Κρήτη | Ολοκληρώθηκαν με επιτυχία οι Ημέρες Καριέρας που διοργάνωσαν το ΔΙΕΚ Ρεθύμνου και το 2ο ΔΙΕΚ Ηρακλείου

κρήτη-ολοκληρώθηκαν-με-επιτυχία-οι-ημ-1624814

Με πολύ μεγάλη συμμετοχή και ενδιαφέρον από καταρτιζόμενους και εταιρίες του Τουριστικού Κλάδου, πραγματοποιήθηκαν την Πέμπτη 19 και Παρασκευή 20 Ιανουαρίου οι «Ημέρες Καριέρας» που διοργάνωσαν με ξεχωριστή επιτυχία το ΔΙΕΚ Ρεθύμνου, το ΔΙΕΚ Κεφαλληνίας, το 2ο ΔΙΕΚ Ηρακλείου, το ΔΙΕΚ Τριανδρίας, το Πειραματικό ΔΙΕΚ Θέρμης και το Θεματικό ΔΙΕΚ Αχαρνών.

Σκοπός αυτού του διημέρου ήταν να ανοίξουν δίαυλοι επικοινωνίας μεταξύ των καταρτιζόμενων και των επιχειρήσεων του Τουριστικού τομέα, μεταξύ των μελλοντικών στελεχών του Τουρισμού και της αγοράς εργασίας. Δεδομένης της διογκούμενης ανάγκης σε προσωπικό στον ξενοδοχειακό κλάδο – σύμφωνα με την μελέτη του Ινστιτούτου Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων (ΙΤΕΠ), την ερχόμενη τουριστική περίοδο θα υπάρχουν 61.000 θέσεις εργασίας κενές – τα Δημόσια ΙΕΚ εδώ και χρόνια προετοιμάζουν τους σπουδαστές τους στις κρίσιμες αυτές ειδικότητες με επαγγελματισμό και προσαρμογή στις απαιτήσεις της αγοράς και ιδιαιτέρως των τοπικών αγορών.

Ξενοδοχειακές επιχειρήσεις από τα περισσότερα μέρη της Ελλάδας (Κρήτη, Ρόδο, Κέρκυρα, Αθήνα, Θεσσαλονίκη κ.α.) αλλά και εκτός της επικράτειας, εκπροσωπήθηκαν είτε από τους διευθυντές τους, είτε από άλλα στελέχη (HR, διεύθυνση προσωπικού, Chef) . Οι ομιλιτές παρουσίασαν αναλυτικά τις ξενοδοχειακές και επισιτιστικές μονάδες ή τους ομίλους που εκπροσωπούν, τις παροχές που δίνονται στους εργαζόμενους, τις δυνατότητες εξέλιξης που προσφέρονται και γενικότερα ότι είναι χρήσιμο να γνωρίζουν οι καταρτιζόμενοι που επιθυμούν να ενταχθούν στο προσωπικό. Μεγάλο ενδιαφέρον είχε η εκδήλωση για όλους τους συμμετέχοντες καθώς ήταν μια ευκαιρία για μια εκτενή ενημέρωση για το παρόν και το μέλλον του κλάδου.

Στη μεγάλη διαδικτυακή εκδήλωση συμμετείχαν 67 επιχειρήσεις, υποβλήθηκαν αιτήσεις ενδιαφέροντος για εργασία, από 189 καταρτιζόμενους και απόφοιτους 18 Δημόσιων ΙΕΚ από 34 διαφορετικώές ειδικότητες.

Εκτός από τα Δημόσια ΙΕΚ που διοργάνωσαν την εκδήλωση (το ΔΙΕΚ Ρεθύμνου, το ΔΙΕΚ Κεφαλληνίας, το 2ο ΔΙΕΚ Ηρακλείου, το ΔΙΕΚ Τριανδρίας, το Πειραματικό ΔΙΕΚ Θέρμης και το Θεματικό ΔΙΕΚ Αχαρνών), το παρόν έδωσαν και άλλα Δημόσια ΙΕΚ, το 1ο ΔΙΕΚ Ηρακλείου, το ΔΙΕΚ Σίνδου, το ΔΙΕΚ Ευόσμου, το ΔΙΕΚ Κατερίνης, το ΔΙΕΚ Βόλου, το ΔΙΕΚ Θεσσαλονίκης, το ΔΙΕΚ Πυλαίας Χορτιάτη, το ΔΙΕΚ Ζίτσας, το ΔIΕΚ Καλαμακίου , το ΔΙΕΚ Δάφνης Υμηττού, το ΔΙΕΚ Ιεράπετρας , το ΔΙΕΚ Κερατσινίου, το ΔΙΕΚ Καλύμνου, το ΔΙΕΚ Κομοτηνής και το ΔΙΕΚ Νέας Σμύρνης.

Την εκδήλωση προλόγισε ο Γενικός Γραμματέας Επαγγελματικής Εκπαίδευσης Κατάρτισης Δια Βίου Μάθησης και Νεολαίας κύριος Γεώργιος Βούτσινος:

«Να σας ευχαριστήσω θερμά για την πρόσκληση αλλά και να συγχαρώ για την πρωτοβουλία των ΙΕΚ που συνεργάζονται για να πραγματοποιήσουν αυτή την εξαιρετική εκδήλωση, μια εκδήλωση η οποία έχει να κάνει με την πληροφόρηση η οποία είναι τόσο απαραίτητη στις μέρες μας και κυρίως στην Επαγγελματική Εκπαίδευση και Κατάρτιση (ΕΕΚ).

Δεν θα σας κουράσω πολύ γιατί έχετε πολύ δουλειά να κάνετε απλώς θα υπενθυμίσω ότι ο βασικός μας οδηγός στην μεταρρύθμιση της ΕΕΚ που πραγματοποιήσαμε νομικά και τρέχουμε στην πραγματικότητα (και θα συνεχίσουμε να τρέχουμε γιατί τα αποτελέσματα στην εκπαίδευση δεν φαίνονται αμέσως, χρειάζονται χρόνο) είναι η άμεση επικοινωνία, συνεργασία, συνέργεια και συνσχεδιασμός με τους ανθρώπους της οικονομικής ζωής της χώρας, με τους συντελεστές της οικονομικής ζωής της χώρας και της κοινωνικής ζωής και για να γίνω πιο συγκεκριμένος με τους κοινωνικούς εταίρους, τους εργαζόμενους, τους εργοδότες οπωσδήποτε, αλλά και την τοπική αυτοδιοίκηση.

Το Υπουργείο Παιδείας τα τελευταία δύο χρόνια έχει πραγματοποιήσει ένα μεγάλο άλμα, αλλά και θα έλεγα ένα κεκτημένο, το οποίο πρέπει να διαφυλαχτεί πάση θυσία στα επόμενα χρόνια. Το Υπουργείο Παιδείας βγήκε από τη διαχρονική απομόνωση και μιλάει με τον κόσμο, μιλάει με τους ανθρώπους που συμμετέχουν και συνδιαμορφώνουν την οικονομική και κοινωνική ζωή της χώρας. Σε ό,τι με αφορά στις αρμοδιότητές μου στην ΕΕΚ αυτός είναι ο βασικός μας οδηγός πλέον.

Έτσι τέτοιες εκδηλώσεις, τέτοιες πρωτοβουλίες είναι από αυτές που ζητάμε στην πραξη ώστε να πραγματοποιηθεί και να προχωρήσει η μεταρρύθμιση που έχει να κάνει με τις ανάγκες της αγοράς, με τις ανάγκες της οικονομίας, της τοπικής οικονομίας και της εθνικής οικονομίας. Γιατί όλες οι τοπικές οικονομίες συντρέχουν και δημιουργούν αυτό που λέμε ελληνική εθνική οικονομία.

Θα ευχηθώ καλή επιτυχία στις εργασίες αυτής της εκδήλωσης και νομίζω τα ΙΕΚ τα οποία συνεργάζονται για αυτή την εκδήλωση θα κερδίσουν πάρα πολλά από αυτά που θα πουν οι επιχειρηματίες οι οποίοι συμμετέχουν. Γιατί αυτοί ξέρουν και τις ανάγκες, ξέρουν βέβαια και τους τρόπους για να μπορέσουμε εμείς στην επαγγελματική κατάρτιση, να προσεγγίσουμε αυτές τις ανάγκες, να τις μετατρέψουμε σε πραγματικά επαγγελματικά περιγράμματα για να μπορέσουμε να βοηθήσουμε γενικότερα αυτή την προσπάθεια.»

Την εκδήλωση επίσης χαιρέτησε η αντιδήμαρχος Τουρισμού – Επιχειρηματικότητας – Εθελοντισμού του Δήμου Ρεθύμνου Κυρία Πέπη Μπιρλιρακη:

«Εκ μέρους του Δήμου Ρεθύμνης είμαστε πάρα πολύ ευχαριστημένοι κάθε φορά που συνεργαζόμαστε. Δηλώνουμε την συμπαράσταση και συνεργασία μας σε όλους τους τομείς. Πάνω από όλα για εμάς η εκπαίδευση είναι το Α και το Ω στο μέλλον για τα παιδιά μας, για το Δήμο, αλλά και στο παρόν με τον τρόπο που δουλεύουμε. Έχουμε βάλει τον τόπο μας , και όταν λέω τόπο εννοώ την Ελλάδα, σε μια τροχιά ανάπτυξης, όχι μονο του Τουρισμού αλλά πολλών τομέων που άπτονται του Τουρισμού.

Πριν από λίγο καιρό ήμουν στο Παρίσι και οι Γάλλοι έλεγαν ότι υπάρχουν πάνω από 206 επαγγέλματα που άπτονται του τουριστικού επαγγέλματος. Καταλαβαίνετε λοιπόν ότι και στην Ευρώπη και εδώ είναι πολύ σημαντικό να υπάρχει επαγγελματική κατάρτιση, ενημέρωση, εκπαίδευση και έτσι θα κάνουμε όλοι καλύτερα τη δουλειά μας. Έτσι θα δώσουμε θέσεις εργασίας . ‘Ετσι θα μπορέσουμε να προχωρήσουμε τον τόπο.

Αυτό νιώθουμε, αυτό προσπαθούμε να κάνουμε. Θέλουμε να έχουμε το Δήμο μας στην ταχύτητα του ιδιωτικού τομέα. Και θέλουμε όπως μέχρι τώρα έχουμε προσπαθήσει σε διάφορους τομείς, όχι μόνο του κλασσικού τουρισμού αλλά και του εναλλακτικού τουρισμού, να βοηθήσουμε ούτως ώστε να υπάρχουν υποδομές πάνω στις οποίες θα ακουμπούν και τα εκπαιδευτικά μας ιδρύματα , και οι επαγγελματίες μας να δίνουν μια καλύτερη προοπτική και να διανθίζουν τη δουλειά του ο καθένας.

Περνάμε δύσκολους καιρούς, περάσαμε κύκλους δύσκολους αλλά τους ξεπερνάμε όταν έχουμε συνεργασία όλων μαζί. Και για αυτό να ευχηθώ ένα μέλλον με συνέργειες, με συνεργασίες, με ευρεία αντίληψη, αλλά πάνω από όλα ξέρετε αυτό που μας κάνει να πηγαίνουμε μπροστά είναι να συνεργαζόμαστε.

Ένας ένας δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι. Και για αυτό και η δική μου η άποψη σαν επαγγελματίας του τουρισμού που τώρα εκτίω το δικό μου το κομμάτι στα κοινά θέλω να μεταφέρω το μήνυμα ότι από το δήμο μας προσπαθούμε να είμαστε συνέχεια με τα αυτιά μας ανοιχτά και να ακούμε τους ιδιώτες και τα μηνύματα που έχουν να μας δώσουν.”

zarpanews.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook