Κρήτη | Οι Ρώσοι τουρίστες «γυρίζουν την πλάτη» στη Μεγαλόνησο

κρήτη-οι-ρώσοι-τουρίστες-γυρίζουν-τη-723607

Μείωση των Ρώσων τουριστών κατά 20% παρουσιάζει η Κρήτη, σύμφωνα με τον Μιχάλη Βλατάκη, πρόεδρο τουριστικών και ταξιδιωτικών πρακτόρων Κρήτης και Α’ αντιπρόεδρο της Γενικής Πανελλαδικής Ομοσπονδίας Επιχειρήσεων Τουρισμού (ΓΕΠΟΕΤ).

Είναι μια είδηση που δεν είναι καθόλου ευχάριστη για την τουριστική αγορά της Κρήτης, με δεδομένο τόσο το μέγεθος της ρωσικής αγοράς, όσο και την ποιότητα των Ρώσων.

Συγκεκριμένα, οι Ρώσοι τα προηγούμενα χρόνια αποτελούσαν μια τουριστική δεξαμενή για τη χώρα μας, πλέον όμως είναι μακρινό όνειρο η προσέλκυση Ρώσων. Ειδικότερα, το «στοίχημα» για τους ελληνικούς προορισμούς δείχνει να έχει προ πολλού χαθεί, τόσο στο κομμάτι των αφίξεων, όσο και των εσόδων, παρά τις θετικές προοπτικές που εμφάνιζε η ρωσική αγορά μετά το 2012. Στον αντίποδα, η Τουρκία αναμένει νέο ρεκόρ στον αριθμό επισκεπτών από τη Ρωσία.

Είναι ενδεικτικά τα τελευταία στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος για το ταξιδιωτικό ισοζύγιο. Στο εξάμηνο, τα έσοδα από τη Ρωσία σημείωναν μείωση κατά 7,2% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2018, φτάνοντας μόλις τα 96 εκατ. ευρώ. Αντίστοιχα, ο αριθμός των Ρώσων τουριστών την περίοδο Ιανουαρίου-Ιουνίου άγγιξε τις 153 χιλιάδες. Τον Ιούνιο η ταξιδιωτική κίνηση από τη Ρωσία μειώθηκε κατά 14,1% και διαμορφώθηκε στις 85 χιλιάδες ταξιδιώτες, και οι εισπράξεις έπεσαν κατά 7,8%, στα 59 εκατ. ευρώ.

Αντίθετα, η γειτονική χώρα προσδοκά πως οι Ρώσοι επισκέπτες φέτος θα φτάσουν τα 6 εκατομμύρια. Το 2018 επισκέφτηκαν την Τουρκία 5,7 εκατομμύρια Ρώσοι, καταγράφοντας αύξηση κατά 21% σε σχέση με το 2017. Τη φετινή σεζόν αναμένεται ακόμη μεγαλύτερη άνοδος, ενώ ήδη το πρώτο τρίμηνο του 2019 η αύξηση ήταν της τάξεως του 36%. Τα τουρκικά θέρετρα εξελίσσονται μάλιστα στον πιο δημοφιλή προορισμό για διακοπές για Ρώσους που επιλέγουν τον οργανωμένο τουρισμό και προτιμούν τα τουριστικά πακέτα, όπως είχε ανακοινώσει πρόσφατα η Ένωση Τουριστικών Πρακτόρων της Ρωσίας.

Το 2013, που ο ελληνικός τουρισμός έβγαινε από την κρίση και άρχισε να τονώνεται η ζήτηση από το εξωτερικό, οι επιχειρηματίες της αγοράς έκαναν λόγο για «τουριστική επέλαση» από τη Ρωσία, με πάνω από 1,3 εκατ. τουρίστες και άλλα 1,3 δισ. ευρώ έσοδα. Εντούτοις, η ζήτηση από τη ρωσική αγορά διακόπηκε, κυρίως λόγω της υποτίμησης του ρουβλιού έναντι του ευρώ, που οδήγησε, μεταξύ άλλων, και στην κατάρρευση μεγάλων ρωσικών ταξιδιωτικών πρακτορείων, όπως το Labirint.

Σήμερα, όπως αναφέρουν φορείς του τουριστικού κλάδου, οι ελληνικοί προορισμοί είναι ακριβοί για τη ρωσική αγορά, σε αντίθεση με την Τουρκία, που διαθέτει χαμηλότερη φορολογία στο τουριστικό πακέτο, προσφέρει διευκολύνσεις και “γενναίες” εκπτώσεις. Πέρυσι, σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος, η ταξιδιωτική κίνηση από τη Ρωσία μειώθηκε κατά 11,6%, στις 520 χιλ. ταξιδιώτες, ενώ τα έσοδα έφτασαν τα 338 εκατ.

Μόνη εξαίρεση δείχνει να είναι η Χαλκιδική, που ακόμη προσελκύει τον ρωσικό τουρισμό και συνεχίζει να συγκαταλέγεται ανάμεσα στους κορυφαίους προορισμούς. Πέρυσι φιλοξένησε περίπου 87 χιλιάδες Ρώσους τουρίστες, ενώ οι αφίξεις στο αεροδρόμιο «Μακεδονία» ήταν για το 2018 κατά 4,75% μειωμένες σε σύγκριση με το 2017.

«Πλήγμα» για τον τουρισμό: Γύρισαν την πλάτη στο νησί

Η εφημερίδα «Νέα Κρήτη» επικοινώνησε με τον Μιχάλη Βλατάκη, ο οποίος έδωσε τις εκτιμήσεις του για την τωρινή τουριστική σεζόν, όπου υπάρχει μείωση κατά 20% του ρωσικού τουριστικού κόσμου σε σχέση με πέρυσι.

«Έχουμε μια μείωση 20% του ρωσικού κόσμου στην Κρήτη και είναι ένα αρκετά μεγάλο πλήγμα, γιατί η ρωσική αγορά είναι πελάτες που μένουν στα ξενοδοχεία. Δεν είναι πελάτες που νοικιάζουν ένα αμάξι και τους χάνουμε. Είναι πελάτες που μένουν σε ξενοδοχεία, που κάνουν εκδρομές και η μείωση κατά 20% είναι ένα αρκετά μεγάλο νούμερο για την οικονομία του τουρισμού και, όταν λέμε την οικονομία του τουρισμού, εννοούμε τα τουριστικά γραφεία, τα ξενοδοχεία, τα εστιατόρια, τα μαγαζιά… Αυτή είναι η οικονομία του τουρισμού. Οι Ρώσοι έρχονται μέχρι τέλος Σεπτεμβρίου και μετά οι πτήσεις σταματάνε. Οι Ρώσοι σταματάνε την πρώτη εβδομάδα του Οκτωβρίου», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Βλατάκης, μεταξύ άλλων, ανέφερε πως υπάρχει μείωση του τουριστικού κόσμου και από τις άλλες αγορές.

«Έχουμε στις περισσότερες αγορές μειώσεις. Αυτό δε φαίνεται στα στοιχεία των άλλων οικονομιών, διότι οι μειώσεις από την αρχή της σεζόν είναι στο 3,5-4% στα αεροδρόμια. Αλλά στα ξενοδοχεία και στην οικονομία του τουρισμού είναι πολύ περισσότερο. Είναι γύρω στο 15%», δήλωσε.

Σε κάθε περίπτωση, η μείωση του ρωσικού κόσμου είναι ένα κακό νέο για το ΑΕΠ της κρητικής οικονομίας, αφού σύμφωνα με ρεπορτάζ που είδε το φως της δημοσιότητας το προηγούμενο διάστημα, το 47,2% του περιφερειακού ΑΕΠ της Κρήτης εξαρτάται άμεσα από τον τουρισμό, όπως προκύπτει από την ετήσια έκθεση του ΟΟΣΑ (OECD Tourism Trends & Policies 2018).

Πηγή: neakriti.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook