία με όλα τα μέλη του Δημοτικού συμβουλίου. Θα διαφυλάξουμε την ανεξαρτησία της δημοτικής αρχής. Αντίπαλος μας είναι μόνο τα προβλήματα. Δεν χρειάζεται εφησυχασμος. Η πόλη είναι πάνω από όλους. Στην προσπάθεια αυτή δεν υπάρχουν προσωπικές διάφορες. Η προσωπική μας στάση θα καθορίσει το μέλλον του τόπου».

Ο χαιρετισμός του Δημάρχου: «Θα είμαι Δήμαρχος όλων των Ηρακλειωτών»

«Ξεκινάμε μια νέα πορεία στον Δήμο Ηρακλείου. Με επίγνωση της ευθύνης που μας αναλογεί. Με σταθερή επιδίωξη να φτάσει ο τόπος μας στο επίπεδο που οραματιζόμαστε.

Επιθυμία και αταλάντευτη απόφασή μας είναι, κατά την νέα θητεία μας, με μόνο γνώμονα το συμφέρον των δημοτών, να προχωρήσουμε στην ολοκλήρωση των έργων που έχουμε ξεκινήσει και εκείνων που θα προτεραιοποιήσουμε, επιδιώκοντας την μεγαλύτερη δυνατή συναίνεση, πάντα στο πλαίσιο της αναπτυξιακής πολιτικής του Δήμου.

Αποτελεί χρέος μας: να οδηγήσουμε το Ηράκλειο στο αύριο που του αξίζει – να το καταστήσουμε ξανά Μητροπολιτικό Κέντρο της Μεσογείου. Μια πόλη Έξυπνη, Ανθεκτική, τόπο συνάντησης «5+1» πολιτισμών, με υψηλό επίπεδο ποιότητας ζωής για τους κατοίκους και τους επισκέπτες της.

Για τον σκοπό αυτό διαθέτουμε πλέον και κάτι ιδιαίτερα πολύτιμο: την απαιτούμενη εμπειρία. Γνωρίζουμε σε βάθος τις ανάγκες της καθημερινότητας στην πόλη αλλά και στα χωριά μας και είμαστε εδώ για να δώσουμε λύσεις.

Η μετριοπαθής, χωρίς ακρότητες –κατά γενική ομολογία–, αντιπαράθεση αρχών και προγραμμάτων όλων των δημοτικών παρατάξεων, έδωσε άλλα ποιοτικά χαρακτηριστικά, στις πρόσφατες Εκλογές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Η αναβαθμισμένη αυτή πολιτική αναμέτρηση, επιτρέπει την προσδοκία διαλόγου, συνεννοήσεων, συμπόρευσης, συναποφάσεων –πάνω σε προγραμματικές βάσεις– για το καλό του Δήμου Ηρακλείου και των δημοτών του.

Βασιζόμαστε στις σχέσεις ειλικρίνειας και αλληλοσεβασμού μεταξύ των δημοτικών παρατάξεων, ανεξαρτήτως ιδεολογικών θέσεων και πολιτικών απόψεων, παρά τις ευνόητες διαφωνίες που υπήρξαν και που ασφαλώς θα εξακολουθήσουν να υπάρχουν. Επιθυμούμε την γόνιμη και δημοκρατική συνεργασία με όλα τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου. Και το ίδιο θα επιδιώξουμε με τα μέλη των νέων Κοινοτικών Συμβουλίων.

Ανεξάρτητα από τις προγραμματικές συμφωνίες στις οποίες θα προέλθουμε, κατά την διάρκεια της νέας δημοτικής περιόδου η επιδίωξή μας για συναινέσεις και συγκλίσεις απόψεων θα είναι διαρκής. Θα διαφυλάξουμε την ανεξαρτησία της δημοτικής αρχής και η διακυβέρνηση του δήμου θα χαρακτηρίζεται από δημοκρατία, αξιοκρατία, νομιμότητα, διαφάνεια, ίση αντιμετώπιση των δημοτών, χωρίς εξαιρέσεις.

Θα εξακολουθήσουμε να υπηρετούμε το συμμετοχικό μοντέλο διακυβέρνησης στηριζόμενοι στους Κοινωνικούς και Θεσμικούς μας εταίρους, εφαρμόζοντας την δημόσια διαβούλευση σε όλα τα κρίσιμα ζητήματα και επενδύοντας στην σχέση εμπιστοσύνης του δημότη με τον Δήμο.

Ο Δήμος είναι ταγμένος και θα εξακολουθήσει να είναι ταγμένος στην υπηρεσία του δημότη. Και θα δώσουμε ιδιαίτερο βάρος αυτήν την περίοδο στην βελτίωση της καθημερινότητάς του.

Αντίπαλος μας είναι μόνον τα προβλήματα της πόλεως, τα οποία πρέπει να επιλυθούν και δεν επιτρέπουν εφησυχασμό και χρονικές αναβολές. Προς αυτή την κατεύθυνση θα επικεντρώσουμε όλες μας τις προσπάθειες, πάντα σε συνεργασία με τους εργαζομένους του Δήμου Ηρακλείου, οι οποίοι καθημερινά δίνουν τον καλύτερό τους εαυτό, υπό αντίξοες συνθήκες, για την παραγωγή του δημοτικού έργου.

Περιβάλλουμε με εμπιστοσύνη τις ζωντανές κοινωνικές δυνάμεις του τόπου μας και το ανθρώπινο δυναμικό του. Οι κρίσιμες περιστάσεις μάς υπαγορεύουν να αφήσουμε πίσω μας αυτά που μας χωρίζουν και να προτάξουμε εκείνα που μας ενώνουν. Η πόλη είναι πάνω από όλους μας. Στην προσπάθεια αυτή δεν υπάρχουν προσωπικές διαφορές και προκαταλήψεις. Μόνο προσήλωση στους στόχους μας και συνεχής δουλειά.

Να επαναλάβω και σήμερα, για άλλη μια φορά, ότι ο Δήμος Ηρακλείου θα αλλάξει και με την συμβολή του καθενός μας ξεχωριστά. Η προσωπική μας στάση, δηλαδή η ατομική ευθύνη καθορίζουν τους όρους ζωής μας αλλά και το μέλλον του τόπου μας.

Όλοι μαζί θα συνεχίζουμε να οδηγούμε τον Δήμο μπροστά. Και είμαι βέβαιος ότι θα τον φτάσουμε εκεί που του αξίζει. Θα είμαι Δήμαρχος όλων των Ηρακλειωτών»

Οι δηλώσεις των επικεφαλής των παρατάξεων:

Γιάννης Κουρακης: «Ελπίζω η νέα δημοτική περίοδος να είναι παραγωγική και δημιουργική για το Ηράκλειο. Για άλλη μια φορά θέλω να ευχαριστήσω τους πολίτες που μας ανέδειξαν πρώτη δύναμη στο Δημοτικό Συμβούλιο. Θα επιτελέσουμε το έργο μας με σοβαρότητα, προγραμματικό λόγο, δυναμικές παρεμβάσεις. Το Ηράκλειο έχει δυνατότητες και μπορεί να πάει πιο ψηλά και πιο μπροστά. Είχαμε καταθέσει ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα που απαντούσε σε όλους τους τομείς και ειχε την επικροτηση της πλειοψηφίας των πολιτών.

Υπάρχει ο νέος νόμος της απλής αναλογικής που πρέπει να εφαρμοστεί. Σαφέστατα υπάρχει διαφωνία με τις παρεμβάσεις που έγιναν εκ των υστέρων. Και δεν μπορεί αυτό που δεν έδωσε ο λαός στις παρατάξεις, να το δίνει ο νομός. Νομίζω ότι δεν είναι δημοκρατικό, δεν είναι σωστό και θα πρέπει αν υπάρχουν ατέλειες, αν υπάρχουν αδυναμίες, η κυβέρνηση έχει το δικαίωμα μέσα από τον διάλογο να αλλάξει τον νόμο. Αλλά, πάνω από όλα θα πρέπει να δώσει περισσότερες αρμοδιότητες και πόρους στην αυτοδιοίκηση. Και θα πρέπει να εφαρμοστεί η αρχή της εγγύτητας και της επικουρικοτητας.

Από την πλευρά μας θα επιδιώξουμε να έχουμε μια καλή θητεία, μια καλή παρέμβαση για τα πράγματα του Ηρακλείου.

Οι συζητήσεις έχουν αρχίσει, δεν έχουν ολοκληρωθεί. Υπάρχουν προτάσεις από όλες τις παρατάξεις, έχουμε καταθέσει κι εμείς τις δικές μας απόψεις. Βρίσκεται σε εξέλιξη αυτή η διαδικασία. Εκείνο που μας ενδιαφέρει είναι μια προγραμματικη συμφωνία στη βάση αρχών και δράσεων, η οποία συμφωνία θα τηρηθεί απόλυτα και θα δημοσιευθεί στους Ηρακλειωτες για να την ξέρουν.

Πρέπει να το έχεις στην κουλτούρα σου για να μπορείς να συνεργάζεσαι και νομίζω ότι όλοι πρέπει να αποκτήσουμε αυτή την κουλτούρα. Αυτό λέει η Δημοκρατία»

Ηλίας Λυγερός: «Είμαστε σε μια περίοδο συζητήσεων, δεν υπάρχει κάτι ανακοινωσιμο τουλάχιστον από την πλευρά μας. Συμμετέχουμε σε έναν διάλογο, έχουμε θέσει ορισμένες προτεραιότητες, τις είχα δημοσιεύσει σε ένα άρθρο που έγραψα πρόσφατα. Εάν υπάρξει συμφωνία, εμάς η προσέγγιση είναι με θετικό τρόπο κι εναποκειται και στους υπόλοιπους συμμετέχοντες σε αυτό το διάλογο για να βρούμε την καλή πορεία για την εξέλιξη. Οι συζητήσεις πάντα γίνονται σε καλό κλίμα, το αποτέλεσμα θα καθορίσει εάν η διαδικασία είναι καλή η κακή. Πολιτική δεν κάνουμε με διαίσθηση, την κρατάμε για τον εαυτό μας και καθορίζουμε το τι θα κάνουμε μετά»

Γιώργος Σισαμάκης: «Έχουμε όλα τα φόντα και όλο το περιθώριο να αλλάξουμε τα πράγματα στο Ηράκλειο. Ο κ. Λαμπρινος έχει συζητήσει με όλες τις παρατάξεις. Δεν έχει συμφωνηθεί κάτι. Βέβαια μέσα σε αυτή την εβδομάδα θα πρέπει να κλείσουν όλες οι διαδικασίες μια και η νέα δημοτική αρχή αναλαμβάνει από 1η Σεπτέμβρη. Με τον κ. Λαμπρινο έχουμε κάνει πολλές συζητήσεις, προγραμματικα είμαστε πάρα πολύ κοντά. Η πρόταση από τον δήμαρχο θα πρέπει να είναι συνολική και όχι μεμονωμένη. Δεν αφορά μόνο εμένα η επόμενη δημοτική αρχή αλλά το σύνολο των δημοτών και των δημοτικών παρατάξεων. Όταν λοιπόν θα έρθει μια ολοκληρωμένη πρόταση από τον δήμαρχο, τότε θα μπορούσαμε να σας πούμε ότι συμφωνήσαμε. Αυτό που θέλω να σας πω, έως έχουμε συμφωνήσει, είναι σε προγραμματικο επίπεδο, σε όλες τις βασικές αρχές. Το σημαντικό είναι ότι ο δήμαρχος ήρθε στο τραπέζι του διαλόγου από μηδενική βάση, σεβομενος και το αποτέλεσμα των εκλογών αλλά και τις θέσεις και τις αρχές των υπολοίπων παρατάξεων. Οπότε ξεκινήσαμε έναν διάλογο σε μια ποιοτική βάση για το επόμενο Ηράκλειο, της επόμενης δεκαετίας. Η δεκαετία που αφήνουμε πίσω μας ήταν πάρα πολύ δύσκολη και σε επίπεδο χώρας αλλά και σε επίπεδο αυτοδιοίκησης. Ευελπιστούμε ότι η επόμενη δεκαετία θα είναι πάρα πολύ παραγωγική και ουσιαστική για να βγει το Ηράκλειο μπροστά σε σχέση με τις υπόλοιπες πόλεις, όχι μόνο της Ελλάδας αλλά και της Ευρώπης συνολικά».

Δημήτρης Βρύσαλης: «Θα είμαστε αντιπολίτευση απέναντι σε ένα αντιλαϊκό πλαίσιο, σε μια δημοτικη αρχή και σε μια πλειοψηφία που είναι ενάντια στα συμφέροντα του. Θα υπερασπιστουμε τις ανάγκες των Ηρακλειωτων, ακριβώς επειδή ξέρουμε ότι ήδη 400 παιδιά έχουν μείνει εκτός Παιδικών Σταθμών, ξεκινάμε τα σχολεία με σοβαρά προβλήματα κι έρχεται ένας χειμώνας που θα έχει σοβαρές επιπτώσεις στις ζωές των ανθρώπων. Εμείς μαζί με τους Ηρακλειωτες ξεκινάμε να δημιουργήσουμε μια πόλη αντάξια των αναγκών της, αντάξια των οραμάτων και των δικαιωμάτων του ηρακλειωτικου λαού»

Ευριπίδης Κουκιαδάκης: «Η απλή αναλογική επιβάλλει λίγο και την απλή λογική, αλλά θα πρέπει να την αναζητούμε. Αν δεν την αναζητούμε θα έχουμε προβλήματα. Αν ταμπουρωθουμε πίσω από τις διατάξεις του νόμου που είναι αναχρονιστικος και επικίνδυνος και δεν κάνουμε αυτό που πρέπει για το Ηράκλειο, ενδέχεται ο Δήμος να μπει και σε περιπέτειες νομιμότητας των αποφάσεων που θα παίρνει. Εμείς, με κάθε τρόπο, θα συμβάλουμε στο να αποφευχθούν οι περιπέτειες. Είμαστε μία πολύ μικρή παράταξη, αλλά έχουμε μια πολύ καθαρή άποψη. Θα συμβάλλουμε στο να διοικηθεί ο Δήμος αποτελεσματικά. Έχουμε δυο ψήφους, θα τις αξιοποιήσουμε δημιουργικά. Είμαστε υπέρ των συναινέσεων και των συνεργασιών με κανόνες. Κι αυτοί οι κανόνες καταξιώνουν τις συνεργασίες. Βρισκόμαστε πιστεύω σε καλό δρόμο, νομίζω ότι όλες οι παρατάξεις δείχνουν μια καλή διάθεση για συνεργασία. Ελπίζω ως το τέλος να επιτευχθεί μια ισχυρή προγραμματική πλειοψηφία και όχι μια μειοψηφική σύμπραξη σύμφωνα με την πρόβλεψη του νόμου».

Πέτρος Ινιωτάκης: «Η πρόσκληση για συνεργασία, για κοινό διάλογο, για συναίνεση και συναποφαση ειναι ανοιχτή για όλους μας. Είναι στα χέρια μας η ευκαιρία να πετύχουμε. Ένας δρόμος μένει, αυτός του να πετύχουμε όλοι μαζί».

Ευαγγελία Σχοιναράκη: «Οι πολίτες του Ηρακλείου απαιτούν λύσεις και απαντήσεις σε βασικά θέματα, με προτεραιότητα την καθημερινότητα τους. Εξήγησα στον δήμαρχο στις συζητήσεις που είχαμε, όλα όσα και στην προεκλογική περίοδο αναφέραμε και όπου θα πρέπει να υπάρχει μια στρατηγική, ένα πλάνο δράσης για τους πρώτους δώδεκα μήνες όπου θα δίνονται απαντήσεις σε σοβαρά ζητήματα. Οι πολίτες απαιτούν λύσεις, ήθος, αξιοπρέπεια και σεβασμό απόλυτο απέναντι σε όσα αντιμετωπίζουν στην καθημερινότητα τους. Το Ηράκλειο θα πρέπει να είναι μια ανοιχτή πόλη, μια πόλη δυναμική, που θα είναι πραγματικά κέντρο της Μεσογείου. Στο πλαίσιο της απλής αναλογικής απαιτούνται συνεργασίες που πρέπει να προέρχονται από μια καθημερινή επίπονη διαδικασία, γιατί ακριβώς η απλή αναλογική διαμορφώνει νέα δεδομένα. Ο καθένας βέβαια σε αυτό το πλαίσιο έχει τις δικές του ευθύνες.»

Τον καθιερωμένο αγιασμό τέλεσε ο Πρωτοσύγκελος της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κρήτης Αρχιμανδρίτης π. Μεθόδιος Βερνιδάκης, παρουσία και του Αρχιεπισκόπου Κρήτης κ. Ειρηναίου.

Στην τελετή παρευρέθησαν επίσης ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης, οι βουλευτές Ηρακλείου Μάξιμος Σενετάκης, Νίκος Ηγουμενίδης, Γιώργος Λογιάδης, εκπρόσωπος του Ευρωβουλευτή Μανόλη Κεφαλογιάννη, εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης, επιμελητηρίων, φορέων καθώς και πλήθος κόσμου.

Πηγή: cretalive.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook