Κρήτη | Ομιλία Συντυχάκη στη Βουλή για τους κανόνες προστασίας καταναλωτών

κρήτη-ομιλία-συντυχάκη-στη-βουλή-για-τ-1373505

Στη συζήτηση για την ενσωμάτωση ευρωπαϊκής οδηγίας για «την καλύτερη επιβολή και τον εκσυγχρονισμό των κανόνων της ΕΕ για την προστασία των καταναλωτών» παρενέβη ο Μανώλης Συντυχάκης, βουλευτής του ΚΚΕ, στη συνεδρίαση της αρμόδιας Επιτροπής της Βουλής.

Ο κομμουνιστής βουλευτής τόνισε, ξεκινώντας την ομιλία του, ότι «η οδηγία επιχειρεί να δημιουργήσει την εντύπωση ότι μπορεί το σύστημα της οικονομίας της αγοράς, που έχει ως θεό του την ανταγωνιστικότητα και την κερδοφορία του κεφαλαίου, να προστατέψει παράλληλα τον καταναλωτή, το εισόδημά του, την ποιότητα των προϊόντων κ.ο.κ. ενώ επιδιώκει να καλλιεργήσει αυταπάτες στους εργαζόμενους καταναλωτές για την ενιαία αγορά στην ΕΕ και τους ενιαίους κανόνες που θα αποβούν υπέρ των καταναλωτών.

Στην πραγματικότητα, επιδιώκει την εκτόνωση της λαϊκής δυσαρέσκειας από απαράδεκτα φαινόμενα τα οποία ζούμε, τα οποία είναι σύμφυτα στον καπιταλισμό, χωρίς καμία προστασία, όχι γενικά του καταναλωτή, αλλά των λαϊκών νοικοκυριών».

Καταγγέλλοντας τον αντιδραστικό χαρακτήρα των αποφάσεων της ΕΕ και την προσήλωση των αστικών πολιτικών κομμάτων στην ευρωενωσιακή πολιτική, σημείωσε πως «είναι τουλάχιστον πρόκληση να γίνεται λόγος για προστασία του καταναλωτή όταν όλοι σας ευθυγραμμίζεστε στην ευρωενωσιακή στρατηγική για την απελευθέρωση της Ενέργειας, όταν όλοι μαζί παρέα ψηφίσατε το τρίτο μνημόνιο, με την υιοθέτηση των συστάσεων της εργαλειοθήκης του ΟΑΣΑ για την κατάργηση του ορίου ζωής για παράδειγμα στο φρέσκο γάλα, την αλλαγή στη νομοθεσία για το γιαούρτι και άλλα μέτρα για την κερδοφορία των μονοπωλίων.

Η γιγάντωση των μονοπωλίων και η συγκέντρωση της αγοράς σε μια σειρά από κλάδους στα χέρια μιας χούφτας επιχειρήσεων είναι αδιάψευστος μάρτυρας για το ποια συμφέροντα εξυπηρετούν αυτές οι πολιτικές. Η ΕΕ όπως κι εσείς αποσιωπάτε συνειδητά ότι η «ελεύθερη αγορά» είναι ταυτισμένη με το κυνήγι του κέρδους και τις ανατιμήσεις που πυροδοτούν την ακρίβεια. Αποσιωπάτε ότι σε όλες τις αγορές που «απελευθερώθηκαν», με το επιχείρημα ότι ο «ανταγωνισμός» θα …συγκρατούσε τις τιμές προς όφελος των καταναλωτών , οι τιμές των προϊόντων και των υπηρεσιών εκτινάχθηκαν στα ύψη».

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του, o Μ. Συντυχάκης τόνισε πως «Ο μύθος του «ελεύθερου ανταγωνισμού», είναι η «καραμέλα» της απελευθέρωσης των αγορών που θα λειτουργούσε δήθεν και προς όφελος των «καταναλωτών», θα μείωνε τις τιμές, θα έδινε δυνατότητα επιλογών, θα βελτίωνε την ποιότητα κλπ.

Οι μονοπωλιακοί όμιλοι δεν «σκιάζονται» από τέτοιες Οδηγίες σαν αυτή που συζητάμε, αφού η νομοθεσία και συνολικά το σύστημα λειτουργεί προς όφελός τους, ενώ οι όποιες Επιτροπές, όπως η Επιτροπή Ανταγωνισμού ή η νομοθεσία για τη δήθεν συμμόρφωσή τους χρησιμοποιούνται ως καλό περιτύλιγμα της κυριαρχίας των μονοπωλίων και καταλήγει μάλιστα και ως κολυμπήθρα της αθώωσής τους. Εξάλλου, οι καταναλωτές δεν είδαν κανένα όφελος, δεν μειώθηκαν οι τιμές, δεν αντιμετωπίστηκε η ακρίβεια από τη λειτουργία του ανταγωνισμού και δεν υπάρχει και τέτοια πρόθεση.

Οι εργαζόμενοι δεν έχουν να περιμένουν τίποτα από ευρωπαϊκές οδηγίες και ιδίως με τη στρατηγική της απελευθέρωσης, των ιδιωτικοποιήσεων, της ανάπτυξης των λίγων σε βάρος της συντριπτικής πλειοψηφίας του λαού».

zarpanews.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook